Kan 3D-printet mat øke appetitten?

Som prosjektleder i TINEs teknologilab, får Inger (37) prøve ut mye forskjellig. Det siste året har hun blant annet jobbet med betaling ved ansiktsgjenkjenning, og å teste om 3D-printet mat kan bidra til å øke matlysten hos sykehuspasienter.
Navn Inger
Tittel / Stilling Prosjektleder, TINE IT og Teknologilaben
Utdanning Business- og designantropolog fra København.
Arbeidserfaring Har tidligere drevet eget firma og jobbet frilans som konsulent.

– Man skulle kanskje ikke tro at TINE er en teknologisk fremoverlent bedrift, men den teknologiske utviklingen gir oss massevis av muligheter, sier designantropolog Inger.

Hun begynte i TINE høsten 2018, samme dag som Teknologilaben formelt ble startet. Teknologilaben skal være en katalysator for kunnskap og bruk av ny teknologi i TINE, og Inger har vært involvert i en rekke ulike prosjekter.

Må forstå menneskene

Designantropologen sier hun har fått drømmejobben, og liker at hun får brukt kunnskapen hun fikk under antropologistudiene sine til å gjøre brukerundersøkelser og forstå menneskene rundt seg.

– Designatropoplogi grenser litt mot tjenestedesign, men går dypere i forståelsen av hvordan mennesker tilnærmer seg teknologi og innovative løsninger. Vi skaffer denne innsikten blant annet ved å ta i bruk visuelle virkemidler og prototypetesting, i tillegg til feltarbeid og intervjuer.

Blunk, så har du betalt!

«Blunk!» er et samarbeidsprosjekt mellom TINE og DNB. – Dette er en teknologisk betalingsløsning som gjenkjenner ansiktet ditt. Vi har testet det ut på TINEs kafé Heimatt i Oslo. Når du betaler på Heimatt vil kameraet analysere ansiktet ditt og sjekke det opp mot ansiktsID-en som er forhåndsregistrert, forteller Inger.

Hun gjorde intervjuer med kunder på Heimatt før lanseringen, og tok med seg informasjonen tilbake til teamet.

– Tilbakemeldingen fra kundene var at de ikke ønsket å laste ned en ny app, men heller gå inn på en hjemmeside. Senere laget vi prototyper som jeg var med å utforme. Da vi testet prototypen fikk vi mer informasjon om hva folk lurer på, hvordan de forholder seg til teknologien, og om de vil bruke den eller ikke.

Printer ut mat på sykehus

Et annet eksempel er prosjektet «Verdige måltider», hvor TINE tester ut 3D-print av mat på sykehus. Ved hjelp av 3D-print kan man både tilpasse form og konsistens på maten.

­– Mange pasienter er underernærte og har problemer med å svelge. Sykehusene har ikke kapasitet til å tilpasse hver enkelt rett til pasientene sine, derfor vil vi teste om 3D-print av mat kan bidra til å øke matlysten. Nå holder jeg på med opplæring i 3D-print på sykehusene. Jeg har også intervjuet sykehusansatte for å forstå hvordan både driften og kjøkkenet fungerer og hvilke behov og utfordringer de har.

Inger mener man kan gå glipp av mye innsikt hvis man kun baserer seg på det man tror.

– Det er helt avgjørende å forstå hva som er viktig for brukerne. Hvis ikke er det lett å bomme på den tjenesten du skal lansere.
 

Møt flere av våre ansatte