Lette brytebrød med kesam

Lette brytebrød med kesam

Kommentarer 14
  • Enkel
  • 120 min
Her har du oppskrift på lette brytebrød som vi kan anbefale på det varmeste. Du slipper å bake ut hver enkelt rundstykke og skjærer heller bare opp deigen i ønsket antall direkte på stekeplaten. Ved å bytte ut smør med kesam får du en sunnere og magrere variant enn andre brytebrød, samtidig som gjærbaksten blir enda saftigere.

Ingredienser

Antall porsjoner

1 pakke gjær
5 dl vann
1 ½ ts salt
3 dl Kesam® Mager Naturell 300 g eller Orginal (1 beger)
8 dl sammalt hvete, grov
9 dl hvetemel (ca 450g)

Dryss og pensling

1 dl solsikkekjerner
1 stk sammenvispet, romtemperert egg (eller bare vann)

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i en bolle og hell over lunkent vann. Rør til gjæren er oppløst og tilsett salt, kesam og alt det grove melet. Rør inn halvparten av hvetemelet og elt deigen til den er smidig.
    2. Dryss inn mer mel til deigen slipper bakebollen, er glatt og ikke kleber.
    3. La deigen heve under plast på et lunt sted i ca. 30 minutter.
    4. Sett stekeovnen på 225 °C. Til denne oppskriften på grove brytebrød med kesam trenger du en langpanne dekket med bakepapir, 35 x 40 cm.
    5. Ha deigen i en langpanne og trykk den utover med melet hånd slik at den dekker bunnen. Skjær deigen i ca 24 ruter med en spiss kniv.
    6. La deigen etterheve under plast på et lunt sted i ca 20 nye minutter.
    7. Pensle med egg eller vann og dryss på solsikkekjerner.
    8. Stek rundstykkebrødet midt i ovnen i ca 20 minutter og avkjøl under et håndkle på rist.
    9. Bryt biter av brødet eller server det helt, slik at alle bryter selv sin del av det.
Tips!

Det er smart å lage stor porsjon og ha noen i reserve i fryseboksen. Lune brytebrød får du ved å tine brytebrød sakte i en panne med tett lokk på svak varme i ca 30 minutter.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Emma

    2 år siden
    Kan man strø over havregryn isteden for solsikkekjerner? Eventuelt tips til annet å ha oppå.. Ungene er ikke så begeistret for hele korn

    Kommenter  (2)


  • Gry Røe

    2 år siden
    Kan man bruke speltmel?

    Kommenter  (1)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      2 år siden
      Hei Gry, Du kan fint bruke speltmel i disse. Vær bare oppmerksom på at speltmel har en litt annen sammensetning av protein, slik at du kan oppleve at de ryr litt mer. Jeg vil vil anbefale deg at 25 prosent av melmengden fortsatt er siktet speltmel. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Mari

    3 år siden
    Hei, forslag til glutenfri oppskrift her? Nytter ikke bestandig å bare erstatte vanlig mel med g. Fritt?? Håper på gode tips!

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Mari, Det finnes mange produsenter og leverandører av glutenfritt mel, så her er mitt tips å bruke den du har best erfaring med. Du kan også erstatte kesam med melk, da kesam er en ferskost og enkelte glutenfrie meltyper henger ikke ordentlig sammen med så mye kesam i væsken. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Marianne

    3 år siden
    Hei! Har dere noen forslag på hvordan denne kan gjøres enda litt grovere, uten at det går for mye utover bakeegenskapene. Lurte litt på å bytte ut noe av hvetemelet med havregryn/havremel, rugmel, sesamfrø eller lignende.

    Kommenter  (0)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Marianne, Det er ingen problem å bytte halve hvetemelmengden med sammalt hvete fin, MEN du bør da økte hevetiden med en time og være klar over at brytebrødene blir noe mer kompakt. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


  • Gunn

    4 år siden
    Hei. Lagde disse i går kveld og jeg er super imponert over hvor gode og lett lagde disse er. Jeg hadde ikke kesam, så den ble byttet ut med et beger cottage cheese. Disse ble fulle av bittesmå luftbobbler og er lettere enn det ser ut til samtidig som de er saftige og veldig mektige. Gleder meg til å prøve med kesam neste gang.

    Kommenter  (0)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Gunn, Takk for kjempefin tilbakemelding og lykke til med kesam neste gang :)

      Kommenter  (0)


  • Christina

    4 år siden
    Veldig godt med litt maldonsalt på toppen også. Disse blir nok laget igjen!

    Kommenter  (0)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      4 år siden
      Hei Christina, Takk for hyggelig tilbakemelding :)

      Kommenter  (0)


  • martine

    6 år siden
    midt i ovnen....favoritten disse her

    Kommenter  (2)

    • Ane-Kamilla Eriksen, Matfaglig webredaktør

      6 år siden
      Enig med deg, Martine! En av mine favorittoppskrifter på rundstykker/brytebrød også! :)

      Kommenter  (2)


  • Beritkro

    7 år siden
    Stekes nederst i ovnen ? Nystekte nå - men ble nok ikke fult så høye som på bildet.....snart skal familien teste dem :-)

    Kommenter  (13)


Det er mye kjærlighet i god mat