Kransekake

Kransekake

87
258
Middels60 min
Kransekake er vel festkaken over alle festkaker. Populær som den er passer kransekake til 17. mai, bryllup, dåp, konfirmasjon, jul og de aller fleste festlige anledninger hvor familie og venner møtes. Hjemmelaget kransekake er ikke så komplisert å få til, men krever at deigen lages minst dagen før den skal trilles ut og stekes.

Ingredienser

Antall stykker

Kransekake

 • 5 dl
  mandler
 • 4 stk
  eggehviter
 • 5 dl
  melis
 • 4 ss
  klaret TINE® Meierismør , eller nøytral olje, til å smøre kransekakeformene

Glasur:

 • 1 stk
  eggehvite
 • 4 dl
  melis
 • ½ ts
  romessens

Slik gjør du det

 1. 1

  Denne oppskriften gir 16-18 ringer med kransekake. Du trenger egne former til kransekakeringene.

 2. 2

  Skåld halvparten av mandlene og la de ligge til tørk minst ett døgn.

  Tips

  Kaken kan lages av skåldede mandler og blir da, lys, pen og ekstra god. Man kan skålde halvparten av mandlene, eller man kan lage kaken av uskåldede mandler. 

 3. 3

  Mal alle mandlene 2 ganger og sikt inn melis. Kna inn en og en eggehvite til deigen er fast. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.

  Tips

  Det er ikke sikkert du trenger alle eggehvitene. Antall eggehviter du trenger i oppskriften avhenger av størrelsen på eggene, så det er viktig at du knar inn ett og ett egg til du får en fast deig.

 4. 4

  Forvarm stekeovnen til 200 °C. Trill så kransekakedeigen ut til fingertykke pølser, eller bruk en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med klaret smør, eller olje, og dryss i semulegryn eller mel og legg i "pølsene". Klipp/skjær av deigen når ringen er sluttet. Klem skjøten forsiktig sammen.

 5. 5

  Sett kransekakeformene på et stekebrett og stek i ca. 10 minutter. La ringene avkjøles helt, før du forsiktig tar de ut av formene.

  Tips

  Hvis du oppbevarer kransekake i tett boks over tid, kan det være lurt å legge i en brødskalk. Da vil kaken holde seg seig uten å bli tørr. Kransekake kan også fryses.

 6. 6

  Visp sammen eggehvite og spe med melis til du har en litt tykk kremete melis Tilsett om ønskelig romessens. Fyll glasuren i papirkremmerhus eller en pose. Klipp et lite hull i tuppen og sprøyt sikksakmønster på hver ring. Sett ringene etter hvert sammen til en høy kransekake. Stor eller liten kransekake får straks festpreg om den pyntes med flagg og smellbongbonger.

  Tips

  Stjernepynt: Lag stjerneformede pepperkaker, gjerne i forskjellige størrelser. Lag en tykk melisglasur med eggehvite og dypp de stekte og avkjølte pepperkakene forsiktig i glasuren slik at den ene siden blir hvit. Avkjøl på rist.  Ha resten av glasuren over på en sprøytepose og klipp et lite hull. Sprøyt ut små stjerner eller snøkrystaller på et bakepapir og la stivne. Disse er ganske skjøre, så fungerer best om de er små, ca. 1,5 cm. Fest glasur-krystallene utover kransekaken med melisglasur. Smelt noen spiseskjeer sukker til gyllen knekk i en varm panne og bruk en liten skje til å ta litt knekk på baksiden av pepperkakestjernene. Fest stjernene på kransekaken, hold de fast til knekken stivner, det tar noen sekunder. Pass på så du ikke brenner deg, for knekk er veldig varmt.

Tips

Marsipanpynt: Farg figurmarsipan med rød og grønn konditorfarge, ca. 100 g av hver. Bruk litt melis på bordet og kjevle ut den grønne marsipanen. Trykk eller skjær ut små blader. Fest dem utover kransekaken ved å presse marsipanen litt godt inn mellom ringene. Trill små kuler av den røde marsipanen og fest på hvert blad. Bruk gjerne litt melisglasur for å få dem til å sitte.

Del denne oppskriften: