Hjemmelaget paneer-ost

Lag din egen ost hjemme

Hjemmelaget ost er gøy! Selv om butikkenes ostedisker bugner over med gode oster, er det gøy å lage sin egen variant hjemme.

Det er mulig å lage mange forskjellige typer ost hjemme, alt fra enkle ferskoster til mer kompliserte lagrede varianter. På nett finner man utallige oppskrifter og kan kjøpe forskjellige pakker med alt man trenger av utstyr og spesielle produkter, men i utgangspunktet kommer du langt med helt vanlig melk, yoghurt og et kjøkkenhånkle.

Her får du oppskrift på to enkle oster som krever minimalt med utstyr og innsats. Paneer er en indisk variant av cottage cheese. Denne ferskosten kan bli ganske fast i konsistensen og har en veldig mild smak som gjør den ekstra godt egnet til bruk i indiske gryter eller marinert i salater da den lett tar opp smak. Den er også god i stedet for mozzarella på brødskiven med tomat, basilikum, olivenolje, salt og pepper. Hjemmelaget kremost er enda enklere å lage selv og er perfekt som pålegg på brød og knekkebrød. Kremosten kan varieres med forskjellige urter og krydderier.

Ferskoster har kort holdbarhet, så ikke lag for store porsjoner. Oppbevar osten godt dekket til i kjøleskapet. Da holder de i ca. 1 uke.

 

Paneer - indisk fersk ost

Lag indisk Paneer: Slik gjør du

Melk i flaske og yoghurt i skål

1. Du trenger bare melk og yoghurt for å lage din egen ost

 

Lag-ost-selv

 2. Kok opp melk og yoghurt, senk varmen og la småkoke i ca. 1 minutt til ostemassen skiller seg fra mysen. Rør rolig og pass på så den ikke brenner seg i bunnen.

 

Ostemasse i osteklede

3. Kle en sikt med et rent og godt skylt, fuktet osteklede eller kjøkkenhåndkle. Ha ostemassen i og la renne av seg over en bolle. 

 

Ostemasse i osteklede - knyttet

 4. Samle endene på kledet over osten og vri godt til slik at væsken presses ut og ostemassen samles til en rund klump. 

 

Ostemasse i klede - dryppe av i en bolle

5. Knyt igjen kledet, heng opp over en bolle eller i vasken og la dryppe av seg i ca. 30 minutter. 

 

6. Osten før den legges i press. Da smuldrer den mer, men kan fint brukes i salater .

 

7. Pakk osten stramt i kledet og legg osten i en skål eller form med en vekt, f.eks. et syltetøyglass fylt med vann, på toppen og la ligge i press i 2-6 timer.

 

8. Ferdig paneer-ost

 


Kremost

 

Lag din egen kremost hjemme: Slik gjør du

1. Sett et dørslag over en bolle og legg i et tynt klede, for eksempel en osteduk eller kjøkkenhåndkle. Tips! Du kan også bruke et kaffefilter stående i en kaffefilterholder slik at væsken renner ut som når du trakter kaffe.

 

2. Ha i yoghurt og la den stå og renne av seg i 2-12 timer. Knyt gjerne igjen kledet og heng det opp over en bolle eller i vasken om du ønsker en rund form. 

 

3. Jo lengre yoghurten renner av seg, jo fastere blir osten. Rør inn salt, pepper og hakkede urter.

 

4. Ferdig kremost.

Del denne artikkelen