Julens ostefat
Lag et deilig ostefat med noen av våre beste oster fra TINEs lokale ysterier!
Her får du noen enkle oppskrifter på «julete» tilbehør som passer perfekt
til ostene, og som garantert vil imponere gjestene.
Enkel•40 min•4 personer
Ingredienser
- 2 stykk fiken
- 1 stykk rødt eple
- 150 g Dovre Norsk Brie, (1 pakke)
- 285 g Ridder®
- 500 g Norvegia® Vellagret - fra ostehjul, eller Jarlsberg® Vellagret
- 150 g Selbu Blå® Original
- 190 g Chevre Naturell
- 100 g valnøtter
- 10 stykk pepperkake
- 10 stykk kjeks, eller småkaker
- 2 skive ristet landbrød, i staver
Tranebærchutney
- 1 pakke frosne tranebær, eller 250g ferske tranebær
- 100 g sukker
- 2 stykk stjerneanis
- 1 stykk appelsin, saften av
Honning med julekrydder
- 1 dl flytende honning
- 5 stykk nellikspiker
- 1 stykk kanelstang
- 2 stykk stjerneanis
Timianhonning
- 1 dl flytende honning
- 3 stilk timian
- 1 stykk kanelstang
Slik gjør du
1
Tranebærchutney: Ha tranebær i en stekepanne sammen med sukker, stjerneanis og saften av en appelsin. La det koke opp under omrøring og sett til side til avkjøling.
TipsTranebærchutney passer ypperlig sammen med Ridder® og Jarlsberg® Vellagret, og setter en ekstra spiss på ostefatet.
2
Honning med julekrydder: Bland honning, nellikspiker, kanelstang og stjerneanis i en skål.
TipsHonningen med julekrydder passer perfekt til Selbu Blå® og Dovre Ysteri Norsk Brie.
3
Timianhonning: Bland honning, kanelstang og timian i en skål.
TipsTimianhonningen smaker fantastisk sammen med Norsk Chevre Naturell.
4
Del fiken og epler i båter. La brien være hel og pynt med eplebiter og fiken. Ha på litt timianhonning
ved servering. Del de øvrige ostene i biter og stenger, og legg disse på en stor fjøl eller et serveringsfat. Rist valnøttene i stekepanne og ha dem i en liten serveringsskål.
5
Legg pepperkaker, kjeks/småkaker og ristet landbrød i staver mellom ostene. Anrett skålene med tranebærchutney, honning med julekrydder, timianhonning og valnøtter på ostefatet. Server og nyt!
TipsPynt gjerne ostefatet med julepynt for å skape ekstra julestemning. Klementiner passer kjempegodt til ostefatet, både smaksmessig og som dekorasjon.