Solskinnsboller

Solskinnsboller

Kommentarer 25
  • Middels
  • 75 min
Et luksusbakverk som disse bollene passer til en spesiell anledning. De smaker ekstra godt med litt lett vispet krem ved siden av. I Nord-Norge kalles de gjerne denne oppskriften for "Solboller" og spises for å feire at sola er kommet tilbake etter mørketida.

Antall porsjoner

Ingredienser

Gjærdeig

50 g gjær
75 g TINE Meierismør
2 dl TINE Kremfløte
2 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 stk egg
4 ss sukker
12 dl hvetemel (ca.)

Fyll

4 ss sukker
2 ss malt kanel
2 ½ dl Piano® Vaniljekrem til steking

Pynt:

2 dl melis
1 ss vann

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjær i bakebollen. Smelt smør og hell over fløte og melk. Varm til 37 °C. Hell blandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egg og sukker og elt inn mel til en smidig deig, som knapt slipper bakebollen. Sett til heving under plast ca. 40 minutter.
      Tips!

      Du kan også benytte TINE Lett Matfløte i oppskriften. 

    2. Ta deigen opp på bakebordet og kjevle ut til et rektangel. Fordel sukker og kanel over deigen og rull sammen som til en rullekake. Skjær i ca. 3 cm brede biter og legg snurrene i papirformer, sammen i en form til en kake eller rett på bakepapiret. Etterhev i ca. 20 minutter til dobbel størrelse.
    3. Forvarm stekeovnen til 250 °C. Bruk tre fingre og press ned en fordypning midt i hver bolle og ha i vaniljekrem
    4. Pensle med sammenpisket egg. Sett bollene i stekeovnen og stek i 5–6 minutter. Avkjøl på rist. Vent med å ha på glasur til like før servering. Smaker best hvis du serverer bollene litt lune.
Tips!

Bollene egner seg til frysing, men smaker aller best nybakt. Ta gjerne rosiner i dem. La de bli litt lune før servering. Vent med å ha på glasur til like før servering.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Ann

    2 år siden
    Hei! Disse ser kjempegode ut??forstår jeg det riktig at vaniljekremen skal smøre på deigen og deretter drysses sukker og kanel over? Dette kommer ikke klart fram i oppskriften??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ann, I trinn 2 står det drys kanel og sukker utover deigen og i trinn 3 står det at du lager en fordypning og har vaniljekremen i :) Da blir de like som på bilde. Lykke til. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Anniken

    3 år siden
    Mine hever seg nå, og syntes bollene er strålende her til :-)

    Kommenter  (3)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Anniken, Det høres fantastisk ut. Håper at bollene smakte falt i smak også? :)

      Kommenter  (2)


  • Mikael Sundsby Wolden

    3 år siden
    Hei. Jeg trengte bare ca 9dl mel, er dette riktig, eller har jeg bommet på noe? Eller er det veldig gode boller, takk for oppskriften! 😊

    Kommenter  (10)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Mikael, Det kan stemme at du bare trengte 9 dl hvetemel. Det er stor forskjell på mel fra produsent til produsent, noe mel holder på mer væske enn annet mel. I tillegg så mistenker jeg at du ikke kjørte deigen din alt for stiv :)

      Kommenter  (7)


  • Frida Elisabeth Haugland

    3 år siden
    Så nydelige boller! Mmm.......

    Kommenter  (4)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Frida, Så hyggelig å høre. Tusen takk :)

      Kommenter  (1)


  • Sølvi Eike Larsson

    3 år siden
    Disse bollene er veldig gode!

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Sølvi, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (0)


  • Nina

    3 år siden
    Hei Fikk veldig lyst å prøve denne oppskriften i dag, som en koselig aktivitet men barna. Men har ikke fløte og det er søndag!! Går det å erstatte fløte med melk?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Nina, Klart det er mulig å bruke melk istedenfor fløte i denne oppskriften, så det er bare å sette familien i aktivitet og nyte bakesøndagen :)

      Kommenter  (0)

      • Nina

        3 år siden
        Så flott. Da skal vi starte bakinga😉 har matfløte og da? Eller er d bedre å erstatte med melk?

        Kommenter  (0)

        • Øyvind , stolt kokk og baker,

          3 år siden
          Hei igjen Nina, Beklager sen tilbakemelding, men; Du kan bruke alle typer fløte og melk, enten du bruker bare en type eller blander de. Det viktigste er at den totale mengden væske er lik den i oppskriften. Lykke til :)

          Kommenter  (1)


  • Rita Nygårdsmoen

    3 år siden
    Hvor mange blir det? Eller hvor ca. stort rektangel?

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Rita, Oppskriften gir deg ca. 20 solskinnsboller. Kjevle deigen ca. 60 cm lang. God bakst!

      Kommenter  (0)


  • sara

    3 år siden
    hvordan skal man lage fyllen, det står ikke noe fremgangsmåte.

    Kommenter  (0)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      3 år siden
      Hei Sara, Vaniljekremen fordeler du på deigen, slik det står i oppskriften, også drysser du sukker og kanel over dette igjen. Bland gjerne kanelen og sukkeret sammen før du drysser den over. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Lisbeth Hansen

    4 år siden
    HEI! Det står at steketiden skal være 5 - 6 MINUTTER Kan det være riktig? Gjelder steketiden hvis vi og setter dem rett på stekeplaten? Lisbeth

    Kommenter  (0)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Lisbeth, Steketiden kan variere litt fra ovn til ovn, da det er ulik alder og merke på ovenen som er plassert rundt i de tusen hjem. Men det skillingsbollene skal normalt være ferdige etter 6 minutter i en 250 grader varm ovn :)

      Kommenter  (0)


  • Silje

    4 år siden
    Takker igjen for god oppskrift :)

    Kommenter  (0)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Silje, Takk for hyggelig tilbakemelding, og gleden er på vår side :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat