Sitronpai (lemon pie)

Sitronpai (lemon pie)

Kommentarer 78
  • Middels
  • 60 min
Oppskrift på nydelig sitronpai eller lemon meringue pie som amerikanerne elsker. Og det med en grunn! Denne sitronterten er fylt med en herlig frisk og syrlig lemon curd, som på norsk kan oversettes til sitronkrem eller sitronsmør. På toppen ligger et lokk av marengs. Vakkert - og godt!

Antall porsjoner

Ingredienser

Paibunn

3 ½ dl hvetemel
100 g TINE Meierismør
½ dl sukker
1 stk eggeplomme
1 ss finrevet sitronskall
2 ss sitronsaft

Til pensling av bunnen

1 stk eggehvite

Sitronkrem (lemon curd)

1 stk sitron (saft og revet skall)
100 g sukker
1 ss maizena (ca)
125 g TINE Meierismør
2 stk egg

Marengs

3 stk eggehviter
100 g sukker

Slik gjør du det

    1. Til denne oppskriften på dessertpaien "Sitronpai", trenger du en paiform eller en rund form med løs kant, 22 cm i diameter.
    2. Kjør mel, sukker, kaldt smør og revet sitronskall i food processor til du får en grynet masse. Ha så i eggeplomme og sitronsaft. Samle deigen godt med hendene og legg den i plast.
    3. La paideigen ligge kjølig i ca 30 minutter.
    4. Sett stekeovnen ved 200 °C.
    5. Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og litt opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
    6. For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.
  1. Sitronkremen

    1. Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele. Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.
    2. Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner. Rør godt, bruk gjerne en mikser.
    3. Hell sitronfyllet i det avkjølte paiskallet og sett kjølig i 15 minutter, slik at fyllet får "satt seg".
  2. Marengslokket

    1. Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv.
    2. Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.
Tips!

#1: For å få vispet eggehvitene stive, er det helt nødvendig at du bruker en helt ren bolle og visp.

#2: Lemon curd kan serveres til mye, for eksempel lunkne horn, rundstykker, scones eller kjeks.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Irene Grønlie

    1 år siden
    Curden ble fin, ville anbefalt å bruke brenner fremfor grill i ovnen. Men jeg synes kaken ble ALT for sur, sjelden jeg må kaste en kake.

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Irene, Så synd at du syns den ble altfor sur :( Kanskje denne oppskriften faller mer i smak: https://www.tine.no/oppskrifter/kaker/frukt-og-barkaker/yoghurt-og-sitronpai God bakst :)

      Kommenter  (1)


  • Lise

    2 år siden
    Nå har jeg brukt denne oppskriften tre ganger. Har lav varme på curden, rører og rører i evigheter (det føles sånn) så plutselig blir den tykk og fin! Jeg lurer på om jeg kan legge curden i paiskallet kvelden før..?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lise, Det kan du gjøre, men det kan resultere i at paibunnen trekker til seg fuktighet.Så jeg anbefaler deg og montere alle delene sammen rett før den skal stekes :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (2)


  • Anniken

    2 år siden
    Kan denne fryses?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anniken, Ja, bunnen kan godt fryses men anbefaler å ikke fryse sitroncurden eller marengsen da det kan bli seigt og smaker best ferskt :)Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)


  • Siri

    2 år siden
    Jeg er ganske sikker på at det er en feil i denne oppskriften og at det er derfor man ikke får sitronkremen til å stivne. Det skal nok ikke være eggehviter i kremen. Kun eggeplommer og hvitene brukes i marengsen. Dette bør rettes av den som har laget oppskriften. Det står 2 egg både i ingredienslisten og i fremgangsmåten i stedet for eggeplommer.

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Siri, VI har sett på oppskriften og det er ingen feil i den. Vi håper du tester ut oppskriften igjen og at det blir en suksess :) Lykke til!

      Kommenter  (1)

      • Siri

        2 år siden
        Hvis man dropper eggehviter og bare bruker plommene i kremen, blir den perfekt, så jeg anbefaler at dere gjør det. Med hviter blir det sitronsaus. Da slipper man også å sitte igjen med plommer til overs også.

        Kommenter  (6)


  • Mat

    2 år siden
    Drittoppskrift, unngå! Etter 5 år så er lemoncurden fremdeles ikke beskrevet godt nok til at den blir fast. Drit i om den ikke skal koke, fortell hvor varm den skal være!

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei, Så leit å høre at du er så misfornøyd med oppskriften. Curden skal røres godt på medium varme under konstant omrøring til sitronkremen er tykk i konsistensen. En viktig faktor er at egg koagulerer(sprekker) ved 60 grader og oppover, så om du bruker termometer er det greit å holde seg på 55 grader. Håper du tester ut igjen og får det til denne gangen :) Lykke til!

      Kommenter  (3)


  • Anne Johannsen

    2 år siden
    Mulig jeg har misforstått her, men det ble veldig mye paideig? 14 dl på 4 porsjoner? Altfor mye. Hva gikk galt?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anne, Her viser antall porsjoner i kalkulatoren nok til en pai. 1 pai holder til 4 porsjoner :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)


  • Anita Holstad

    2 år siden
    Hei. Veldig god pai. Lagde den for første gang i dag. Marengsen ble gylden og kremen beholdt konsistensen, men marengsen er myk? Er det bare å la den stå i påvente på at den stivner og får en sprø konsistent?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anita, Marengsen skal være myk, den skal bare en kjapp tur i ovnen for å få en gyllenfarge :) Så det høres ut som du har lagd en perfekt Sitronpai! God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Judit

    2 år siden
    Hei! Kan ein lage denne dagen i forvegen? Eller bør marengsen lagast same dag?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Judit, Deigen kan lages noen dager i forveien og lagres i kjøleskapet godt pakket inn i plast. Anbefaler deg å piske opp marengsen samme dag :) God jul!

      Kommenter  (0)


  • Nina

    2 år siden
    Mangler det ikke litt på steketiden? 15 minutter var altfor lite for min kake

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Nina, Det skal holde med 15 minutter steketid på paibunnen, men alle ovner er litt forskjellig på temperaturer. Kanskje paien trenger noen minutter til i din ovn? Prøv ut det neste gang du lager den :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Henrikke

    2 år siden
    Hei! Jeg prøvde å lage denne paien i går, og allt gikk helt fint helt til jeg skulle gjøre marengsen gylden. Sitronkremen var fasst å fin, men når jeg tok den ut av ovnen på grill modus så var det bare en saus med marengs oppå. Jeg satt den kjørlig over natten men den er fremdeles bare en saus. vet dere hva som har gått galt? eller hva jeg kan gjøre får at dette ikke skal skje igjen? :)

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Henrikke, Her kan det høres ut som at ovnen ikke var varm nok og paien skal ikke stå lenge i for da skjer akkurat det som skjedde deg, Det skal kjapt inn i varm ovn bli gylden og ut igjen :) Ett tips: syns du ikke marengsen ikke blit gyllen nok kan su brenne den med en ''skibrenner'' Lykke til neste gang!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat