Rundstykker fra Bakeriet i Lom

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

53
  • Enkel
  • 120 min
Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode rundstykker. Hvert år selges tusenvis av rundstykker over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 rundstykker. God fornøyelse!

Ingredienser

Rundstykker fra Bakeriet i Lom

900 g hvetemel (ca)
100 g sammalt hvete, fin
6 dl vann
½ dl Tinemelk® Helmelk 3,5 % fett
1 ts salt
10 g fersk gjær

Hvis du vil kan du toppe med enten

½ dl sesamfrø , valmuefrø eller mel

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
    2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
    3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
  1. Forheving

    1. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
  2. Utbaking

    1. Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Deigen deler du i 20 like store biter, og former bitene til fine rundstykker.
      Trinn 2: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    2. Et tips for å få runde rundstykker, er å holde hånden som et buet tak over deigbiten og trill rundt.
      Trinn 1: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    3. Hvis du skal ha frø på, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø.
      Trinn 3: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
  3. Etterheving

    1. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
      Trinn 4: Slik lager du rundstykker fra Bakeriet i Lom
    2. Sett på stekeovnen på 175°C.
    3. Stek rundstykkene midt i stekeovnen i ca 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Tips

Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Kommentarer

  • Elisabeth

    9 måneder siden
    Hei!
    Jeg har prøvd flere av oppskriftene til Bakeriet i Lom, og det jeg ser er at bakverket blir veldig lyst etter steking. Har jeg gjort noe galt eller skal det være sånn? Har fulgt oppskriftene til punkt og prikke!

     (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      8 måneder siden
      Hei Elisabeth,

      Om du har fulgt oppskriften til punkt å prikke så er det riktig. Denne oppskriften lagde vi i samarbeid med bakeriet i Lom for mange år siden. God matlaging videre :)

       (0)


Det er mye kjærlighet i god mat