Prinsessekake

Prinsessekake

8
 • Middels
 • 130 min
Hvem vil vel ikke føle seg som en prinsesse? Denne Prinsessekaken er fylt med deilig Piano vaniljekrem, rosiner og kanel. Av denne gjærdeigen får du to små kaker, som du pynter med hvit melisglasur. Prinsessekake egner seg godt for frysing.

Ingredienser

Prinsessekake

100 g TINE Meierismør
3 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
½ ts bakepulver
½ ts malt kardemomme
½ ts salt
75 g sukker
600 g hvetemel (ca.)

Fyll

3 dl Piano® Original Vaniljekrem
2 dl rosiner
2 ss malt kanel

Til pensling

1 stk sammenvispet egg

Melisglasur

2 dl melis
2 ts eggehviter (ca)

Slik gjør du det

  1. Smelt smør i en liten kjele og hell over melken. Varm til fingervarme, 37°C.
  2. Smuldre gjær i en bakebolle. Hell på lunken væske og rør ut gjæren. Tilsett bakepulver, kardemomme, salt og sukker. Elt inn mel til du får en smidig deig som knapt slipper bakebollen.
 1. Heving

  1. Sett deigen til heving under plast på et lunt sted ca. 45 minutter.
 2. Fyllet og forme boller

  1. Ta deigen opp på bakebordet og del i to. Kjevle hver deigbit ut til en avlang, rektangulær leiv. Fordel vaniljekrem over leivene og strø over rosiner og kanel. Rull sammen fra langsiden.
  2. Smør to kakeformer på ca 20-22 cm diameter. Skjær "pølsene" opp i ca 3-4 cm tykke biter og legg dem med litt avstand mellom i kakeformen/springformen.
 3. Etterheving

  1. Sett prinsessekakene til etterheving i ca 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 200 °C.
  2. Pensle de ferdig hevede kakene med sammenpisket egg.
 4. Steking

  1. Stek gjærkakene hver sin gang på nederste rille i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
 5. Melisglasur

  1. Rør sammen melis med en liten mengde eggehvite til du får en glatt og fin glasur. Smør glasuren på den avkjølte kaken like før servering. Hvis du ønsker å fryse kaken, bør den fryses uten melisglasur.
Tips!

#1: Husk at melmengde i gjærdeiger er alltid omtrentlig. Begynn alltid med å ha i væsken først, deretter minste mengde mel. Juster så med mer til deigen får riktig konsistens.

#2: Av denne porsjonen kan du heller velge å lage 12 store eller 16 små skolebrød. Du trenger da kokos i tillegg som du dypper skolebrødene i når de skal serveres.

Kommentarer

 • Wenche Nilsen

  12 måneder siden
  Fantastisk god kake! Blitt en stor favoritt i familien og blant venner! Jeg tok en litt større form og lagde bare en’ kake. Ca 20 ruller som jeg satte ganske tett i formen ??

   (0)


 • Vera

  6 år siden
  Hvor har det blitt av egget som skal være i selve bolledeigen, som nevnt i en annen kommentar her?

   (65)


 • Wenche Nielsen

  6 år siden
  En saftig og veldig god kake, som nesten ikke rakk og bli helt kald før den var borte. Den var morsom og bake og blir nok en gjenganger hos oss.

   (4)


 • Tessa

  6 år siden
  Steg 4. ''strø på kanel og sukker''. Sukker = rosiner?

   (5)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   6 år siden
   Hei Tessa. Beklager, men her har det altså sneket seg inn en liten feil, ja. Du har helt rett; Strø på kanel og fordele over rosiner før "pølsa" rulles sammen på langsiden. Takk for tipset!

    (2)


 • Cath

  7 år siden
  ...og rosinene...? :)

   (0)


 • Ann Cathrin

  7 år siden
  Litt rart at det ikke står egg annet enn til penslingen, og så skal man plutselig ha i egget og de tørre ingrediensene? Og hvorfor står det i innledningen at det blir to små kaker, men i beskrivelsen av hvordan man gjør så står det ikke hvordan man deler for å få mer enn 1 kake?? Glad jeg leste hele oppskiften før jeg startet og skjønte at ting manglet her og fant en annen oppskrift et annet sted jeg kunne rådføre meg med.. Ellers ble kaka god den, jeg lagde en diger en men måtte sette temperaturen ned til 170 grader etter 15 minutter for da var den alt gyllenbrun men ikke ferdig inni.. Dere burde rette opp feilene hvertfall :)

   (0)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Hei Ann Cathrin! Her må jeg bare beklage på det sterkeste at det har sneket seg inn en del feil i oppskriften! Jeg har nå rettet det opp og fremgangsmåten for denne ene porsjonen (derav antall: 1) skal nå bl.a. ta for seg at det er to små gjærbakstkaker. Tusen takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette. Ha en fortsatt fin dag!

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat