Kanelknuter fra Bakeriet i Lom

Kanelknuter fra Bakeriet i Lom

Kommentarer 79
 • Enkel
 • 120 min
Hvert år stopper tusenvis av nordmenn innom det lille bakeriet i Lom for å smake på Morten Schakendas nydelige kanelknuter og annen god gjærbakst. For å få til et godt resultat, sier han at du må elte deigen lenge og bruke gode råvarer. Nå kan også du lage saftige og velsmakende kanelknuter basert på bakeriets egen oppskrift. Av denne oppskriften får du ca 12 store boller.

Antall porsjoner

Ingredienser

Grunndeig søt gjærbakst

125 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 stk egg
50 g gjær
150 g sukker
1 kg hvetemel (ca)
1 ts kardemomme
1 ts salt

Fyll til kanelknuter

75 g TINE Meierismør , mykt
½ dl sukker
2 ss kanel

Til pensling

1 stk egg
1 dl brunt sukker til å strø oppå

Slik gjør du det

  1. Smelt smøret i en kjele og i hell melken. La blandingen bli fingervarm, ca. 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.
  2. Elt inn sukker, kardemomme, salt og mesteparten av melet enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke ta i alt melet på en gang, ha deretter i egg. Elt inn litt etter litt av resterende mel, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen.
 1. Forheving

  1. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter. Mens deigen hever, kan du lage fyllet ved å røre sammen smør, sukker og kanel i en liten bolle.
 2. Utbaking og etterheving

  1. Strø litt mel utover bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Kjevle deigen til et rektangel, ca 20x50 cm. Smør på et godt lag av ferdigblandet sukker, kanel og smør.
   Trinn 1: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  2. Brett den ene delen inn mot midten.
   Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  3. Brett den andre delen over slik at de dekker hverandre.
   Trinn 3: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  4. Skjær ca 1 cm tykke skiver på tvers.
   Trinn 4: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  5. Strekk bitene litt.
   Trinn 5: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  6. Hold fast den ene enden og rull den andre enden slik at deigen tvinner seg, rull den mot deg.
   Trinn 6: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  7. Lag en knute av deigen. Du holder i den ene enden, tvinner deigen to ganger rundt tre fingre og trekker enden gjennom sammen med de tre fingrene.
   Trinn 7: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  8. Sett knutene på stekeplaten og la de heve under plast eller et kjøkkenhåndkle på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
   Trinn 8: Slik lager du kanelknuter fra Bakeriet i Lom
  9. Sett på stekeovnen på 225°C. Når kanelbollene er ferdig hevet, pensler du dem med litt sammenpisket egg og strør på litt brunt sukker. Stek knutene midt i ovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist. God fornøyelse!
Tips!

Du får et enda bedre resultat dersom du setter klart alle ingrediensene til deigen på kjøkkenbenken en stund før bakingen, slik at de får omtrent samme temperatur. Deigen kan skille seg og heve dårlig hvis du bruker for kald væske i en deig eller røre som er varm.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

 • Elin

  2 måneder siden
  Baka disse i dag sammen med 10- åringen min.. Superluftige og gode. Smelta på tunga. Som vanlig ble d noen endringer i oppskrifta. Hadde ikke nok sukker så ble 50/50 sukker og melis. Droppa kardemomme, og løste opp tørrgjæra i deigvæska for å gi den ett boost. Brukte ikke alt melet. Brukte perlesukker i fyllet og etter pensling. ingen problem med utbakinga. Lett og smidig deig, og ingen problem med ‘knytinga’.. Disse blir absolutt baka igjen. Er allerede skrivd inn i oppskriftsboka ??

  Kommenter  (1)

  • Elin

   2 måneder siden
   Vet ikke hvor «??» kom fra. De skal ikke være der

   Kommenter  (1)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   2 måneder siden
   Takk for hyggelig tilbakemelding, Elin :)

   Så stas å høre at vi har havnet i oppskriftsboka di!

   Spørsmålstegnene kommer om du har lagt ved en smiley som regel. Kanskje det er det som er årsaken?

   Kommenter  (1)


 • Helena

  7 måneder siden
  Har bakt disse tidligere, med fantastisk resultat, nå lurer jeg på om jeg kan heve de over natten?
  Hilsen Helena

  Kommenter  (1)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   7 måneder siden
   Det kan du, Helena :) Søk opp tips for kaldheving. Lykke til!

   Kommenter  (1)


 • Carolina

  8 måneder siden
  Hei - går det greit å bytte hvetemel med speltmel?

  Kommenter  (2)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   8 måneder siden
   Hei Carolina,

   Det skal gå helt fint å bytte ut dette :) God bakst!

   Kommenter  (1)


 • Bodil

  11 måneder siden
  Hei. Kan dere legge ut info om gjær? Det er jo en saktevoksende organisme hvor d egentlig bør få komme seg sakte. Kald væske er jo ideelt for den og ikke lunka-

  Kommenter  (0)

  • Sindre Haugan, Kundekonsulent

   11 måneder siden
   Hei Bodil! Gjæren liker seg best og utvikler seg raskest ved litt varme. Det er mulig å bruke kaldt vann, men da må man regne lenger tid til hevingen.

   Kommenter  (0)


 • Heidi

  2 år siden
  Når skal man ha i resten av væsken i deigen? Står at man skal ha i litt av væsken for å løse opp gjæren.. men hva med resten? Når skal den oppi?

  Kommenter  (1)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Heidi, Takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette, vi har endret det nå til at du har i all væsken med engang :) God bakst!

   Kommenter  (0)


 • Eva

  2 år siden
  Elsker denne oppskriften. Har byttet ut vanlig melk og smør med melkefritt smør og havremelk. Kanelsnurrene blir kjempe gode og har fått masse skryt av dem.

  Kommenter  (3)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Eva, Så bra at du har tilpasset oppskriften etter ditt behov :) Takk for en hyggelig tilbakemelding, jeg fikk lyst å smake! God jul :)

   Kommenter  (1)


 • Denise

  2 år siden
  Hei, ble meget irritert da jeg ser at dere ikke har mål riktig i forhold til den originale oppskriften. Det skal være 1 ss salt og 1 ss kardemomme!! Ikke teskje. I tillegg har dere halvert smørmengden. Finner ofte mange feil hos dere, og dette gjør meg til en misfornøyd kunde når jeg står midt i bakingen og oppdager at dere har feil i måleenheten. Foreslår at dere tar en titt på denne linken, som viser korrekte målenheter for ingrediensene i denne oppskriften fra Lom. http://www.dn.no/smak/2016/03/31/2107/Profil/-det-er-s-mye-kortreist-jeg-er-s-lei-av-det

  Kommenter  (1)

  • Stig

   11 måneder siden
   Følte linken din og den oppskriften står det att den skal bakes på 175 grader. Det er altfor lite. Lurer på om resten av oppskriften også har feil.

   Kommenter  (0)

   • Kenneth

    9 måneder siden
    175 grader er riktig temperatur på oppskriften til Morten. Denne oppskriften som står her er ikke kanelknuter fra LOM, dette er bare kanelknuter bakt på gamlemåten. Varme opp væske til 37 grader er jo bare helt håpløst.

    Kommenter  (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

     9 måneder siden
     Hei Kenneth,

     Det er mange år siden vi hadde ett samarbeid med Morten og han kan ha endret oppskriften sin i ettertid av dette. God bakst!

     Kommenter  (0)

     • Morten

      7 måneder siden
      Dette stemmer bare ikke. Når det i første linje står at man skal starte med å smelte smøret så vet alle som har innsikt at dere ikke benytter Mortens Schakendas oppskrift. Melken skal heller ikke varmes i kjelen. Når deigen eltes i 10 min og deretter 5-10 min til etter at smøret er tilsatt (romtemperert i terninger) vil deigen ha riktig temperatur for modning (for- heving). Om du starter med deigvæske på 37 grader før elting vil deigen bli alt for varm og resultatet blir dårlig hevet deig.

      Kommenter  (0)

      • Annicken , Kokk og kundekonsulent

       7 måneder siden
       Hei Morten, Som skrevet over er det mange år siden vi hadde ett samarbeid med Morten og han kan ha gjort flere endinger ved oppskriften i ettertid. Ha en fin dag!

       Kommenter  (0)

   • Sindre , Kundekonsulent

    11 måneder siden
    Hei Stig! Hvor står denne feilen? Hører fra deg, så skal vi få rettet det opp. Riktig temperatur er 225 grader.

    Kommenter  (0)


 • Geir

  2 år siden
  Har kjørt til Lom og kjøpt bollene der. Så jeg var spent i dag om dette skulle bli noe i nærheten av kanelbollene fra Lom. Jeg varma melk til 37 grader og løste opp gjær. Litt og litt melk. Brukte Kenwood kjøkken maskin. Fulgte alt veldig nøye. Smøret lagde jeg små terninger av og hadde i deigen til slutt. Den ble over dobbelt så stor. Lot den stå i 50 minutter. Ble meget bra deig. Stekte de og det lukta super godt. Jeg var spent på smaken. Serverte kona og meg selv. Makan!! De var like gode som når vi kjøpte de i Lom om muligens enda bedre. De var helt fantastiske. Så de vil jeg nok bake en gang i blant. Fantastisk gode er de. Bør ikke kjøre til Lom lengre nå lager man de hjemme.

  Kommenter  (5)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Geir, Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg er enig med deg og kona, fantastisk gode boller :) Kos dere videre med baksten framover!

   Kommenter  (2)


 • Geir

  2 år siden
  Fantastiske Kanel Boller!

  Kommenter  (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Geir, Helt enig med deg :) God bakst videre!

   Kommenter  (0)


 • Camilla

  2 år siden
  Prøvde denne oppskriften i dag og det var helt umulig å lage knutene. Deigen var kjempe fin å jobbe med, men med en gang jeg skulle lage knutene så gikk deigen i stykker? Alle bare revna hver gang jeg skulle strekke eller knyte de :( Hva gjorde jeg galt?

  Kommenter  (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   2 år siden
   Hei Camilla, så synd at knutene gikk i stykker. Satt du ut alle produktene ut på benken før baking så alle hadde ca lik temperatur? Temperaturskille på produktene kan gjøre bindeevnen på deigen blir dårlig og at deigen lette kan ''knekke'' når man jobber med den. Håper du får ett bedre resultat neste gang :) Lykke til!

   Kommenter  (0)

  • Morten

   7 måneder siden
   Grunnen til at deigen sprekker er at det ikke er dannet gluten nettverk under elting. Dette skjer fordi denne oppskriften er helt feil og ikke er den som noen gang har vært benyttet på bakeriet i Lom. Du må ikke starte med å smelte smør og varme melk, det blir helt feil.

   Kommenter  (0)

   • Annicken , Kokk og kundekonsulent

    6 måneder siden
    Hei Morten,

    Dette er en oppskrift som er laget av Morten på Lom som ble gitt til oss i ett samarbeid for mange år siden. Det er ikke gjort noen endringer i oppskriften i ettertid.

    God matlaging videre :)

    Kommenter  (0)

    • Morten

     6 måneder siden
     Det du sier stemmer ikke. Den oppskriften dere har lagt ut har aldri vært den oppskriften som er benyttet av Morten Schackenda på bakeriet i Lom. Om du leser Mortens bøker vil du lett se at oppskriften avviker fra helt sentrale prinsipper: Smelting av smør og oppvarming av deigvæske er helt motsatt av de prinsipper Morten lærte som lærling på Åpent bakeri og som han har fulgt i all tid etterpå.
     Om du selv baker og varmer opp deigvæske til 37 grader og elter i 15 minutter i maskin og deretter måler temperaturen i deigen vil du ved selvsyn se at temperaturen blir alt for høy.
     Smelting av smør inn i deigvæsken innebærer at melet opptar mindre fuktighet enn om du tilsetter smør i terninger etter at deigen har vært eltet i 10 minutter.
     Før du pånytt gjentar påstanden om at denne oppskriften kommer fra Morten vil jeg foreslå at du tar direkte kontakt med ham.

     Kommenter  (0)

     • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Hei igjen Morten :)

      Jeg skal ikke gjenta meg selv, men vi er helt sikre på at disse er overrukket til oss av Morten selv. Om du betviler dette anbefaler jeg deg å ta kontakt med han direkte selv. Ha en fin sommer!

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat