Rundstykker fra Bakeriet i Lom
Enkel•120 min min
Ingredienser
Antall porsjoner
Rundstykker fra Bakeriet i Lom
-
900 ghvetemel (ca)
-
100 gsammalt hvete, fin
-
6 dlvann
-
½ dl
-
1 tssalt
-
10 gfersk gjær
Hvis du vil kan du toppe med enten
-
½ dlsesamfrø , valmuefrø eller mel
Slik gjør du det
-
1
Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
-
2
Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
-
3
Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.
Forheving
-
4
Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
Utbaking
-
5
Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Deigen deler du i 20 like store biter, og former bitene til fine rundstykker.
-
6
Et tips for å få runde rundstykker, er å holde hånden som et buet tak over deigbiten og trill rundt.
-
7
Hvis du skal ha frø på, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø.
Etterheving
-
8
Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
-
9
Sett på stekeovnen på 175°C.
-
10
Stek rundstykkene midt i stekeovnen i ca 15-20 minutter. Avkjøl på rist.