
Norsk festkake
Utfordrende•120 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Sukkerbrød
-
4 stkegg
-
100 gsukker
-
100 ghvetemel
-
1 tsbakepulver
Nøttebunn
-
4 stkeggehviter
-
100 gsukker
-
200 gmalte hasselnøtter
-
2 sshvetemel
Fromasj
-
3 stkeggeplommer
-
3 sssukker
-
6 platergelatin
-
3 dl
-
2 dl
-
3 sssyltetøy (gjerne jordbær)
Pynt
-
1 platehvit sjokolade
-
1 platemørk sjokolade
-
12 stkjevnstore jordbær (hele)
-
1 dlvispet TINE® Kremfløte
Slik gjør du det
-
1
Du trenger en rund kakeform, 24 cm i diameter. Sett stekeovnen på 175 °C.
-
2
Visp eggedosis av egg og sukker. Bland mel og bakepulver og sikt det i eggedosisen. Fold melet inn med en slikkepott. Bland godt, men ikke rør så mye at den fine luften røres vekk.
-
3
Fyll røren i kakeform og stek i ca. 30 minutter. Avkjøl og del bunnen i to.
-
4
Stivpisk egghviter og sukker. Bland de malte nøttene med mel og fold dette forsiktig inn i den stivpiskede marengsen. Fyll røren i en sprøytepose med stort hull og sprøyt først en sirkel ca. 24 cm i diameter og så videre innenfor denne sirkelen slik at hele ringen er fylt. Stek nøttebunnen i stekeovnen ved 100 °C i ca 1 time, til den er svakt gyllen, men ikke overstekt. Avkjøl.
-
5
Smelt den hvite sjokoladen i vannbad. Smelt den mørke sjokoladen i en annen bolle. Hell den mørke smeltede sjokoladen i den hvite. Men gjør dette forsiktig slik at blandingen bare blir pent marmorert. Dypp hele jordbær i sjokoladen. Stikk dem på en trepinne eller legg dem på fat til sjokoladen har stivnet og kaken skal monteres.
-
6
La gelatinplatene ligge i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i 3 ss kokende varmt vann. Visp stiv eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland smeltet gelatin i vaniljekesam. Fold inn eggedosis og vispet krem. La fromasjen bli litt stiv.
-
7
Legg marengsbunnen på et serveringsfat. Sett ringen til kakeformen (24 cm i diameter) rundt marengsen. Hell over 1/3 av fromasjen. Smør over halvparten av syltetøyet og legg på det ene sukkerbrødet. Fordel videre 1/3 av fromasjen over her og resten av syltetøyet oppå. Legg på det andre sukkerbrødet. Fordel resten av fromasjen på toppen. La kaken stivne.
-
8
Ved servering, tas ringen av og kaken pyntes med vispet krem og de sjokoladepyntede jordbærene. Pynt gjerne også med noen kandiserte frukter.