Klippekrans - Kringle

Klippekrans - Kringle

Kommentarer 99
  • Middels
  • 85 min
Fersk og nybakt kringle med kanel og sukker smaker alltid godt! Kringlen kan med fordel lages god tid i forveien og fryses. La gjærkringla tine natten over eller ved svak varme i stekeovnen.

Ingredienser

Antall porsjoner

Søt gjærdeig:

50 g gjær
100 g TINE Meierismør
3 ½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 dl sukker
1 ts malt kardemomme
11 dl hvetemel (ca.500g)

Fyll:

100 g TINE Meierismør
4 ss sukker
1 ss malt kanel

Pensling:

1 stk sammenvispet egg

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken og hell den over gjæren. Rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker, kardemomme og så mye mel at deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. Begynn heller med litt for lite mel enn for mye.
    2. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
    3. Ha deigen på bakebordet og elt den lett. Kjevle den til et rektangel som måler ca. 20 x 40 cm. Smør mykt smør på leiven, dryss over kanel og sukker, men ikke helt ut til kantene. Rull deigen fast sammen fra langsiden.
    4. Til denne oppskriften på hjemmelaget kringle trenger du et stekebrett med bakepapir. Sett stekeovnen på 200 °C.
    5. Legg den på stekeplate dekket med bakepapir, med skjøten ned. Form "pølsen" til en sirkel. Klipp ca. 1 cm tykke biter, nesten gjennom ”pølsa”, brett tilbake vekselvis til høyre og venstre. Hev kringlen under plast på et lunt sted i ca 20 minutter.
    6. Pensle med sammenvispet egg og stek i ca 15 minutter. Avkjøl kringlen på rist. Ha eventuelt på litt melisglasur før servering.
Tips!

Kringlen kan med fordel lages i god tid i forveien og fryses. La den tine natten over eller ved svak varme i stekeovnen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Jane

    2 måneder siden
    Min ble rå inni.

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Jane,

      Hadde du forvarmet ovnen før du satt kringlen inn? Håper du prøver igjen og får det til :)

      Kommenter  (0)

      • Jane

        2 måneder siden
        Ja. Har bakt kringle i mange år, men fant ikke den gamle oppskriften min. Stusset litt over at steketiden i oppskriften deres var så kort. Jeg satte kringlen tilbake i ovnen i 15 ekstra minutter, og da ble den bra.

        Kommenter  (0)

        • Annicken , Kokk og kundekonsulent

          2 måneder siden
          Hei igjen :) Så bra at du sier ifra til oss. Vi skal se på oppskriften og gjøre eventuelle justeringer som må til.

          Kommenter  (0)


  • Monica

    2 måneder siden
    Nydelig kringle! Men eg prøvde med 50/50 med lettmjølk og vaniljesaus istede for, og det blei kjempe godt??

    Kommenter  (0)


  • Ronja

    3 måneder siden
    Hei, hvordan funker det å bruke laktosefri melk og grovere mel for å ungå hvete?

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Ronja,

      Det utgjør ingen forskjell ved å bruke laktosefrie produkter i forhold til ''vanlig'' melk og grovere mel vil gi ett grovere resultat :) Lykke til!

      Kommenter  (0)


  • Geir

    6 måneder siden
    Meget flott oppskrift, lykkes hver gang. Utrolig god og får alltid positive tilbakemeldinger... borte på ett blunk??

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Så fantastisk å høre, Geir :) Den blir jo så god! Fortsatt god bakst.

      Kommenter  (0)


  • Bodil

    6 måneder siden
    Deilig kringle. Jeg har bakt denne fra jeg lærte den på skolekjøkkenet for 55 år siden. Utallige gjennom årenes løp, nå har jeg to stk til heving, skal serveres til barnebarnets konfirmasjon. ??

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Høres herlig ut, Bodil :)

      Til lykke med Konfirmanten!

      Kommenter  (0)


  • Connie

    8 måneder siden
    God kringle :) men stemmer ikke med 500 gr mel..jeg måtte ha i mer mel til deigen ble som den skal på gjærbakst..hvor mye mer er jeg ikke sikker på , men var en del.
    Som sagt veldig god kringle med riktig mengde mel :)

    Kommenter  (0)

    • Lena Straume

      8 måneder siden
      Hei Conni :) Vi har fått flere tilbakemeldinger og noen mener 500 gram mel er akkurat passe og andre ikke. Vi lar det stå, det er lettere å tilsette mel enn å fjerne :)

      Kommenter  (0)

      • Wenche Sture Larsen

        5 måneder siden
        Har jo i mel til slutt, da er det jo ikke noe problem med mel mengden. Har jo i mel så deigen slipper bollen????funker alltid

        Kommenter  (0)

        • Margrete , Kundekonsulent

          5 måneder siden
          Det høres ut som at du har kontroll, Wenche :)

          Kommenter  (0)


  • Lisbeth

    9 måneder siden
    Helt fantastisk blir denne, bakt tre på to dager!!!??????

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      9 måneder siden
      er helt enig med deg at dette er en fantastisk oppskrift :) Hatt nok å henge fingrene i du da, Lisbeth. God bakst videre!

      Kommenter  (0)


  • Camilla

    1 år siden
    Hei:) denne må jeg prøve i dag! Skal deigen eltes så jeg lager den i kjøkkenmaskinen??

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Camilla, Du kan gjerne bruke kjøkkenmaskinen til å elte eller kna med hendene :) Lykke til og god bakst!

      Kommenter  (0)

      • Tove Havn

        4 dager siden
        Hadde den 10 min i kjøkkenmaskin til den slapp bollen, og deigen ble helt fantastisk. Brukte 1 liter med mel. Kringla må stå litt lenger i ovnen enn 15 min.

        Kommenter  (0)


  • Britt

    2 år siden
    Hei. Bakte denne i helgen, og brukte 500 gr hvetemel. Deigen var nydelig å jobbe med, og hevet helt flott, men dessverre hevet den i oppover når den kom i ovnen, men den este utover platen, og resultatet ble rimelig flatt. Vet ikke hva som skjedde.. Noen som har en ide?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Britt, så kjedelig at kringlen ble flat etter steking. Kan det hende at du luftet med åpent vindu eller dør når du tok ut kringlen? Dette kan forårsake at gjærbakst faller sammen. God bakst videre :)

      Kommenter  (4)

      • Britt

        2 år siden
        Nei, det skjedde i ovnen... da begynte den å heve utover... istedet for oppover.. Tenkte kanskje det var litt lite mel i deigen? Blir gjetninger fra min side ??

        Kommenter  (1)

        • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

          2 år siden
          Hei igjen Britt, Det blir dessverre gjetninger fra min side også når jeg ikke har sett hva du har gjort når du bakte, men det kan hende at det var for lite mel som du sier. Anbefaler deg å prøve å ha i mer mel neste gang å se om det samme skjer :) Lykke til og gi oss gjerne en tilbakemelding om hvordan resultatet blir. God bakst!

          Kommenter  (1)

          • Britt

            2 år siden
            Prøvde med litt mer mel, og resultatet ble bedre... Ikke optimalt, men bedre ???? Takk for svar ??

            Kommenter  (0)

            • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

              2 år siden
              Hei igjen Britt, Så bra at det ble ett bedre resultat denne gangen :) God bakst videre!

              Kommenter  (1)

    • Anna Krogset

      1 år siden
      Hvis du hever for lenge (etter at baksten er formet), vil den ese ut og miste formen under steking. Du må sette den i oven før den ser ut slik du vil ha sluttresultatet, hvis du skjønner...? :-)

      Kommenter  (1)

      • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

        1 år siden
        Det Anna skriver er rett og takk for at du deler tipsene dine med Britt og alle oss andre :) Lykke til med baksten neste gang, Britt!

        Kommenter  (1)

      • Britt

        1 år siden
        Ja, skjønner hva du mener. Tror du er inne på noe her ??Skal huske på det neste gang.. Takk for tipset! ????

        Kommenter  (2)


  • Ellen Lotterud

    2 år siden
    Har brukt denne oppskriften i en del år men jeg har brukt setersmør. Det gir en god smak. ALLE som spiser sier den er god.

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Ellen, Takk for en hyggelig tilbakemelding. God bakst videre :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat