Sitronpai (lemon pie)

Sitronpai (lemon pie)

82
 • Middels
 • 60 min
Oppskrift på nydelig sitronpai eller lemon meringue pie som amerikanerne elsker. Og det med en grunn! Denne sitronterten er fylt med en herlig frisk og syrlig lemon curd, som på norsk kan oversettes til sitronkrem eller sitronsmør. På toppen ligger et lokk av marengs. Vakkert - og godt!

Ingredienser

Paibunn

3 ½ dl hvetemel
100 g TINE Meierismør
½ dl sukker
1 stk eggeplomme
1 ss finrevet sitronskall
2 ss sitronsaft

Til pensling av bunnen

1 stk eggehvite

Sitronkrem (lemon curd)

1 stk sitron (saft og revet skall)
100 g sukker
1 ss maizena (ca)
125 g TINE Meierismør
2 stk egg

Marengs

3 stk eggehviter
100 g sukker

Slik gjør du det

  1. Til denne oppskriften på dessertpaien "Sitronpai", trenger du en paiform eller en rund form med løs kant, 22 cm i diameter.
  2. Kjør mel, sukker, kaldt smør og revet sitronskall i food processor til du får en grynet masse. Ha så i eggeplomme og sitronsaft. Samle deigen godt med hendene og legg den i plast.
  3. La paideigen ligge kjølig i ca 30 minutter.
  4. Sett stekeovnen ved 200 °C.
  5. Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og litt opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
  6. For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.
 1. Sitronkremen

  1. Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele. Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.
  2. Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner. Rør godt, bruk gjerne en mikser.
  3. Hell sitronfyllet i det avkjølte paiskallet og sett kjølig i 15 minutter, slik at fyllet får "satt seg".
 2. Marengslokket

  1. Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv.
  2. Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.
Tips!

#1: For å få vispet eggehvitene stive, er det helt nødvendig at du bruker en helt ren bolle og visp.

#2: Lemon curd kan serveres til mye, for eksempel lunkne horn, rundstykker, scones eller kjeks.

Kommentarer

 • Cecilie

  8 måneder siden
  Denne oppskriften var skuffende. Jeg ville lage en klassisk lemon marengue pie, men dette er noe annet. Sitron"kremen" med smør ødela veldig. Jeg er vant til ganske tykk krem med sprøtt marengslokk. Kremen ble for tynn og minnet mest om vaniljesaus siden den ble så blek av smøret. Og for at smøret ikke skulle smelte i ovnen kunne ikke marengsen steke lenge nok til å bli sprø. I tillegg ble bunnen sittende fullstendig fast, selv om jeg smurte tjukt på med smør i formen. Vet ikke hva som skjedde der. At i alt ble paien veldig skuffende. Smakene var veldig gode da!

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   8 måneder siden
   Så leit at paien ikke ble som du ønsket, Cecilie :/ Håper du prøver igjen og får ett mer vellykket resultat eller prøver en annen oppskrift som faller mer i smak :) Hva med å prøve denne: https://www.tine.no/oppskrifter/desserter/frukt-og-bar/sitronpai-med-marengs ?

    (0)

   • Cecilie

    8 måneder siden
    Det var nok den oppskriften jeg egentlig var på utkikk etter ??

     (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

     7 måneder siden
     Supert, da fant vi i alle fall ut av det :)

      (0)


 • Irene Grønlie

  2 år siden
  Curden ble fin, ville anbefalt å bruke brenner fremfor grill i ovnen. Men jeg synes kaken ble ALT for sur, sjelden jeg må kaste en kake.

   (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Irene, Så synd at du syns den ble altfor sur :( Kanskje denne oppskriften faller mer i smak: https://www.tine.no/oppskrifter/kaker/frukt-og-barkaker/yoghurt-og-sitronpai God bakst :)

    (1)


 • Lise

  3 år siden
  Nå har jeg brukt denne oppskriften tre ganger. Har lav varme på curden, rører og rører i evigheter (det føles sånn) så plutselig blir den tykk og fin! Jeg lurer på om jeg kan legge curden i paiskallet kvelden før..?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Lise, Det kan du gjøre, men det kan resultere i at paibunnen trekker til seg fuktighet.Så jeg anbefaler deg og montere alle delene sammen rett før den skal stekes :) Lykke til og god bakst!

    (2)


 • Anniken

  3 år siden
  Kan denne fryses?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Anniken, Ja, bunnen kan godt fryses men anbefaler å ikke fryse sitroncurden eller marengsen da det kan bli seigt og smaker best ferskt :)Lykke til og god bakst!

    (0)


 • Siri

  3 år siden
  Jeg er ganske sikker på at det er en feil i denne oppskriften og at det er derfor man ikke får sitronkremen til å stivne. Det skal nok ikke være eggehviter i kremen. Kun eggeplommer og hvitene brukes i marengsen. Dette bør rettes av den som har laget oppskriften. Det står 2 egg både i ingredienslisten og i fremgangsmåten i stedet for eggeplommer.

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Siri, VI har sett på oppskriften og det er ingen feil i den. Vi håper du tester ut oppskriften igjen og at det blir en suksess :) Lykke til!

    (1)

   • Siri

    3 år siden
    Hvis man dropper eggehviter og bare bruker plommene i kremen, blir den perfekt, så jeg anbefaler at dere gjør det. Med hviter blir det sitronsaus. Da slipper man også å sitte igjen med plommer til overs også.

     (1)


 • Mat

  3 år siden
  Drittoppskrift, unngå! Etter 5 år så er lemoncurden fremdeles ikke beskrevet godt nok til at den blir fast. Drit i om den ikke skal koke, fortell hvor varm den skal være!

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei, Så leit å høre at du er så misfornøyd med oppskriften. Curden skal røres godt på medium varme under konstant omrøring til sitronkremen er tykk i konsistensen. En viktig faktor er at egg koagulerer(sprekker) ved 60 grader og oppover, så om du bruker termometer er det greit å holde seg på 55 grader. Håper du tester ut igjen og får det til denne gangen :) Lykke til!

    (3)


 • Anne Johannsen

  3 år siden
  Mulig jeg har misforstått her, men det ble veldig mye paideig? 14 dl på 4 porsjoner? Altfor mye. Hva gikk galt?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Anne, Her viser antall porsjoner i kalkulatoren nok til en pai. 1 pai holder til 4 porsjoner :) Lykke til og god bakst!

    (0)


 • Anita Holstad

  3 år siden
  Hei. Veldig god pai. Lagde den for første gang i dag. Marengsen ble gylden og kremen beholdt konsistensen, men marengsen er myk? Er det bare å la den stå i påvente på at den stivner og får en sprø konsistent?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Anita, Marengsen skal være myk, den skal bare en kjapp tur i ovnen for å få en gyllenfarge :) Så det høres ut som du har lagd en perfekt Sitronpai! God bakst!

    (0)


 • Judit

  3 år siden
  Hei! Kan ein lage denne dagen i forvegen? Eller bør marengsen lagast same dag?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Judit, Deigen kan lages noen dager i forveien og lagres i kjøleskapet godt pakket inn i plast. Anbefaler deg å piske opp marengsen samme dag :) God jul!

    (0)


 • Nina

  3 år siden
  Mangler det ikke litt på steketiden? 15 minutter var altfor lite for min kake

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Nina, Det skal holde med 15 minutter steketid på paibunnen, men alle ovner er litt forskjellig på temperaturer. Kanskje paien trenger noen minutter til i din ovn? Prøv ut det neste gang du lager den :) Lykke til!

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat