Rugboller

Rugboller

Kommentarer 10
  • Enkel
  • 115 min
Herlige rugboller på et fat på lunsjbordet, eller påsmurt med favorittpålegget i nistepakken. Disse "sunne" bollene kan du imponere med til til helgen.

Ingredienser

Antall porsjoner

1 ½ dl havregryn
1 dl Tinemelk® Lettmelk 1,2 % fett
5 dl vann
25 g gjær
1 ss salt
2 ss honning
10 dl hvetemel (ca.)
2 ½ dl rugmel

Til utbaking:

1 dl hvetemel
1 stk egg til pensling

Slik gjør du det

    1. Denne oppskriften gir 12 - 15 boller. Rist havregrynene i en tørr panne et par minutter, til de blir gylne.
    2. Varm melk og vann til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i lunken melk. Tilsett salt, honning, mel og 1 dl ristede havregryn. Rør deigen sammen. Sett den til heving under plast på et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
    3. Sett ovnen på 220 °C. Hell deigen ut på et meldrysset bord og form deigen til avlange boller. Deigen skal være luftig og lett.
    4. Legg bollene på bakepapir på stekeplaten, dekk med klede og la dem etterheve et lunt sted i ca. 30 minutter. Penlse bollene med egg og dryss over resten av havregrynene.
    5. Stek bollene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Ved all gjærbakst vil melmengden være omtrentelig og det er viktig å begynne med minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Lise Kondup

    2 år siden
    Hei Hvor grove er disse ifht brødskalaen? Kan man bytte ut noe mer av hvetemelet med rugmel?

    Kommenter  (0)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lise, Du kan helt klart bytte ut hvetemelet med mer rugmel, men bare husk at jo mer rugmel du bytter ut resulterer i at du får rundstykker istedenfor boller :) Grovhetsskalaen kan du regne ut her: http://www.morshjemmebakte.no/Broedskala-kalkulatoren2?gclid=Cj0KEQjwiI3HBRDv0q_qhqXZ-N4BEiQAOTiCHtKPXFtRv8BlWEpd1dssorkXiPdzYn5VXHtagBBB_ysaAjlG8P8HAQ God bakst!

      Kommenter  (0)


  • Hans petter

    2 år siden
    Er det mulig og sløyfe melka?

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Hans, Det går helt fint å sløyfe melken og erstatte den med vann. Dog bollene blir bedre med litt melk ;)

      Kommenter  (0)


  • Hege

    3 år siden
    En fantastisk oppskrift.har bakt denne mange ganger siste året,faller alltid i smak hos både store og små. Tips:bruk solsikkekjerner på toppen isteden for havregryn.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Hege, Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og godt tips :)

      Kommenter  (1)


  • Maja

    3 år siden
    Gode rundstykker! Men hva med etterheving og pensling? Fint å ha i oppskriften for de som ikke baker så ofte :)

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Maja, Det har du helt rett i, takk for tilbakemeldingen. Jeg oppdaterer fremgangsmåten med en gang :) God helg!

      Kommenter  (1)


  • Ingrid

    3 år siden
    Det er vel ingen vits i å sette på ovnen over 1,5 time før bollene skal stekes? Dette bør kanskje endres i oppskriften?

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Ingrid, Det har du helt rett i, veldig unødvendig bruk av strøm! Jeg har rettet opp i feilen nå, tusen takk for tilbakemeldingen :)

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat