Grovt brød

Grovt brød

17
  • Middels
  • 180 min
Lag herlige grovbrød med kulturmelk og masse frø, til hele familiens frokost og lunsj. Passer godt på matpakken og holder seg veldig godt i kjøleskapet.

Ingredienser

Oppskrift på tre saftige grovbrød

100 g helkorn hvete
2 dl vann
1 kg sammalt hvete, grov
250 g sammalt rug, fin
7 dl hvetekli eller kruskakli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl hvetemel
2 ts salt
15 dl TINE Kulturmjølk
50 g gjær

Slik gjør du det

    1. Legg hvete helkorn i bløt i 2 dl vann over natten, eller kok opp og la trekke noen minutter før melken tilsettes, la blandingen bli fingervarm. Varm melk/yoghurt/vann til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken.
    2. Bland sammen alt det tørre, men bare litt av hvetemelet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett evt resten av hvetemelet eller mer væske for å få riktig konsistens. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
    3. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 1 time.
    4. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca. 30 min. Ha deigen over i godt smurte former (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca. 30 min.
    5. Forvarm ovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene i 45-60 minutter.
Tips

Brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.



Brødene egner seg godt til frysing. Del dem evt i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen.

Kommentarer

  • Markus

    1 år siden
    da så

     (2)


Det er mye kjærlighet i god mat