Sitronpai (lemon pie)

Sitronpai (lemon pie)

82
 • Middels
 • 60 min
Oppskrift på nydelig sitronpai eller lemon meringue pie som amerikanerne elsker. Og det med en grunn! Denne sitronterten er fylt med en herlig frisk og syrlig lemon curd, som på norsk kan oversettes til sitronkrem eller sitronsmør. På toppen ligger et lokk av marengs. Vakkert - og godt!

Ingredienser

Paibunn

3 ½ dl hvetemel
100 g TINE Meierismør
½ dl sukker
1 stk eggeplomme
1 ss finrevet sitronskall
2 ss sitronsaft

Til pensling av bunnen

1 stk eggehvite

Sitronkrem (lemon curd)

1 stk sitron (saft og revet skall)
100 g sukker
1 ss maizena (ca)
125 g TINE Meierismør
2 stk egg

Marengs

3 stk eggehviter
100 g sukker

Slik gjør du det

  1. Til denne oppskriften på dessertpaien "Sitronpai", trenger du en paiform eller en rund form med løs kant, 22 cm i diameter.
  2. Kjør mel, sukker, kaldt smør og revet sitronskall i food processor til du får en grynet masse. Ha så i eggeplomme og sitronsaft. Samle deigen godt med hendene og legg den i plast.
  3. La paideigen ligge kjølig i ca 30 minutter.
  4. Sett stekeovnen ved 200 °C.
  5. Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og litt opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
  6. For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.
 1. Sitronkremen

  1. Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele. Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.
  2. Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner. Rør godt, bruk gjerne en mikser.
  3. Hell sitronfyllet i det avkjølte paiskallet og sett kjølig i 15 minutter, slik at fyllet får "satt seg".
 2. Marengslokket

  1. Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv.
  2. Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.
Tips

#1: For å få vispet eggehvitene stive, er det helt nødvendig at du bruker en helt ren bolle og visp.

#2: Lemon curd kan serveres til mye, for eksempel lunkne horn, rundstykker, scones eller kjeks.

Kommentarer

 • Cecilie

  1 år siden
  Denne oppskriften var skuffende. Jeg ville lage en klassisk lemon marengue pie, men dette er noe annet. Sitron"kremen" med smør ødela veldig. Jeg er vant til ganske tykk krem med sprøtt marengslokk. Kremen ble for tynn og minnet mest om vaniljesaus siden den ble så blek av smøret. Og for at smøret ikke skulle smelte i ovnen kunne ikke marengsen steke lenge nok til å bli sprø. I tillegg ble bunnen sittende fullstendig fast, selv om jeg smurte tjukt på med smør i formen. Vet ikke hva som skjedde der. At i alt ble paien veldig skuffende. Smakene var veldig gode da!

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   1 år siden
   Så leit at paien ikke ble som du ønsket, Cecilie :/ Håper du prøver igjen og får ett mer vellykket resultat eller prøver en annen oppskrift som faller mer i smak :) Hva med å prøve denne: https://www.tine.no/oppskrifter/desserter/frukt-og-bar/sitronpai-med-marengs ?

    (0)

   • Cecilie

    1 år siden
    Det var nok den oppskriften jeg egentlig var på utkikk etter ??

     (0)

    • Margrete , Kundekonsulent

     1 år siden
     Supert, da fant vi i alle fall ut av det :)

      (0)


Det er mye kjærlighet i god mat