Håndkle og blad
Kransekake
(170170)

Kransekake

 • Utførelse

  Middels
 • Tid

Kransekake er vel festkaken over alle festkaker. Populær som den er passer kransekake til 17. mai, bryllup, dåp, konfirmasjon, jul og de aller fleste festlige anledninger hvor familie og venner møtes. Hjemmelaget kransekake er ikke så komplisert å få til, men krever at deigen lages minst dagen før den skal trilles ut og stekes.

Håndkle

Ingredienser

Antall stykker

1

Utstyr

Kransekakeformer

Kransekake

5 dlmandler
4 stkeggehviter
5 dlmelis
4 ssklaret TINE Meierismør, eller nøytral olje, til å smøre kransekakeformene

Glasur:

1 stkeggehvite
4 dlmelis
½ tsromessens
BladBlad

Slik gjør du det

  1. Denne oppskriften gir 16-18 ringer med kransekake. Du trenger egne former til kransekakeringene.
  2. Skåld halvparten av mandlene og la de ligge til tørk minst ett døgn.
  3. Mal alle mandlene 2 ganger og sikt inn melis. Kna inn en og en eggehvite til deigen er fast.
   Blått hjerte
   Tips!

   Det er ikke sikkert du trenger alle eggehvitene. Antall eggehviter du trenger i oppskriften avhenger av størrelsen på eggene, så det er viktig at du knar inn ett og ett egg til du får en fast deig.

  4. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
  5. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  6. Trill så kransekakedeigen ut til fingertykke pølser, eller bruk en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med klaret smør, eller olje, og dryss i semulegryn eller mel og legg i "pølsene". Klipp/skjær av deigen når ringen er sluttet. Klem skjøten forsiktig sammen.
  7. Sett kransekakeformene på et stekebrett og stek i ca. 10 minutter. La ringene avkjøles helt, før du forsiktig tar de ut av formene.
 • Glasur

  1. Visp sammen eggehvite og spe med melis til du har en litt tykk kremete melis Tilsett om ønskelig romessens. Fyll glasuren i papirkremmerhus eller en pose. Klipp et lite hull i tuppen og sprøyt sikksakmønster på hver ring. Sett ringene etter hvert sammen til en høy kransekake. Stor eller liten kransekake får straks festpreg om den pyntes med flagg og smellbongbonger.
   Blått hjerte
   Tips!

   Kaken kan lages av skåldede mandler og blir da, lys, pen og ekstra god. Man kan skålde halvparten av mandlene, eller man kan lage kaken av uskåldede mandler. 

   Kransekake
Blått hjerte
Tips!

Hvis du oppbevarer kransekake i tett boks over tid, kan det være lurt å legge i en brødskalk. Da vil kaken holde seg seig uten å bli tørr. Kransekake kan også fryses.

kommentar

Kommentarer

HåndkleBlått hjerteKjærlighet i god mat