Skolebrød fra Bakeriet i Lom

Skoleboller fra Bakeriet i Lom

Kommentarer 45
  • Enkel
  • 120 min
Kongen av boller må jo være skoleboller (skolebrød)! Fylt av herlig vaniljekrem og med en søt krans av melis dyppet i kokos er det ikke rart at disse bollene er så populære. Hvert år selges tusenvis skoleboller over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Skolebrød fra Bakeriet i Lom

125 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 stk egg , romtemperert
50 g fersk gjær (1 pk)
150 g sukker
1 kg hvetemel (ca)
1 ts kardemomme
1 ts salt

Vaniljefyll

5 dl Piano® Vaniljekrem til steking 0,5 l

Melisglasur med kokos

3 dl melis (ca)
2 ts eggehviter
4 ts vann (ca)
3 dl kokosmasse

Slik gjør du det

    1. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm, ca 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
  1. Forheving

    1. La bolledeigen heve på et lunt sted i ca 40 minutter.
  2. Utbaking

    1. Elt deigen når den er ferdig hevet og trill den til en pølse. Del den i jevnt store biter, trill dem til boller og klem dem litt flate. Lag en fordypning midt i bollen og ha i 1-2 ss vaniljekrem. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.
  3. Etterheving

    1. Etterhev skolebrødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
    2. Sett på stekeovnen på 225°C.
    3. Pensle med sammenvispet egg. Stek skolebollene midt i stekeovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.
  4. Melisglasur

    1. Bland melis med eggehvite og en liten mengde vann. Dersom du synes den blir for tykk, sper du på med en liten mengde kaldt vann. Smør melisglasuren rundt vaniljeøyet og dypp deretter bollene i tørket kokos.
Tips!

1. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!

2. Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Turid

    1 år siden
    Skal det pensles med egg før heving eller etter heving.

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Turid, Pensles med egg etter heving :) God bakst!

      Kommenter  (2)


  • VK

    1 år siden
    Skal de etterheve med vaniljekremen i? Eller først også putte i vaniljekrem?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei VK, Bollene skal etterheve på trinn 3 i oppskriften med vaniljekremen i :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)


  • Inger Djupvik

    2 år siden
    Hvor kommeg romtemperert egg inn?? Det står som indgrens til deigen, men ikke nevnt i gjennomgangen av oppskriften!!! Det er ikke til vaniljekremen for der er det eggeplommer

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Inger, Det romtempererte egget havner under elt inn de øvrige ingrediensene på steg nummer 1 :) God bakst!

      Kommenter  (9)


  • Marita

    2 år siden
    Hei! Hvis man ikke har kjøkkenmaskin, hvor lenge anbefaler dere å elte for hånd? Kan man bruke deigoppskriften til blant annet kanelsnurrer også? Gleder meg til å prøve den ut:)

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Marita, Om man ikke har kjøkkenmaskin knar man deigen for hånd til den har blitt fast og smidig :) Selvfølgelig kan du bruke deigen til kanelsnurrer, men vi har også en egen oppskrift på kanelknuter her: http://www.tine.no/oppskrifter/bakst/sot-gjarbakst/kanelknuter-fra-bakeriet-i-Lom God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Camilla

    2 år siden
    Hva må man huske på dersom man vil doble oppskriften? Må man bruke to pakker med gjær? Og kan man bruke ekstra lett istedenfor hel melk? :-)

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Camilla, Du kan helt klart bruke ekstra lett istendenfor helmelk, men helmelk egner seg best til bakst. Når du dobler oppskriften kan du ta en halv pakke mer med gjær og ikke en hel pakke :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (3)


  • Christine waag

    2 år siden
    Laget disse kanelsnurrene etter oppskriften og de smakte N Y D E L I G ?????? laget db dose av fyllet..men ellers så var det etter oppskrift. Fikk 26 stk..og smakte himmelsk godt. Blir ikke siste gangen disse blir laget. Kan de fryses? ?????

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Christine, Så hyggelig tilbakemelding :) Så bra at du lagde mer fyll om det er det du foretrekker, disse kan fryses men smaker helt klart best ferskt! God jul.

      Kommenter  (0)


  • Mathea Svensson

    2 år siden
    Hei! Jeg lurer på om man kan bruke tørrgjær istedenfor ferskgjær? (:

    Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Mathea, Klart du kan bruke tørrgjær, men da holder det med en pakke på 25 gram :) God bakst!

      Kommenter  (7)


  • Marit Lunde Horvei

    2 år siden
    Hei. Kan eg fryse bollene med melisglasur/kokos ? :-)

    Kommenter  (5)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Marit, Jeg vil ikke anbefale det, da melisglasuren vil falle av. Og når den faller av så faller også kokosen av.

      Kommenter  (5)


  • Meg

    3 år siden
    Hei:) Jeg lurte om hva man skal med vaniljekremen, skal den inn i ovnen? Og skal man lage et hull i bollen også ta kremen oppi?

    Kommenter  (32)

    • Camilla

      3 år siden
      Det står jo i framgangsmåten

      Kommenter  (11)

      • Trine

        2 år siden
        Du skal lage hull i bollene før den andre hevingen og så ha kremen oppi. Etter at de da altså har hevet en hang til skal de inn i ovnen med krem.

        Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei, Som Camilla og Trine skriver, så skal vaniljekremen sprøytes i midten av bollen. Tidspunktet for når man gjør dette varierer, men selv bruker jeg å heve bollene og tilsette vaniljekremen først rett før steking. Lykke til :)

      Kommenter  (3)


  • Stina

    3 år siden
    Dette var suksess, kjempegode!

    Kommenter  (7)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Stina, For en hyggelig tilbakemelding. Tusen takk for den :)

      Kommenter  (7)


Det er mye kjærlighet i god mat