Grove rundstykker

Grove rundstykker

Kommentarer 20
  • Enkel
  • 120 min
Spis frokost og lunsj med ekstra god samvittighet med oppskrift på disse grove rundstykkene. Kulturmjølk gjør at rundstykker og annen bakst blir ekstra saftig og god. Forskjellige frø både inni og på toppen av rundstykkene, gir det lille ekstra. Av denne oppskriften får du ca. 20 rundstykker.

Ingredienser

Antall porsjoner

Rundstykker

1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarfrø
5 dl TINE Kulturmjølk
50 g gjær
½ dl solsikkeolje
2 ss honning
2 ts salt
½ dl linfrø
2 dl grovt rugmel
3 dl grovt speltmel
6 dl sammalt hvete, fin

På toppen

2 ss gresskarfrø
2 ss solsikkekjerner

Slik gjør du det

    1. Rist solsikke­ og gresskarfrø i en tørr og varm stekepanne under omrøring til det får en gyllen farge. Sett dette til avkjøling.
    2. Varm melk til den blir fingervarm. Smuldre gjær i en bakebolle. Tilsett den lunkne melken og rør til gjæren løser seg opp. Deretter tilsetter du olje, honning, salt og linfrø.
    3. Bland i rugmel, speltmel og hvetemel. Arbeid til en blank og smidig deig. Bland i de ristede frøene.
    4. Arbeid deigen godt. Dekk deigen med plast og sett den til heving i ca. 45 minutter.
    5. Ta deigen opp på melet bakebord og form til lengder som deles i 20 biter. Rull til boller.
    6. Sett stekeovnen på 220 ºC.
  1. PÅ TOPPEN

    1. Bland sammen gresskarfrø og solsikkefrø. Pensle rundstykkene med kaldt vann og dypp de i frøblandingen. Sett rundstykkene på stekeplate dekket med bakepapir og etterhev i ca. 30 minutter.
    2. Stek rundstykkene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
      Grove rundstykker
Tips!

Grovhakkede valnøtter smaker alltid godt i grove rundstykker. Bruk da ca. 1 dl som du har i deigen.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • silje

    3 år siden
    Hei viss man ikke tåler melk, hva kan jeg bruke da. Kan ikke Være laktosefri heller

    Kommenter  (3)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Silje, Dersom du ikke tåler melk, så kan du bruke vann og olje istedenfor. 4 dl vann og 1 dl olje. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Anneli

    3 år siden
    Må man ha mrd solsikkekjernene, gresskarfrøene og linfrø? Kan rugmel og speltmel byttes ut med sammalt?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Anneli, Du trenger selvsagt ikke å dyppe rundstykkene i frø, dersom du ikke ønsker det. Men når det gjelder mel, så anbefaler jeg aldri å bruke bare sammalt mel i rundstykker, men cirka 50/50. Dette er fordi du vil få utfordringer med å heve rundstykkene luftige, dersom de blir for grove. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Beate

    3 år siden
    Hei! Jeg baker oftest med tørrgjær og trenger derfor litt varmere melk. Vil kulturmelka tåle det, eller vil den skille seg? Og gjør det noe om kulturmelka skiller seg i bakst?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Beate, Du skal ikke varme kulturmelken varmere enn 38 grader, så det går helt fint. Det går også fint å ikke varme kulturmelken i det hele tatt, men da må du heve rundstykkene en halvtime ekstra. Men det gir rundstykkene bare enda bedre smak. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Hol

    3 år siden
    Hei! Kan man bytte ut grovt rugmel med sammalt hvetemel(grov)?

    Kommenter  (22)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei, Det er ingen problem :)

      Kommenter  (0)


  • Heidi

    5 år siden
    Går det an å bruke skumma kultur melk tror du? for å redusere kalorimengden..

    Kommenter  (0)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! Det går fint med Skummet kulturmelk. :) God baking!

      Kommenter  (2)


  • Erika

    5 år siden
    Hvor mange rundstykker blir det utifra denne oppskriften? :)

    Kommenter  (6)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Det blir tjue rundstykker per porsjon. God baking!:)

      Kommenter  (0)


  • Marthine

    5 år siden
    Er det mulig å bytte ut kulturmelka med tine laktosefrie melk? Eller blir ikke resultatet det samme da?

    Kommenter  (0)

    • Oda Smeby Christensen

      5 år siden
      Hei! det er kulturmjøla som gir de gode og luftige rundstykkene. Jeg ville forsøkt med laktosefri naturell yoghurt. Det vil nok gi et godt resultat. God baking!

      Kommenter  (3)


  • Frøya

    6 år siden
    Vart supergode, disse skal lagest flere ganger! hevet en god del lenger ann anbefalt her. Pass på og ikkje bruk for mykje mjøl når de bakar ut selv om deigen er litt klissete. Anbefales!

    Kommenter  (0)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hyggelig at flere for øynene opp for disse gode rundstykkene, Frøya! :) Det du skriver om å ikke bruke for mye mel, er viktig for å få et lett og luftig resultat - og gjelder alle typer gjærbakst! Derfor er det greit å starte med all væsken først, for så å tilsette litt og litt av melet til du får en god (og gjerne bittelitt klissete) konsistens på deigen. Ha en fortsatt fin dag!

      Kommenter  (1)


  • Ann

    6 år siden
    Det står tilsett vann og rør til gjæren er løst opp. Det står ikke noe om mengde vann i oppskriften, og dersom du tilsetter vann til fingervarm kulturmelk vil jo ikke melken lenger være fingervarm, og gjæren vil ikke trives. Mangler det noe i denne oppskriften?

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Hei Ann. Her har det kommet en skrivefeil inn i oppskriften. Det er kun Kulturmjølk, ikke vann, i disse gode, grove rundstykkene. Beklager feilen - og lykke til med baksten!

      Kommenter  (0)

      • Renate

        3 år siden
        Hei! Kan man trille de ut og la de stå kaldt natten over slik at man kan steike de om morgenen?

        Kommenter  (0)

        • Hilsen kokkene fra Melkerampa

          3 år siden
          Hei Renate, Det er ingen problem. Faktisk vil de bare bli bedre av å få heve i ti-tolv timer i kjøleskap. Redusere gjærmengden til 15 gram slik at rundstykkene ikke overhever og klapper sammen, og husk å dekke rundstykkene godt til slik at de ikke tørker ut. Lykke til :)

          Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat