Grovt brød

Grovt brød

Kommentarer 17
  • Middels
  • 180 min
Lag herlige grovbrød med kulturmelk og masse frø, til hele familiens frokost og lunsj. Passer godt på matpakken og holder seg veldig godt i kjøleskapet.

Antall stykker

Ingredienser

Oppskrift på tre saftige grovbrød

100 g helkorn hvete
2 dl vann
1 kg sammalt hvete, grov
250 g sammalt rug, fin
7 dl hvetekli eller kruskakli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl hvetemel
2 ts salt
15 dl TINE Kulturmjølk
50 g gjær

Slik gjør du det

    1. Legg hvete helkorn i bløt i 2 dl vann over natten, eller kok opp og la trekke noen minutter før melken tilsettes, la blandingen bli fingervarm. Varm melk/yoghurt/vann til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken.
    2. Bland sammen alt det tørre, men bare litt av hvetemelet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett evt resten av hvetemelet eller mer væske for å få riktig konsistens. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
    3. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 1 time.
    4. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca. 30 min. Ha deigen over i godt smurte former (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca. 30 min.
    5. Forvarm ovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene i 45-60 minutter.
Tips!

Brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.



Brødene egner seg godt til frysing. Del dem evt i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Markus

    3 måneder siden
    da så

    Kommenter  (2)


  • Markus

    3 måneder siden
    Alle sammen sammen

    Kommenter  (2)


  • Markus

    3 måneder siden
    Hade alle sammen sammen

    Kommenter  (2)


  • Torild Bjørlykke

    3 år siden
    Jeg bruker skummet kultur. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men syns den ble alt for bløt. 1 dl hvetemel ble til 4 dl og noen dryss i bollen og over. Den hevet seg godt på en time, jeg slo den + ned 30 min heving, over i form, men det ble lite heving 2.gang. Nå prøver jeg en gang til med mere hvetemel, slå den ikke ned, men øker hevingstiden til 1.5 time og hever brødene i 45 min i form. Slik baker jeg andre grove brød og de blir vellykket.

    Kommenter  (2)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Torild, Tusen takk for tilbakemelding og gode tips til hvordan man kan bake disse grove brødene :)

      Kommenter  (5)

      • Markus

        3 måneder siden
        jeg har ikke hjorte

        Kommenter  (2)

        • Markus

          3 måneder siden
          Hei det er ikke lurt en da

          Kommenter  (2)

          • Markus

            3 måneder siden
            Hei

            Kommenter  (2)

    • Markus

      3 måneder siden
      Hei

      Kommenter  (2)


  • Tiril Louise Karlsen

    4 år siden
    Hei! Eg må diverre seie at i tillegg til denne oppskrifta so er da ein standar feil som går igjen og da er at da er altfor mykje tørt kontra vått. Eg måtte tilsette 5 dl ekstra væske før eg i da heile tatt hadde tilsett kveitemjøl i denne oppskrifta. I tillegg står da heilt først at etter forheving skal den rett i former og ikkje eltast vidare, men når du kjem til punkt 5 står da at du skal elte igjen og so ha i form, dette er veldig forvirrande diverre. Då vart den bra, so kanskje de skal endre denne og kesam bollar til å ha meir væske eller mindre tørt? Ellers er eg godt nøgd :)

    Kommenter  (2)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Tiril Louise, Takk for tilbakemeldingen. Vi skal teste ut oppskriften på nytt, og endre teksten. Hyggelig å høre at resultatet ble bra til slutt :)

      Kommenter  (5)

      • Markus

        3 måneder siden
        Dere trenger å kalle meg Mark

        Kommenter  (2)

      • Markus

        3 måneder siden
        Hei

        Kommenter  (2)

        • Markus

          3 måneder siden
          Gi deg det

          Kommenter  (2)


  • Hannah

    5 år siden
    Kan man bruke skummet kulturmelk i disse oppskriftene, eller fungerer det kun med kulturmelk?

    Kommenter  (15)

    • Lise Foss Andersen

      5 år siden
      Hei Hannah! Det skal fungere bra å bruke skummet kulturmelk i stedet for vanlig kulturmelk i dene oppskriften. Lykke til!

      Kommenter  (6)

    • Markus

      3 måneder siden
      Hei

      Kommenter  (2)


Det er mye kjærlighet i god mat