Sitronpai (lemon pie)
Middels•60 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Paibunn
-
3 ½ dlhvetemel
-
100 g
-
½ dlsukker
-
1 stkeggeplomme
-
1 ssfinrevet sitronskall
-
2 sssitronsaft
Til pensling av bunnen
-
1 stkeggehvite
Sitronkrem (lemon curd)
-
1 stksitron (saft og revet skall)
-
100 gsukker
-
1 ssmaizena (ca)
-
125 g
-
2 stkegg
Marengs
-
3 stkeggehviter
-
100 gsukker
Slik gjør du det
-
1
Til denne oppskriften på dessertpaien "Sitronpai", trenger du en paiform eller en rund form med løs kant, 22 cm i diameter.
-
2
Kjør mel, sukker, kaldt smør og revet sitronskall i food processor til du får en grynet masse. Ha så i eggeplomme og sitronsaft. Samle deigen godt med hendene og legg den i plast.
-
3
La paideigen ligge kjølig i ca 30 minutter.
-
4
Sett stekeovnen ved 200 °C.
-
5
Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og litt opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
-
6
For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.
Sitronkremen
-
7
Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele. Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.
-
8
Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner. Rør godt, bruk gjerne en mikser.
-
9
Hell sitronfyllet i det avkjølte paiskallet og sett kjølig i 15 minutter, slik at fyllet får "satt seg".
Marengslokket
-
10
Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv.
-
11
Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.