Skolebrød fra Bakeriet i Lom

Skoleboller fra Bakeriet i Lom

60
709
Enkel120 min
Kongen av boller må jo være skoleboller (skolebrød)! Fylt av herlig vaniljekrem og med en søt krans av melis dyppet i kokos er det ikke rart at disse bollene er så populære. Hvert år selges tusenvis skoleboller over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Skolebrød fra Bakeriet i Lom

Vaniljefyll

Melisglasur med kokos

 • 3 dl
  melis (ca)
 • 2 ts
  eggehviter
 • 4 ts
  vann (ca)
 • 3 dl
  kokosmasse

Slik gjør du det

 1. 1

  Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm, ca 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.

Forheving

 1. 2

  La bolledeigen heve på et lunt sted i ca 40 minutter.

Utbaking

 1. 3

  Elt deigen når den er ferdig hevet og trill den til en pølse. Del den i jevnt store biter, trill dem til boller og klem dem litt flate. Lag en fordypning midt i bollen og ha i 1-2 ss vaniljekrem. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.

Etterheving

 1. 4

  Etterhev skolebrødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.

 2. 5

  Sett på stekeovnen på 225°C.

 3. 6

  Pensle med sammenvispet egg. Stek skolebollene midt i stekeovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.

Melisglasur

 1. 7

  Bland melis med eggehvite og en liten mengde vann. Dersom du synes den blir for tykk, sper du på med en liten mengde kaldt vann. Smør melisglasuren rundt vaniljeøyet og dypp deretter bollene i tørket kokos.

Tips

1. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!2. Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Del denne oppskriften: