
Fettutskillelse
Grad av fettutskillelse henger sammen med ostens fettinnhold – en ost med mer fett kan slippe ut mer fett. Dette måles visuelt der en vurderer hvor mye fett som har samlet seg på toppen etter steking.
Temperatur og tid vil påvirke fettutskillelse. Når osten kommer raskt opp til smeltetemperatur, og stekes kort, slipper den gjerne ut mindre fett enn når den stekes på lavere temperatur over lengre tid.
Mer eller mindre fettutskillelse er ikke bra eller dårlig. Det kommer helt an på hva man ønsker for utseende og smak. Lite fettutskillelse kan se litt tørt ut, mens noe mer fettutskillelse gjerne gir et mer appetittlig utseende.
Mer eller mindre fettutskillelse kan også avhenge av andre ingredienser sammen med osten. F.eks. en ost som slipper mye fett i kombinasjon med pepperoni vil kanskje oppleves som mye, mens sammen med skinke kan det være akkurat riktig.
Fettutskilling med cheddar:

Fettutskilling med Lett Norvegia:

Mac´n cheese er et eksempel på hvor mye fettutskillelse det kan komme fra ost
