Julens ostefat
Enkel•40 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
-
2 stkfikener
-
1 stkrødt eple
-
150 gDovre Norsk Brie (1 pakke)
-
285 g
-
500 gNorvegia® Vellagret - fra ostehjul eller Jarlsberg® Vellagret
-
150 g
-
190 gChevre Naturell
-
100 gvalnøtter
-
10 stkpepperkaker
-
10 stkkjeks eller småkaker
-
2 skiverristet landbrød i staver
Tranebærchutney
-
1 pakkefrosne tranebær eller 250g ferske tranebær
-
100 gsukker
-
2 stkstjerneanis
-
1 stkappelsin saften av
Honning med julekrydder
-
1 dlflytende honning
-
5 stknellikspikre
-
1 stkkanelstang
-
2 stkstjerneanis
Timianhonning
-
1 dlflytende honning
-
3 stilkertimian
-
1 stkkanelstang
Slik gjør du det
-
1
Tranebærchutney: Ha tranebær i en stekepanne sammen med sukker, stjerneanis og saften av en appelsin. La det koke opp under omrøring og sett til side til avkjøling.
Tips
Tranebærchutney passer ypperlig sammen med Ridder® og Jarlsberg® Vellagret, og setter en ekstra spiss på ostefatet.
-
2
Honning med julekrydder: Bland honning, nellikspiker, kanelstang og stjerneanis i en skål.
Tips
Honningen med julekrydder passer perfekt til Selbu Blå® og Dovre Ysteri Norsk Brie.
-
3
Timianhonning: Bland honning, kanelstang og timian i en skål.
Tips
Timianhonningen smaker fantastisk sammen med Norsk Chevre Naturell.
-
4
Del fiken og epler i båter. La brien være hel og pynt med eplebiter og fiken. Ha på litt timianhonning ved servering. Del de øvrige ostene i biter og stenger, og legg disse på en stor fjøl eller et serveringsfat. Rist valnøttene i stekepanne og ha dem i en liten serveringsskål.
-
5
Legg pepperkaker, kjeks/småkaker og ristet landbrød i staver mellom ostene. Anrett skålene med tranebærchutney, honning med julekrydder, timianhonning og valnøtter på ostefatet. Server og nyt!
Tips
Pynt gjerne ostefatet med julepynt for å skape ekstra julestemning. Klementiner passer kjempegodt til ostefatet, både smaksmessig og som dekorasjon.