Kardemommesnurrer
Kardemommesnurrer eller boller med krydder i svingene - kjært barn har mange navn. Kardemommeboller smaker alltid godt og egner seg også veldig godt til å fryse ned. Dermed har du noe godt på lur dersom du skulle få overraskende besøk.
Middels•1 t 30 min•1 personer
Ingredienser
Grunndeig søt gjærbakst:
- 150 g TINE® Meierismør
- 5 dl TINE® Helmelk 3,5 % fett
- 50 g gjær
- 0.5 ts salt
- 1.25 dl sukker, (ca.100g)
- 1.5 ts malt kardemomme
- 1 stykk egg
- 12 dl hvetemel, (ca.)
Fyll :
- 100 g TINE® Meierismør, (romtemperatur)
- 1 dl sukker
- 2 ts malt kardemomme
Pensling og dryss:
- 1 stykk egg
- 4 ss perlesukker
Slik gjør du
1
Denne oppskriften på hjemmelagde kardemommesnurrer gir ca 16 deilige boller.
2
Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.
3
Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen lunt til heving dekket med plast ca. 30–40 minutter.
4
Rør sammen smør, sukker og kardemomme til fyllet. Del deigen i to deler og kjelve hver ut til en leiv, ca. 20 x 45 cm. Smør fyllet utover. Rull sammen og skjær i ca. 2 cm brede biter.
5
Sett stekeovnen på 250 °C.
6
Legg bollene med snittflaten ned på stekeplate med bakepapir. Etterhev ca. 30–40 minutter under plast.
Pensle med sammenpisket egg og strø på perlesukker. Stek midt i ovnen ca 7 - 8 minutter. Avkjøl kardemommebollene på rist.
TipsVed all gjærbakst er det viktig å bruke minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.