Fylte boller
Enkel•90 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Grunndeig søt gjærbakst:
-
150 g
-
5 dl
-
50 ggjær
-
½ tssalt
-
1 ¼ dlsukker (ca.100g)
-
1 ½ tsmalt kardemomme
-
1 stkegg
-
12 dlhvetemel (ca)
Pensling:
-
1 stksammenvispet egg
Vaniljefyll:
-
1 pakke
Sjokoladefyll:
-
100 gsjokoladebiter
og/eller mandelfyll:
-
100 gmandler
-
100 gmelis (eller sukker)
-
2 ssvann (ca)
Dryss:
-
4 ssmelis (gjerne iblandet 2 ts kakaopulver)
Slik gjør du det
-
1
Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.
-
2
Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen til heving dekket med plast i ca. 30–40 minutter.
-
3
Sett stekeovnen på 250 °C og finn fram en stekeplate med bakepapir.
-
4
Ta deigen opp på melet bakebord og rull den ut til en lengde. Del i biter og trill til små boller som du trykker litt flate. Legg i ønsket fyll, som f eks syltetøy, 1 barneskje mandelmasse (se fremgangsmåte under), noen biter med sjokolade eller en stor spiseskje vaniljekrem. For å lukke igjen bollen, trekker du deigen opp rundt fyllet og surrer sammen. Plasser bollene med skjøten ned når du setter dem på stekeplaten. La deretter de fylte bollene til etterhving ca. 30 minutter.
Mandelmassefyll:
-
5
Mal mandlene i en food processor og bland i melis og vann til du får en fast masse. Eller du kan kjøpe ferdig mandelmasse. Klem bollene litt flate og legg i ca 1 ts mandelmasse midt i deigen.
-
6
Stek bollene midt i ovnen ca. 5 - 8 minutter. Avkjøl på rist.
-
7
Dryss bollene med melis eller kakaomelis ved servering. Smaker ekstra godt med en stor, varm kopp sjokolade eller kakao til.