Hjemmelagde fylte boller

Fylte boller

11
 • Enkel
 • 90 min
De ser ut som helt vanlige boller, men inne skjuler det seg små smaksskatter som mandelmasse, vaniljekrem eller sjokolade. Eller ditt eget favorittfyll.

Ingredienser

Grunndeig søt gjærbakst:

150 g TINE Meierismør
5 dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
½ ts salt
1 ¼ dl sukker (ca.100g)
1 ½ ts malt kardemomme
1 stk egg
12 dl hvetemel (ca)

Pensling:

1 stk sammenvispet egg

Vaniljefyll:

1 pakke Piano® Original Vaniljekrem

Sjokoladefyll:

100 g sjokoladebiter

og/eller mandelfyll:

100 g mandler
100 g melis (eller sukker)
2 ss vann (ca)

Dryss:

4 ss melis (gjerne iblandet 2 ts kakaopulver)

Slik gjør du det

  1. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.
  2. Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen til heving dekket med plast i ca. 30–40 minutter.
  3. Sett stekeovnen på 250 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.
  4. Ta deigen opp på melet bakebord og rull den ut til en lengde. Del i biter og trill til små boller som du trykker litt flate. Legg i ønsket fyll, som f eks syltetøy, 1 barneskje mandelmasse (se fremgangsmåte under), noen biter med sjokolade eller en stor spiseskje vaniljekrem. For å lukke igjen bollen, trekker du deigen opp rundt fyllet og surrer sammen. Plasser bollene med skjøten ned når du setter dem på stekeplaten. La deretter de fylte bollene til etterhving ca. 30 minutter.
 1. Mandelmassefyll:

  1. Mal mandlene i en food processor og bland i melis og vann til du får en fast masse. Eller du kan kjøpe ferdig mandelmasse. Klem bollene litt flate og legg i ca 1 ts mandelmasse midt i deigen.
  2. Stek bollene midt i ovnen ca. 5 - 8 minutter. Avkjøl på rist.
  3. Dryss bollene med melis eller kakaomelis ved servering. Smaker ekstra godt med en stor, varm kopp sjokolade eller kakao til.
Tips!

Har du boller i fryseboksen er det fort gjort å tine dem. Og de vil smake som nybakt! La fryste boller bli svakt lune ved å varme de sakte opp i en lav panne med lokk i ca 30 minutter eller varme de opp på svak temperatur i stekeovnen.

Kommentarer

 • anonym

  5 måneder siden
  Hvor lenge skal bollene bakes?

   (0)

  • Annicken , Kokk og kundekonsulent

   5 måneder siden
   Bollene skal stekes i 5-8 min i ovnen :)

    (0)


 • christiane

  3 år siden
  Denne oppskriften på boller er knall, jeg har aldri hatt problemer med den og vil gjerne dele med alle: 200gr margarin 4dl melk 50g gjør 2 egg 2dl sukker 1ts salt 1kg hvetemel 1ts kardemomme. Pisk egg og sukker lett. Ellers lager du deigen som vanlig ?

   (0)


 • Anna

  5 år siden
  Kor mange bollar blir det?

   (3)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   5 år siden
   Hei Anna, Følger du denne oppskriften, får du 12-15 boller. God baking!

    (1)


 • marthe

  6 år siden
  Kan de fryses ? Selv med fyll inni ? Og hva er beste tining`s metode ? :)

   (1)

  • Oda Smeby Christensen

   6 år siden
   Hei! De kan fryses, selv med fyll. :) Tines allerbest i kjøleskapet, over natten. Lun litt på bollene i stekeovnen. Gjærbakst er allerbest litt lunt. God baking!

    (2)


 • Beate

  6 år siden
  Kjempegode boller, men brukte en del mer mel enn hva som sto i oppskriften ;)

   (1)

  • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

   6 år siden
   Hei Beate, Takk for tilbakemelding, melmengden skal vi se nærmere på. Veldig bra at du selv justerte mengden mel, og viktigst av alt - at bollene ble gode.

    (1)


 • Hanne

  7 år siden
  Beste bolleoppskriften jeg har prøvd hittil. Fylte med både en bit melkesjokolade og en t-skje med vaniljekrem. Myke, luftige og kjøpeaktige boller med overraskelse i midten. Fikk 10 poeng av mannfolkene på jobb. Anbefales!

   (4)

  • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

   7 år siden
   Mmmm...nå fikk jeg lyst på boller, Hanne! Takk for en hyggelig tilbakemelding - glad også de på jobben din likte bollene! :)

    (1)


Det er mye kjærlighet i god mat