Solskinnskringle
Middels•90 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Grunndeig søt gjærdeig:
-
75 g
-
2 ½ dl
-
25 ggjær
-
¼ tssalt
-
½ dl(ca.50g) sukker
-
¾ tsmalt kardemomme
-
1 stkegg (hold av halvparten til pensling)
-
6 dlhvetemel
Fyll :
-
3 dl
-
100 grevet marsipan
-
½ dlappelsinmarmelade
Melisglasur:
-
2 dlmelis
-
1 ½ tssitronsaft
Slik gjør du det
-
1
Varm melken til fingervarme (ca 37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av melken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melken.
-
2
Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Tilsett smør i klatter. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen til heving dekket med plast i ca. 30–40 minutter.
-
3
Legg deigen opp på melet bakebord og kjevle til et rektangel 65 x 20 cm. Smør på vaniljekrem og strø over marsipan. Legg over litt appelsinmarmelade.
-
4
Rull leiven sammen som til rullekake. Form rullen som en kringle på bakepapirkledd stekeplate. sett til etterheving ca 30 minutter. Pensle med sammenvispet egg.
-
5
Forvarm ovnen til 210 °C og gjør klart et stekebrett med bakepapir.
-
6
Stek kringlen midt i ovnen i ca 30 - 40 minutter og avkjøl på rist.
-
7
Bland sammen alt til glasuren. Blir den for tykk, tilsett mer saft eller vann. er den for tynn, rør inn mer melis. Bruk gjerne sprøytepose eller klipp hull i hjørnet av en plastikk pose og sprøyt melisglasuren over den avkjølte kringlen.