Rugboller

Rugboller

12
43
Enkel115 min
Herlige rugboller på et fat på lunsjbordet, eller påsmurt med favorittpålegget i nistepakken. Disse "sunne" bollene kan du imponere med til til helgen.

Ingredienser

Antall porsjoner

  • 1 ½ dl
    havregryn
  • 1 dl
  • 5 dl
    vann
  • 25 g
    gjær
  • 1 ss
    salt
  • 2 ss
    honning
  • 10 dl
    hvetemel (ca.)
  • 2 ½ dl
    rugmel

Til utbaking:

  • 1 dl
    hvetemel
  • 1 stk
    egg til pensling

Slik gjør du det

  1. 1

    Denne oppskriften gir 12 - 15 boller. Rist havregrynene i en tørr panne et par minutter, til de blir gylne.

  2. 2

    Varm melk og vann til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i lunken melk. Tilsett salt, honning, mel og 1 dl ristede havregryn. Rør deigen sammen. Sett den til heving under plast på et lunt sted i ca. 1 1/2 time.

  3. 3

    Sett ovnen på 220 °C. Hell deigen ut på et meldrysset bord og form deigen til avlange boller. Deigen skal være luftig og lett.

  4. 4

    Legg bollene på bakepapir på stekeplaten, dekk med klede og la dem etterheve et lunt sted i ca. 30 minutter. Penlse bollene med egg og dryss over resten av havregrynene.

  5. 5

    Stek bollene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Ved all gjærbakst vil melmengden være omtrentelig og det er viktig å begynne med minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.

Del denne oppskriften: