Rugboller

Rugboller

12
 • Enkel
 • 115 min
Herlige rugboller på et fat på lunsjbordet, eller påsmurt med favorittpålegget i nistepakken. Disse "sunne" bollene kan du imponere med til til helgen.

Ingredienser

1 ½ dl havregryn
1 dl Tinemelk® Lettmelk 1 % fett
5 dl vann
25 g gjær
1 ss salt
2 ss honning
10 dl hvetemel (ca.)
2 ½ dl rugmel

Til utbaking:

1 dl hvetemel
1 stk egg til pensling

Slik gjør du det

  1. Denne oppskriften gir 12 - 15 boller. Rist havregrynene i en tørr panne et par minutter, til de blir gylne.
  2. Varm melk og vann til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i lunken melk. Tilsett salt, honning, mel og 1 dl ristede havregryn. Rør deigen sammen. Sett den til heving under plast på et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
  3. Sett ovnen på 220 °C. Hell deigen ut på et meldrysset bord og form deigen til avlange boller. Deigen skal være luftig og lett.
  4. Legg bollene på bakepapir på stekeplaten, dekk med klede og la dem etterheve et lunt sted i ca. 30 minutter. Penlse bollene med egg og dryss over resten av havregrynene.
  5. Stek bollene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
Tips

Ved all gjærbakst vil melmengden være omtrentelig og det er viktig å begynne med minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.

Kommentarer

 • Lise Kondup

  3 år siden
  Hei Hvor grove er disse ifht brødskalaen? Kan man bytte ut noe mer av hvetemelet med rugmel?

   (0)

  • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

   3 år siden
   Hei Lise, Du kan helt klart bytte ut hvetemelet med mer rugmel, men bare husk at jo mer rugmel du bytter ut resulterer i at du får rundstykker istedenfor boller :) Grovhetsskalaen kan du regne ut her: http://www.morshjemmebakte.no/Broedskala-kalkulatoren2?gclid=Cj0KEQjwiI3HBRDv0q_qhqXZ-N4BEiQAOTiCHtKPXFtRv8BlWEpd1dssorkXiPdzYn5VXHtagBBB_ysaAjlG8P8HAQ God bakst!

    (0)


Det er mye kjærlighet i god mat