Dag Erik jobber som senior prosjektleder innenfor logistikk

Skal unngå spilt melk

Se for deg en prosess der melk kommer inn på den ene siden og mer enn 1000 produkter kommer ut på den andre. Midt imellom er det tusenvis av faktorer som avhenger av hverandre. Dag skal finne den optimale flyten.
Navn Dag
Tittel / Stilling Senior prosjektleder i avdelingen strategiske logistikkprosjekter i TINE Logistikk 
Utdanning Sivilingeniør NTNU - Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk)
Arbeidserfaring Jobbet som forsker i SINTEF Teknologiledelse i tre år

– Meieriprodukter er logistikkens Formel 1, og TINE er i en helt spesiell situasjon hvor vi må ha kontroll på verdikjeden fra bonde til butikk. I denne komplekse verdikjeden blir én råvare til svært mange produkter. Alt henger sammen, det er korte holdbarheter og ting må gjøres på riktig sted til riktig tid. Derfor er det et kjempestort potensial i å klare å planlegge på tvers, sier sivilingeniør Dag.

Han leder et omfattende digitaliseringsprosjekt i TINE som skal finne den optimale flyten.

Lager TINEs digitale tvilling

Dag forklarer prosjektet slik: – Vi skal lage en digital tvilling av TINE og koble denne sammen med et IT-optimeringssystem som lager planer på tvers av hele verdikjeden. I dag har vi separate planer for hver del av verdikjeden, og det er ikke optimalt.

Nå jobber han med å modellere opp den digitale tvillingen.

– Det er som en stor og kompleks ligning. Se for deg at vi henter melk på 450 ruter.  Deretter må vi finne ut hvilke meierier de ulike sjåførene kan kjøre til, vi må modellere opp alle de 30 produksjonsanleggene våre, hvilke maskiner de har, hvor mange enheter de kan produsere per time, hvilke transportmuligheter som finnes mellom meieriene og lagerstedene. Når alt dette er beskrevet digitalt, bruker vi et planleggingssystem som optimerer planene på tvers av hele verdikjeden.

Tok NTNU-professor på ordet

Dag  er utdannet ved NTNU, og husker at en av professorene sa til ham at «hvis man er interessert i logistikk, er TINE stedet å jobbe». Professoren ble tatt på ordet, og den unge sivilingeniøren har jobbet i TINE siden 2014.

– Det er veldig spennende, særlig fordi vi virkelig kan få store effekter ved å lykkes med dette prosjektet. Logistikk er et område med høyt tempo og høye ambisjoner, og vi har også fått et stort handlingsrom. Samtidig innebærer det en høy risiko, men hvis vi skal bli bedre på alt vi gjør må vi noen ganger ta store løft.

Ungt og ambisiøst arbeidsmiljø

TINE har vært gjennom flere endringer, og Dag har hatt mange forskjellige roller og ansvarsområder siden han begynte. Han har jobbet med prosjekter, vært internkonsulent, vært leder for en planleggingsavdeling, og hatt både personalansvar og resultatansvar.

– Det var en av hovedårsakene til at jeg valgte TINE i utgangspunktet. At jeg får mulighet til å utvikle meg på flere områder.

Han setter også pris på arbeidsmiljøet, og på endringstakten og endringsviljen han ser rundt seg.

– Vi jobber med større prosjekter innenfor digitalisering, og det kommer til å skje mye fremover. Hvis man liker endringer og liker å jobbe med utvikling er det veldig motiverende. Kompetanseprofilen til dem som jobber i logistikk er også endret de siste seks årene, nå er det mange som har mastergrader innenfor de forskjellige typene kompetanse, og det begynner å bli et ungt og ambisiøst miljø. I min avdeling har alle spisskompetanse på hver sine områder.
 

Møt flere som jobber med logistikk