Valmueboller

Valmueboller

Kommentarer 39
  • Enkel
  • 105 min
  • 15 min
Lette og luftige rundstykker som du lager enkelt som bare det. Disse fine rundstykkene passer til det meste, frokost, lunsj, middag og kvelds. Du lager bollene så små eller store du vil, og de er fine å fryse.

Ingredienser

Antall porsjoner

½ pakke gjær (25 gram)
3 dl Tinemelk® Lettmelk 1,2 % fett
2 dl vann
2 ss TINE Meierismør (smeltet)
12 dl hvetemel
2 ts salt
1 stk egg (til pensling)
2 ss valmuefrø

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, tilsett vann og melk og la det bli fingervarmt. Slå væsken over gjæren og rør til den er oppløst.
    2. Tilsett melet, arbeid kraftig til det blir en deig som slipper bollen. La deigen heve under plast i ca. 30 minutter.
      Tips!

      Som med annen gjærbakst er det lurt å begynne med litt mindre mel enn det står i oppskriften, og heller øke på etter hvert, til deigen får passe konsistens

    3. Strø salt over deigen. Arbeid igjen til deigen blir blank og ta den opp på et melet bakebord. Del deigen i 12 biter. Trill glatte boller og sett dem på bakepapirdekket stekeplate.
    4. Etterhev rundstykkene på et lunt sted i ca. 30 minutter, dekket med plast.
    5. Visp sammen et egg og pensle rundstykkene. Strø over valmuefrø. Stek bollene i ca. 15 minutter på 225 °C, til de har fått gyllen farge. Avkjøl på rist.
Tips!

En porsjon gir deg ca. 12 deilige rundstykker.

Kommentar

Kommentarer

  • Kjersti

    8 måneder siden
    Synes det er altfor mye mel oppgitt i oppskriften. Jeg brukte 900 gr hvetemel- og det var mer enn nok. Måtte etterjustere med væske. Gjærbakst blir mye luftigere og saftigere hvis man bruker mindre mel, og heller elter deigen lenger.

    Kommenter  (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      8 måneder siden
      Takk for tilbakemeldingen din, Kjersti :) Når man lager deig er det viktig å ha i litt og litt av melet om gangen slik at man kun bruker mengden man trenger til ønsket konsistens. God bakst videre!

      Kommenter  (2)


  • Veggis

    3 år siden
    Brukte usøtet mandelmelk og vegansk smør i stedet for kumelk. Ble så gode og de kan spises med god samvittighet

    Kommenter  (13)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei, Tusen takk for innspill til hvordan man kan gjøre oppskriften vegetarisk :)

      Kommenter  (10)


  • Jam

    3 år siden
    Gjør det hele litt annerledes. Bruker ca 13 dl mel, da oppskriften blir litt for fuktig. Smuldrer inn gjær sammen med mel og salt. Bruker kjøkkenmaskin og elter på halv hastighet i ca 15 min. Tar i smøret i mot slutten av eltinga, i små terninger. Det gjør rundstykkene sprøere.

    Kommenter  (8)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Jam, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og gode tips til hvordan man kan variere denne oppskriften :)

      Kommenter  (8)


  • Ida

    3 år siden
    Ida klarte å bruke 36

    Kommenter  (1)


  • Adrian

    3 år siden
    Sandra og KAISA (10)år brukte 28 forskjellige kjøkken redskaper ink.kaffetrakteren OO sag for å få delt den i 12 biter

    Kommenter  (29)


  • Magali

    3 år siden
    Fulgte oppskriften nøye, ble noen fantastisk gode rundstykker til søndagsfrokosten!! Takk for nydelig oppskrift fra dere????

    Kommenter  (11)


  • Inger

    3 år siden
    Disse er kjempe gode :) laget flere ganger. Jeg bytter gjerne litt av hvetemel med noe grovere mel. Utrolig godt. Takk for oppskrift

    Kommenter  (10)


  • Kari

    3 år siden
    Etter heving skal det strøs salt over deigen. Skal den da eltes videre i kjøkkenmaskinen eller på bakebordet?

    Kommenter  (69)


  • Henriette

    3 år siden
    Hei, må det være plast over til heving? Kan man ikke bruke et rent kjøkkenhåndkle? Jeg er helt uerfaren på gjærbakst :) Mvh Henriette

    Kommenter  (15)

    • Kari

      3 år siden
      Gjærdeigen blir gjerne tørr hvis du ikke dekker med plast. Jeg tar først plast over bollen og så legger jeg et kjøkkenhåndkle over der igjen.

      Kommenter  (7)

      • Sigrunn Petch

        3 år siden
        Jeg bruker engangs dusjhetter til å ha over bakebollen, bruker gjerne et kjøkkenhåndkle i tillegg. Driver å baker disse i skrivende stund. Er i huset vårt i England,så nå skal jeg teste med engelsk hvetemel som er litt forskjellig fra vårt mel ??

        Kommenter  (2)

        • Øyvind , stolt kokk og baker,

          3 år siden
          Hei Henriette, Som Kari og Sigrunn skriver, så vil gjærdeigen tørke ut dersom du kun bruke ett kjøkkenhåndkle. Jeg anbefaler derfor å bruke plastfolie eller et tett lokk når du hever gjærdeiger. Lykke til :)

          Kommenter  (2)


  • Isabel

    3 år siden
    På en liten ferie hjemme, overrasket jeg mamma med frokost på sengen! Disse rundstykkene, eggerøre og egenmikset saft fra soda streameren! Utrolig vellykket, ettersom kokken i hus er på en jobbreise i Asia. Tommel opp 👌🏼

    Kommenter  (5)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Isabel, Hørtes ut som en perfekt start på morgenen :)

      Kommenter  (4)


Det er mye kjærlighet i god mat