Rundstykker fra Bakeriet i Lom

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

54
330
Enkel120 min
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode rundstykker. Hvert år selges tusenvis av rundstykker over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 rundstykker. God fornøyelse!

Ingredienser

Antall porsjoner

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

Hvis du vil kan du toppe med enten

  • ½ dl
    sesamfrø , valmuefrø eller mel

Slik gjør du det

  1. 1

    Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.

  2. 2

    Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.

  3. 3

    Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.

Forheving

  1. 4

    Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.

Utbaking

  1. 5

    Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Deigen deler du i 20 like store biter, og former bitene til fine rundstykker.

    Trinn 2: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  2. 6

    Et tips for å få runde rundstykker, er å holde hånden som et buet tak over deigbiten og trill rundt.

    Trinn 1: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  3. 7

    Hvis du skal ha frø på, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø.

    Trinn 3: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom

Etterheving

  1. 8

    Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.

    Trinn 4: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  2. 9

    Sett på stekeovnen på 175°C.

  3. 10

    Stek rundstykkene midt i stekeovnen i ca 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Del denne oppskriften: