Skip to main content

Fylte boller

Enkel
1t 30min

De ser ut som helt vanlige boller, men inne skjuler det seg små smaksskatter som mandelmasse, vaniljekrem eller sjokolade. Eller ditt eget favorittfyll.

3.8
(65)
Next ImageFylte boller

Ingredienser

Antall porsjoner

1

Grunndeig søt gjærbakst:

50 g
gjær
0.5 ts
salt
1.25 dl
sukker (ca.100g)
1.5 ts
malt kardemomme
1 stk
egg
12 dl
hvetemel (ca)

Pensling:

1 stk
sammenvispet egg

Vaniljefyll:

Sjokoladefyll:

100 g
sjokoladebiter

og/eller mandelfyll:

100 g
mandler
100 g
melis (eller sukker)
2 ss
vann (ca)

Dryss:

4 ss
melis (gjerne iblandet 2 ts kakaopulver)

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.

  2. Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen til heving dekket med plast i ca. 30–40 minutter.

  3. Sett stekeovnen på 250 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.

  4. Ta deigen opp på melet bakebord og rull den ut til en lengde. Del i biter og trill til små boller som du trykker litt flate. Legg i ønsket fyll, som f eks syltetøy, 1 barneskje mandelmasse (se fremgangsmåte under), noen biter med sjokolade eller en stor spiseskje vaniljekrem. For å lukke igjen bollen, trekker du deigen opp rundt fyllet og surrer sammen. Plasser bollene med skjøten ned når du setter dem på stekeplaten. La deretter de fylte bollene til etterhving ca. 30 minutter.

Mandelmassefyll:

  1. Mal mandlene i en food processor og bland i melis og vann til du får en fast masse. Eller du kan kjøpe ferdig mandelmasse. Klem bollene litt flate og legg i ca 1 ts mandelmasse midt i deigen.

  2. Stek bollene midt i ovnen ca. 5 - 8 minutter. Avkjøl på rist.

  3. Dryss bollene med melis eller kakaomelis ved servering. Smaker ekstra godt med en stor, varm kopp sjokolade eller kakao til.

Trykk for å vurdere oppskriften

Tips

Har du boller i fryseboksen er det fort gjort å tine dem. Og de vil smake som nybakt! La fryste boller bli svakt lune ved å varme de sakte opp i en lav panne med lokk i ca 30 minutter eller varme de opp på svak temperatur i stekeovnen.

Hev smaken med våre produkter

Flere fristende oppskrifter