Rundstykker fra Bakeriet i Lom

(251)
  • Utførelse

    Enkel
  • Tid

Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode rundstykker. Hvert år selges tusenvis av rundstykker over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 rundstykker. God fornøyelse!

Ingredienskalkulator

Antall porsjoner

20

Ingredienser

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

900 ghvetemel (ca)
100 gsammalt hvete, fin
6 dlvann
½ dlTinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 tssalt
10 gfersk gjær

Hvis du vil kan du toppe med enten

½ dlsesamfrø, valmuefrø eller mel

Slik gjør du det

  • Sett deigen

    1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
    2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
    3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
  • Forheving

    1. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
  • Utbaking

    1. Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Deigen deler du i 20 like store biter, og former bitene til fine rundstykker.
      Trinn 2: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    2. Et tips for å få runde rundstykker, er å holde hånden som et buet tak over deigbiten og trill rundt.
      Trinn 1: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    3. Hvis du skal ha frø på, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø.
      Trinn 3: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  • Etterheving

    1. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
      Trinn 4: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    2. Sett på stekeovnen på 175°C.
    3. Stek rundstykkene midt i stekeovnen i ca 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer