Skillingsboller fra Bakeriet i Lom

Skillingsboller fra Bakeriet i Lom

Kommentarer 4
  • Enkel
  • 120 min
Hvert år selges tusenvis av boller over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 skillingsboller. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Skillingsboller fra Bakeriet i Lom

125 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 stk egg , romtemperert
50 g fersk gjær (1 pk)
150 g sukker
1 kg hvetemel (ca)
1 ts kardemomme
1 ts salt
75 g TINE Meierismør , mykt
½ dl sukker
2 ss kanel
100 g rosiner

Til pensling

1 stk egg

Slik gjør du det

    1. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm, ca 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
  1. Forheving

    1. La bolledeigen heve på et lunt sted i ca 40 minutter.
  2. Utbaking

    1. Når deigen har hevet tar du den på et bakebord med mel på. Kjevle et rektangel, ca 20 x 50 cm. Rør sammen mykt smør, sukker og kanel i en bolle og smør det utover deigen. Dryss på rosiner.
    2. Rull sammen til en tykk pølse, fra langsiden. Skjær i passe tykke biter, ca 20 stykker. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.
  3. Etterheving

    1. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
    2. Sett på stekeovnen på 225°C.
    3. Pensle med sammenvispet egg. Stek bollene midt i stekeovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

1. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!

2. Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentar

Kommentarer

  • veni

    5 år siden
    hei, har dere bare glemt KANEL i fyllet, eller mener dere at det ikke skal være det??

    Kommenter  (2)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! Ja, du har helt rett. Vi har glemt å legge kanel inn i oppskriften. 2 ss kanel skal inn i fyllet. Vi retter opp dette! Takk for tilbakemeldingen!

      Kommenter  (0)


  • a

    5 år siden
    hvordan bør de oppbevares?

    Kommenter  (0)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! All gjærbakst er best nystekt. De holder seg greit i en brødboks eller i en brødpose maks to dager. Om du skal lage dem på forhånd, ville jeg fryst dem ned. Tin dem opp, og så la dem få en liten luning i ovnen før servering.

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat