Rundstykker fra Bakeriet i Lom

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

53
  • Enkel
  • 120 min
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode rundstykker. Hvert år selges tusenvis av rundstykker over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 rundstykker. God fornøyelse!

Ingredienser

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

900 g hvetemel (ca)
100 g sammalt hvete, fin
6 dl vann
½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts salt
10 g fersk gjær

Hvis du vil kan du toppe med enten

½ dl sesamfrø , valmuefrø eller mel

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
    2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
    3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
  1. Forheving

    1. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
  2. Utbaking

    1. Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Deigen deler du i 20 like store biter, og former bitene til fine rundstykker.
      Trinn 2: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    2. Et tips for å få runde rundstykker, er å holde hånden som et buet tak over deigbiten og trill rundt.
      Trinn 1: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    3. Hvis du skal ha frø på, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø.
      Trinn 3: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  3. Etterheving

    1. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
      Trinn 4: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    2. Sett på stekeovnen på 175°C.
    3. Stek rundstykkene midt i stekeovnen i ca 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer

  • Elisabeth

    5 måneder siden
    Hei!
    Jeg har prøvd flere av oppskriftene til Bakeriet i Lom, og det jeg ser er at bakverket blir veldig lyst etter steking. Har jeg gjort noe galt eller skal det være sånn? Har fulgt oppskriftene til punkt og prikke!

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      5 måneder siden
      Hei Elisabeth,

      Om du har fulgt oppskriften til punkt å prikke så er det riktig. Denne oppskriften lagde vi i samarbeid med bakeriet i Lom for mange år siden. God matlaging videre :)

       (0)


  • Silje

    6 måneder siden
    Kjempefin oppskrift, nydelige rundstykker. Tusen takk! Deigen er veldig lett å jobbe med. Jeg bommet på gjæren, og tilsatte 25g(!).... Det gikk heldigvis fint allikevel :) Jeg tilsatte 100g romtemperert smør mot slutten av letingen (siste 2 min). Anbefales!

     (0)


  • Teis

    7 måneder siden
    Flott oppskrift, nydelige rundstykker, takk!

    Et spørsmål: Ved langtids/kald heving burde man da la deigen heve som vanlig for å rulle de til at og sette de kaldt?
    Eller setter man hele deigen kaldt, for så og dele de opp å steke de(skal de i så fall heve etter de har blitt rullet også)?

     (0)

    • Teis

      7 måneder siden
      *burde man da la deigen heve som vanlig, for så å dele opp/lage rundstykkene og sette de kaldt?

       (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      7 måneder siden
      Hei Teis,

      Ved kaldheving setter du hele deigen i kjøleskapet og skjærer først ut til emner og lar de etterheve på benken før de skal i ovnen :) Lykke til og god bakst!

       (1)


  • Anonym

    8 måneder siden
    Dette blei ikkje sånn eg så for meg????

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      8 måneder siden
      Så leit at det ikke ble som du forventet. Hva var det du trodde skulle bli annerledes?

       (0)


  • Alexander

    1 år siden
    Kjempe gode rundstykker :) anbefales

     (0)


  • Catherine

    1 år siden
    Funker denne oppskriften med surdeigstarter også?

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Cathrine,

      Det skal ikke være noe i veien for å bruke surdeigstarter i denne oppskriften. Lykke til :)

       (0)


  • Astrid

    1 år siden
    Dette er blitt min faste rundstykkeoppskrift - veldig gode!
    Er også fine som kaldhevede, da med 1 ts gjær og kald væske, heving natten over.

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      SÅ hyggelig at du har funnet en favoritt og at du deler dine tips med alle oss :) God bakst videre!

       (0)


  • Haakon

    1 år siden
    Vil bare si at oppskriften fungerer finfint! 20 min på 175 gir flotte lyse rundstykker.

    Jeg vil dog presisere at jeg bruker oppskriften slik den er skrevet, og da er deigen fin og klissete, spesielt med ekstra smør. Den skal gjerne være sånn! Pass på at du elter lenge nok, 15 min i kjøkkenmaskin er bra. Du kjenner når deigen er myk og god, og klar for å heves.

    Tips: Bytt gjerne ut sammalt hvetemel til noe grovere, for eksempel sammalt rug. 100-150g smør anbefales også.

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Haakon,

      Takk for at du deler dine tips med alle oss :) God bakst videre!

       (0)


  • Pil

    2 år siden
    Jeg får ikke deigen til å heve, hva har jeg gjort galt?

     (1)

    • Margrete , Kundekonsulent

      2 år siden
      Hei, Pil! Det er litt vanskelig å svare på da vi ikke har noen informasjon om fremgangsmåten din. Har du husket gjær, forheving og etterheving? Kan det hende du har brukt for varmt vann slik at gjæren ble ødelagt?

       (0)


  • Marianne

    3 år siden
    Satte denne deigen i går trilla boller med engang satte o kjøleskapet til i dag morgens nystekte deilige rundstykker tr frokost i dag ??

     (3)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Marianne, Veldig smart :) Så og si all gjærbakst kan bakes dagen før og heves ferdig i kjøleskap, over natten. Viktig på redusere gjærmengden litt når man øker hevetiden så mye, men det blir veldig saftig og smakfulle bakverk ved å gjøre slik.

       (5)

      • Madde

        3 år siden
        Hvor mye gjær skal man isåfall redusere med?

         (1)

        • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

          3 år siden
          Hei Madde, Jeg har personlig ikke testet ut akkurat denne oppskriften på kaldheving, men trolig er 5-7 gram fersk gjær nok. Gi oss gjerne en tilbakemelding på resultatet. God bakst!

           (0)


Det er mye kjærlighet i god mat