Kransekake

Kransekake

Kommentarer 67
  • Middels
  • 60 min
Kransekake er vel festkaken over alle festkaker. Populær som den er passer kransekake til 17. mai, bryllup, dåp, konfirmasjon, jul og de aller fleste festlige anledninger hvor familie og venner møtes. Hjemmelaget kransekake er ikke så komplisert å få til, men krever at deigen lages minst dagen før den skal trilles ut og stekes.

Antall stykker

Ingredienser

Utstyr

Kransekakeformer

Kransekake

5 dl mandler
4 stk eggehviter
5 dl melis
4 ss klaret TINE Meierismør , eller nøytral olje, til å smøre kransekakeformene

Glasur:

1 stk eggehvite
4 dl melis
½ ts romessens

Slik gjør du det

    1. Denne oppskriften gir 16-18 ringer med kransekake. Du trenger egne former til kransekakeringene.
    2. Skåld halvparten av mandlene og la de ligge til tørk minst ett døgn.
    3. Mal alle mandlene 2 ganger og sikt inn melis. Kna inn en og en eggehvite til deigen er fast.
      Tips!

      Det er ikke sikkert du trenger alle eggehvitene. Antall eggehviter du trenger i oppskriften avhenger av størrelsen på eggene, så det er viktig at du knar inn ett og ett egg til du får en fast deig.

    4. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
    5. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
    6. Trill så kransekakedeigen ut til fingertykke pølser, eller bruk en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med klaret smør, eller olje, og dryss i semulegryn eller mel og legg i "pølsene". Klipp/skjær av deigen når ringen er sluttet. Klem skjøten forsiktig sammen.
    7. Sett kransekakeformene på et stekebrett og stek i ca. 10 minutter. La ringene avkjøles helt, før du forsiktig tar de ut av formene.
  1. Glasur

    1. Visp sammen eggehvite og spe med melis til du har en litt tykk kremete melis Tilsett om ønskelig romessens. Fyll glasuren i papirkremmerhus eller en pose. Klipp et lite hull i tuppen og sprøyt sikksakmønster på hver ring. Sett ringene etter hvert sammen til en høy kransekake. Stor eller liten kransekake får straks festpreg om den pyntes med flagg og smellbongbonger.
      Tips!

      Kaken kan lages av skåldede mandler og blir da, lys, pen og ekstra god. Man kan skålde halvparten av mandlene, eller man kan lage kaken av uskåldede mandler. 

      Kransekake
Tips!

Hvis du oppbevarer kransekake i tett boks over tid, kan det være lurt å legge i en brødskalk. Da vil kaken holde seg seig uten å bli tørr. Kransekake kan også fryses.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Alrik

    3 dager siden
    Hei
    synes kanskje den så litt kjedelig ut burde pyntet på bilde

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      44 minutter siden
      Takk for tilbakemeldingen, Alrik :)

      Vi tar det med videre.

      Kommenter  (0)


  • Groba

    24 dager siden
    Kransekaken min flyter utover. Bruker en oppskrift med glukose og vanilje. Er det det som kan være problemet? Sitter ofte også fast i teflon formene. Hjelp

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      23 dager siden
      Hei Groba,

      dette kan være årsaken til at smeten ikke setter seg ordentlig og sitter igjen i formene. Anbefaler å bruke melis for best resultat :)

      Kommenter  (1)


  • Maria

    1 år siden
    Hei, hvor lang holdbarhet er det på kransekaka? Holder den til jul innpakket i plast i romtemperatur eller må den fryses ned? Jeg bruke "pølse-funksjonen" på Kenwoodmaskinen min, og det gir fine og gjevne ringer:)

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Maria,

      Den holder ikke så lenge som til jul om du baker den nå, men kransekake egner seg godt til å fryses :) Høres ut som en veldig bra ide og bruke ''pølse'' funksjonen på Kjøkkenmaskinene din :) God bakst videre!

      Kommenter  (1)


  • Liesbeth sekkeseter

    2 år siden
    Hei, når gjerne både melis og mandler kan angis i gram, kan da ikkje noen som får det til veie hvor mange gram den salige eggehviter skal være på ? Da slipper en å vurdere og feile så ofte. Litt presisjon og deigen hadde vært lik fra gang til gang ??

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Liesbeth, Grunnen er jo at egg kan være veldig forskjellige i størrelse og derfor er det lurt og ha i en og en eggehvite av gangen :) Det du kan gjøre neste gang er å veie en og en eggehvite og plusse sammen totalen til slutt og da vet du hvor mange gram du trenger til året etterpå. Lykke til!

      Kommenter  (0)

      • Liesbeth sekkeseter

        2 år siden
        Litt av poenget er vel at jeg ikkje har fått det til å lykkes og kunne tenkt meg mengden eggehvite i gram fra en som får det til. ??

        Kommenter  (6)

        • Monica

          1 år siden
          Hei, Jeg har ikke gram men bruker ca. 1 dl eggehviter. Deigen skal ha kosistens som rå marsipan. Dette går bra hvert år for meg.

          Lykke til :)

          Kommenter  (1)

          • Monica

            1 år siden
            Beklager, glemte å si over at jeg bruker 500 gram mandler og 500 gram melis ikke dl som oppskriften sier.

            Så:
            500 gram Malte mandler
            500 gram Melis
            1dl Eggehviter

            Kommenter  (3)

            • Liesbeth

              1 år siden
              Det gjør jeg også, svigerinna mi er en mester i kransekake og veide ca 140 GR eggehvite. Så da får vi måle og veie og prøve på nytt. Takk

              Kommenter  (0)


  • inger

    2 år siden
    Hei .jeg har eit problem når kransekakedeigen har stått i døgn i kjøleskapet og eg skal prøve å rulle ut pølser smuldrer bare deigen.Det er vanskelig og få rulla den ut? Trur ikkje deigen er for tørr.

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Inger, Det kan høres ut som det kanskje er for lite egg i deigen, kan det være mulig? Det er vanskelig for meg å si hva problmet kan være dessverre da jeg ikke vet hva du har gjort. Lykke til neste gang :) God jul!

      Kommenter  (0)


  • Bente

    2 år siden
    Ble bare 15 ringer av denne oppskriften??

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Bente, Her kan det se ut som du har hatt litt tjukke ringer da oppskriften skal gi 16-18 ringer. Forsøk med litt mindre ringer neste gang :) Gi oss gjerne en tilbakemelding på resultatet. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Tove Mette Johnsen

    2 år siden
    Alltid slitt med kransekake. Flyter utover. I dag har jeg lagd en deig igjen. Står i kjøleskapet til i morra. Jeg vet ikke hvor fast deigen skal være. Men hva gjør jeg om jeg i morgen finner ut at deigen er for klissete??. Noe jeg kan gjøre da for å få fine stenger??

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Tone Mette, Har du fulgt tipset denne gang? TIPS: Det er ikke sikkert du trenger alle eggehvitene. Antall eggehviter du trenger i oppskriften avhenger av størrelsen på eggene, så det er viktig at du knar inn ett og ett egg til du får en fast deig. Får du en fast deig fra starten av så skal den ikke bli noe bløtere over natten :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Heidi

    3 år siden
    Jeg fulgte denne oppskriften, men brukte bare 2 eggehviter. Alikevel saa glei deigen utover. Paa det foerste brettet saa sprakk bitene ogsaa. Skrudde ned temperaturen paa det andre brette, og det ble mindre sprekker, men ikke noe fin form paa kakene - de sklei fremdeles utover.

    Kommenter  (10)

    • Per Stokstad

      2 år siden
      Prøv med 500 GR mandler

      Kommenter  (3)

      • Heidi

        2 år siden
        Takk, skal prøve det til jul!

        Kommenter  (0)

        • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

          2 år siden
          Hei Heidi, Fulgte du tipset om å la deigen stå kaldt over natten, gjerne i ett kjølesakp før du stekte ruller de ut å steker de? Da får deigen satt seg sikkelig og blir veldig fin å jobbe med :) Lykke til neste gang, gi oss gjerne en tilbakemeling om hvordan det gikk!

          Kommenter  (0)


  • Bertha

    3 år siden
    Hei, jeg klikket på antall stykker og merker at tallene forandrer seg. Er dette antall gjester? Det virker som om deigen bla altfor stor til 18 ringer etter at jeg hadde valgt for 4 gjester.

    Kommenter  (0)


  • Gard

    3 år siden
    vet du hvor man får kjøpt kransekake former? og er denne oppskriften god ( inneholder den nokk godsaker som gjør den god? (mandler) fordi i fjor kjøpte jeg en ferdig på butikken som smakte/ga en følelse at de som lagde den var ganske så gjerrige på mandler.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Gard, Vi synes at denne oppskriften gir gode kransekaker :) Kransekakeformer får du vanligvis kjøpt i butikker som selger bake- eller kjøkkenutstyr - men om du ikke får tak på former, så kan du fint bake disse som kransekakestenger :) Lykke til!

      Kommenter  (0)

    • Siri Kristine

      1 år siden
      Hei!
      Du kan få tak i kransekakeringer i forretninger som Jernia, Tilbords og Kitch'n.

      Kommenter  (0)

      • Annicken , Kokk og kundekonsulent

        1 år siden
        Hei Gard,

        Ser du har fått svar av Siri Kristine allerede :) Det stemmer som hun skriver og i tillegg kan du finne de i større kjøkkenbutikker. God bakst til dere begge!

        Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat