Verdens beste - Kvæfjordkake

Verdens beste - Kvæfjordkake

290
  • Middels
  • 50 min
"Verdens beste", eller "Kvæfjordkake", er blitt kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.

Ingredienser

Utstyr

Langpanne, ca. 30*40 cm

Kakebunn

150 g TINE Meierismør
125 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
5 stk eggeplommer
5 ss Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett

Marengslaget

5 stk eggehviter
180 g sukker
100 g hakkede mandler

Kakefyllet

1 pakke Piano® Original Vaniljekrem (5 dl)
2 dl TINE Kremfløte
2 ts vaniljesukker

Slik gjør du det

    1. Sett stekeovnen på 175 °C.
  1. Kakebunnen

    1. Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Skill egghviter fra eggeplommer. Tilsett hvetemel, bakepulver, eggeplommer og melk. Dekk langpannen med bakepapir og fordel deigen i den.
    2. Visp eggehviter til halvstiv konsistens. Tilsett deretter litt og litt sukker til det blir helt stivt. Fordel massen over deigen og dryss på mandlene. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøles.
      Tips!

      Marengs blir seigere dersom du pisker inn sukker til slutt og tilsetter en liten teskje mild og blank eddik.

  2. Det gode fyllet

    1. Del kaken i to like deler. Legg den ene delen på kakefatet med marengssiden opp. Bland vispet kremfløte og vaniljesukker i vaniljekremen og dekk kremen på bunnen med en slikkepott. Legg den andre kakedelen oppå med marengssiden opp.
      Tips!

      Unngå for bløt krem: Det er viktig at både fløten og vaniljekremen er kald. Pisk kremfløten stiv og vend forsiktig inn i kald vaniljekrem. La gjerne kremblandingen stå kaldt i 1-2 timer før den legges på kaken.

Tips!

Verdens beste (Kvæfjordkake) smaker også veldig godt hvis du bytter ut vaniljekremen med Piano romkrem.

Kommentarer

  • Åse-Marit

    2 måneder siden
    Hei.
    Jeg lurer på om du har noen gode råd. Fyllet som skal være inni kaken blir for flytende. Vi har kald krem og vaniljekrem. Og den har stått i 2 timer. Kaken er også kjølig. Finnes det noen gode råd for eventuelt tykkere krem?

     (0)

    • Kathrin Lillestøl, TINE Kundekonsulent

      2 måneder siden
      Anbefaler å piske kremen veldig stiv. Har du laget vaniljekremen selv? da har den kanskje ikke blitt tykk nok under koking?

       (0)

      • Åse-Marit

        2 måneder siden
        Brukte ferdig vaniljekrem, og lot alt stå kaldt.

         (0)

        • Aud

          1 måneder siden
          Rør vaniljekremen litt (ikkje mixar) i eiga skål før du vender den forsiktig inn i den piska kremen.

           (0)

    • Tone

      18 dager siden
      Trikset med kremen er å aldri noensinne røre🙂 Det skal bare veltes litt forsiktig sammen.

       (0)


  • Veronica

    4 måneder siden

    Kaken min ble også ganske seig rett etter steking men ble bedre etter å ha stått en stund. Det ser imidlertid ikke ut som på bildet her, jeg fikk alt for mye fyll i forhold til kaken. Skal alt fyllet på eller er det ment for to kaker?

     (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      4 måneder siden
      Hei Veronica,

      Alt fyllet er regnet til 1 kake, men om du syns det ble mye kan du redusere mengden fyll neste gang.

       (1)


  • Inger-Anne

    5 måneder siden
    Jeg bruker vaniljepulver fra Idun som jeg koker selv. Må stå i kjøleskapet noen timer før bruk. Alltid vellykket.

     (0)


  • Wenche

    6 måneder siden
    Hei. Kan jeg bruke bringebær eddik i marengs bunnen? Ser dere tipset å ha en Ts eddik i Kvæfjord kaken

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Det kan du, Wenche :) God bakst!

       (0)

    • Sille

      5 måneder siden
      Jeg bruker det til pavlova og den blir knall god ☺️

       (0)


  • Wenche

    7 måneder siden
    Hvordan et det og lage denne glutenfri... Noen som har prøvd?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      7 måneder siden
      Hei Wenche,

      Vet om flere som har hatt hell med å gjøre Verdens beste glutenfri. Prøv deg frem med hvilket mel som funker best :)

       (1)

      • Wenche

        7 måneder siden
        Takk for svar 👍 😄

         (0)


  • Sumoud

    8 måneder siden
    Hei, jeg bruker kenwood kjøkkenmaskin for å vispe egghvitene men er usikker på hvor lenge må de vispes? Kaken blir helt flat få minutter etter å ta den ut av komfyeren men smaker smatidig godt!!

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      8 måneder siden
      Så leit å høre at kaken din faller sammen, Sumoud.

      Du kan forsøke å skru av ovnen når den har stått steketiden og sette opp døren til ovnen og la kaken stå til ovnen har kjølt seg ned før du tar den ut. Lykke til :)

       (6)


  • Nina

    1 år siden
    Hvorfor blir ikke kakebunn og marengs stekt i midten, selv om jeg har ovnen på 175C og stekt den i over 1 timer

     (4)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Nina,

      Så leit å høre at kaken ikke ble stekt i midten. Kaken setter seg gjerne etter at den har fått avkjølt litt på en rist på benken.

       (5)


  • Ingrid

    1 år siden
    Altså... grønn på bakefronten- Ikke skjønte jeg at 1 porsjon betydde 1 KAKE! Så nå har vi en del kake til overs... ganske mye faktisk... burde skjønt det da jeg leste 20 egg?? *flau*

     (24)

    • Margrete , Kundekonsulent

      1 år siden
      God anledning til å invitere til stor kakefest, Ingrid! Morsomt at du deler det med oss :)

       (2)


  • Nina

    1 år siden
    Skulle gjerne ha gjort ferdig kaken i god tid. Er det mulig å fryse den ?

     (5)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Anbefaler ikke å fryse denne kaken. Lykke til, Nina :)

       (1)

    • Runar Andersen

      7 måneder siden
      Jeg har med hell fryst denne flere ganger. Bruker å legge en del av kaken i fryseren med en gang jeg har lagd den. Den blir ikke like sprø, men meget god likevel :)

       (3)


  • Marianne

    1 år siden
    Kan kaken lages dagen før den skal brukes? Hvordan oppbevares den da?

     (3)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Marianne,

      Du kan lage alt klart dagen før, men ikke sette kaken sammen før servering. Oppbevar bunnen på en rist med kjøkkenhåndkle over og kremen i kjøleskapet, godt plastret.

      God bakst :)

       (1)

      • kristian

        2 måneder siden
        for min del så er kaken like god både dagen etter og 3 dager etter

         (1)

        • Kathrin Lillestøl, Kundekonsulent/ TINE

          2 måneder siden
          Det var hyggelig å høre❤️

           (1)


Det er mye kjærlighet i god mat