Kjetil Jansrud med jente på tribune

Vet du hvorfor melk er viktig for barn i vekst?

Mange vet at melk er viktig for barn i vekst, men vet du egentlig hvorfor?

Melk og meieriprodukter bidrar med mange viktige næringsstoffer som barn trenger. Ett glass melk dekker ca 25% av jodbehovet til en 8-åring. 

Melk gjør et måltid mer komplett

Hver slurk bidrar med flere viktige næringsstoffer. Prøv melk til brødmåltidet, knekkebrød, havregrøten eller på frokostblandingen og du får et mer komplett måltid med gode næringsstoffer. Barn trenger et sunt og variert kosthold for å få de næringsstoffene de trenger for å vokse og utvikle seg normalt. En god balanse mellom det de spiser og hvor aktive de er selvsagt viktig, men det er også viktig hvilke matvarer kostholdet består av. Barn og voksne, er anbefalt å ha melk og meieriprodukter som en del av hverdagskostholdet. Melk bidrar med syv viktige næringsstoffer i kosthold vårt; jod, kalsium, protein, vitamin B12, riboflavin, kalium og fosfor. Men hvilke funksjoner har disse i kroppen?

SKALA-skolemat

Visste du at melk og meieriprodukter bidrar med ca 60 % av jodinntaket vårt?

Jod er et mineral som er nødvendig for at skjoldbruskkjertelen skal fungerer normalt. Jod bidrar også til barns normale vekst og kognitive funksjon. Mineralet kan ikke dannes i kroppen og må derfor tilføres via mat og drikke i kostholdet. Hovedkildene til jod i kostholdet er saltvannsfisk og meieriprodukter. 

Kalsium er det mineralet det finnes mest av i kroppen

Kalsiumbehovet varierer med alderen. Barn og unge trenger kalsium for normal vekst og utvikling av skjelett og tenner. Hele 99 % av kalsiumet i kroppen finner vi her. Skjelettet er kroppens kalsiumbank og en voksen person har i overkant av en kilo kalsium i skjelettet. 

SKALA Kilde Kalsium

Proteiner er kroppens byggesteiner 

For at barns bein skal vokse og utvikles normalt er proteiner nødvendig. Proteiner bidrar også til vekst i muskelmasse. Gode proteinkilder i kostholdet er melk og meieriprodukter, egg, fisk og kjøtt.

Så aktive bør barn være daglig

Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling og god helse blant barn og unge. Her er myndighetenes anbefalinger for skolebarn.

Barn trenger jern

Barn i vekst har behov for jern, og mye tyder på at mange barn får i seg for lite jern. I gamle dager inneholdt all brunost jern, men nå finnes det bare i barneprodukter. Nå er jernet endelig tilbake! Velg Junior Fløtemysost.

Melk er viktig for barn

Barn har et høyt aktivitetsnivå samtidig som de vokser. Dette betyr at de har stort behov for næringsstoffer og at maten de spiser bør ha høy næringsmessig kvalitet.