Grovt brød
Middels•180 min min
Ingredienser
Antall stykker
Oppskrift på tre saftige grovbrød
-
100 ghelkorn hvete
-
2 dlvann
-
1 kgsammalt hvete, grov
-
250 gsammalt rug, fin
-
7 dlhvetekli eller kruskakli
-
1 dllinfrø
-
1 dlsesamfrø
-
1 dlsolsikkekjerner
-
1 dlhvetemel
-
2 tssalt
-
15 dl
-
50 ggjær
Slik gjør du det
-
1
Legg hvete helkorn i bløt i 2 dl vann over natten, eller kok opp og la trekke noen minutter før melken tilsettes, la blandingen bli fingervarm. Varm melk/yoghurt/vann til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken.
-
2
Bland sammen alt det tørre, men bare litt av hvetemelet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett evt resten av hvetemelet eller mer væske for å få riktig konsistens. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
-
3
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 1 time.
-
4
Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca. 30 min. Ha deigen over i godt smurte former (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca. 30 min.
-
5
Forvarm ovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene i 45-60 minutter.