Blomkålpizza med spekeskinke

Blomkålpizza med spekeskinke

9
 • Enkel
 • 45 min
En glutenfri pizza med blomkålbunn, helt uten hvetemel, men med masse god smak av soltørkede tomater, Crème Fraîche og parmaskinke.

Ingredienser

PIZZABUNN

1 stk blomkål
2 stk egg
8 ss TINE Ekte Revet Ost Original
1 ts salt

TOMATSAUS

8 stk soltørkede tomater
4 ss olivenolje
4 ss TINE Lett Crème Fraîche 18 %
½ ts salt
¼ ts pepper

TOPPING

½ stk rødløk
20 stk cherrytomater
200 g TINE Ekte Revet Ost Original
8 skiver parmaskinke
50 g ruccola

Slik gjør du det

  1. Sett ovnen på 250 °C.
  2. Del blomkål i biter og kjør med egg, revet ost og salt i en kjøkkenmaskin med knivblad til en jevn masse.
  3. Spre massen tynt utover til bunnen på stekebrett dekket med bakepapir. Forstek i ca. 15 minutter.
  4. Senk varmen i ovnen til 220 °C. Kjør soltørkede tomater, olje, Crème Fraîche, salt og pepper med stavmikser eller kjøkkenmaskin med knivblad til en jevn saus og spre utover pizzabunnen.
  5. Fordel rødløk i tynne skiver, cherrytomater delt i to og revet ost på pizzaen.
  6. Stek pizzaen videre i ovnen til osten er smeltet, ca. 7 minutter. Server toppet med parmaskinke og rucola.
   Tips

   Bytter du ut spekeskinke med kokt skinke, er det lurt å legge den på sammen med løk og tomater slik at den blir stekt.

Tips

Du kan toppe pizzaen med hva du vil, for eksempel klassisk rød pizzasaus, pepperoni og ost eller lage en ren vegetarvariant med grillede grønnsaker og ost.

Kommentarer

 • SveinMB

  5 måneder siden
  Hei
  Når jeg leser disse alternative og såkalt "sunne" oppskriftene med blomkål, så undrer jeg meg over hvor kokken eller den ernæringsutdannede har sine kunsksper fra. Her erstater man sannsynligvis en hvetedeig med noe som i utgangspunktet er mye sunnere. En grønnsak, vel og greit det.
  Men så erstatter man det med kanskje som er langt verre, nemlig SALT. I oppskriften skal man ha i 1 ts salt (1 ts = 7 g salt) i blomkålen til bunnen. Videre brukes det 1/2 g salt (1/2 ts salt = 3,5 g salt) til sausen i tillegg til de soltørkede tomatene som meg bekjent rundt 4-5 g salt per 100 g. Så skal man legge på litt spekeskinke som har et saltinnhold rundt 10 per 100 g. Jeg vil gjette at 1 skive spekeskinke veier ca 10 g, og det ser ut til at det er brukt 5 stk. Det blir 5 g salt. Videre topper den med 200 g ost. Som har et saltinnhold på 1,2 g per 100 g. En rask summering av saltet her blir; 7 g + 3,5 g + 5 g + 2,4 g = 17,9 g salt. La oss så anta 4 personer deler denne. Det blir da 4,47 g salt per person. Dette er over anbefalt saltinntak bare i ett måltid. Men etter størrelsen på viste pizza så ser den mer ut til å passe til 2 til 3 personer. Dette var jammen et riktig godt bytte til et sunnere kosthold. Dette var en riktig "sund" og god pizza, som hjelper å holde blodtrykket nede og at det andre "sunde" saltet gjør i kroppen vår.
  Med hjertelig hilsen en som sliter med nyresvikt og skal spise minst mulig salt.
  PS!
  Ja vi / kroppen trenger litt salt for å fungere optimalt. (Hvis jeg ikke huskefeil så trenger kroppen ca 500 mg natrium for å fungere optimalt. Det blir ca 1,25 g salt per dag.) (1 g salt = 400 mg Natrium)

  Tar med en liten sidetanke eller jeg vil kalle det en realitet. Vi nordmenn er glad i brødmat og spiser gjerne en god del brødvarer i løpet av dagen. Næringsinnholdet i brød er fra 0,9 til ca 1,8 g per 100. 1 brødskive veier ca 30 g, så saltinnholdet i en enkelt brødskive uten noe pålegg er på 0,3 - 0,6 g. Vi hiver fort i oss et par til frokost, så et par til lunsj og så gjerne en til kvelds, eller noe annet bakst. KANSKJE PÅ TIDE Å BEGYNNE Å TENKE PÅ Å SETTE OPP ET SALTREGNSKAP.

   (1)

  • Marit , Kokk og Kundekonsulent

   5 måneder siden
   Hei Svein!

   Det er veldig viktig med fokus på saltinntaket vårt. Helt enig i det. En vanlig mann i gata er nok ikke klar over hvor mye salt man får i seg per dag, da ferdigproduserte varer ikke alltid er godt merket med mengde salt.

   Denne oppskriften er nok mer som et alternativ for å prøve no nytt, enn at det er et sunnere alternativ.

   Et saltregnskap oppsett som hadde vært tilgjenglig for folk flest er ingen dum ide! kanskje du har noen ideer her! ;)

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat