Focaccia

Focaccia

Kommentarer 131
  • Enkel
  • 75 min
Focaccia er den type brød som passer til alt, enten det er som tilbehør til en pastarett, til grilling eller ved siden av en god salat. Denne oppskriften på herlig lettsaltet brød er en variant med fetaost og soltørkede tomater. Focaccia smaker aller best ferskt og nystekt. Denne oppskriften gir ca 12 deilige biter av focaccia.

Ingredienser

Antall porsjoner

Deig til focaccia

1 l hvetemel
1 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
½ ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje

Forslag til fyll

1 dl fetaost
1 dl soltørket tomat i olje
3 ss friske biter av rosmarin (eller timiankvister)
2 dl stenfrie, sorte eller grønne oliven
2 ts havsalt (evt. flaket salt)
1 ½ dl olivenolje

Slik gjør du det

    1. Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i food processor. Kjør til en jevn tykk deig. (Du kan eventuelt erstatte tørrgjær med fersk gjær, men da trenger du å løse den opp i lunken væske først.) .
    2. Tilsett olivenolje og kjør maskinen kun et par omdreininger, slik at oljen bare legger seg rundt deigen. La focacciadeigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted, gjerne under plast.
    3. Sett stekeovnen på 180 °C. Til denne oppskriften på hjemmelaget focaccia trenger du en smurt kakeform eller liten langpanne ca 20x30 cm som du smører godt med smør eller olje.
    4. Hell den forholdsvis løse deigen over i kakeformen/langpannen. Trykk ned fetaost og/eller soltørkede tomater. Stikk også inn rosmarin, eventuelt timian. Fordel oliven over, strø på salt og hell over olivenolje. Bruk hendene og klapp deigen ned slik at det dannes mange smågroper på overflaten av foccaciaen.
    5. Etterhev ca. 10 minutter. Stek brødet i ca 25 minutter midt i ovnen eller til det er hevet, pent gyllent og gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Tips!

Focaccia kan godt fryses ned. Tin det gjerne igjen i en panne med lokk på svak varme en stund før servering.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Gerd

    2 måneder siden
    Dette var veldig bra oppskrift. Vi tok spekeskinke, og både timian og basilikum. Brukte en blokk fetaost med mye smak, og masse soltørkede tomater. Nydelig smak. Det ble altfor mye olje på toppen, så ikke mål opp, bare tøm oppå. Veldig fornøyd.

    Kommenter  (1)


  • Hildegunn

    2 måneder siden
    Etter min smak ble dette alt for mye olje, nesten renner fra bunnen av brødet. Så neste gang tar jeg mindre olje.

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Takk for at du deler tilbakemeldingen din med oss, Hildegunn :) Håper det smakte!

      Kommenter  (0)


  • Petter

    2 måneder siden
    Hei. Forsøkte meg på denne oppskriften uten å lykkes. Focacciaen ble veldig kompakt og bløt. Hva gjør jeg feil? (Blandet deigen med hendene i stedet for maskin, har dette noe å si?)

    Kommenter  (0)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      2 måneder siden
      Hei Petter,

      Nei det skal ikke ha noe å si at du gjør det med hendene, men det er viktig å ikke kna for mye eller elte den for mye slik at luften blir slått ut av deigen og det resulterer i en kompakt deig.

      Kommenter  (0)


  • Markus

    2 måneder siden
    Hei

    Kommenter  (1)


  • Turid

    3 måneder siden
    Hei.!
    Blir det 50 g fersk gjær når eg bytter ?

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      3 måneder siden
      Hei Turid,

      Det stemmer:) %0 gram fersk 0 25 gram tørr og omvendt. God bakst!

      Kommenter  (2)


  • Bas

    6 måneder siden
    Kan jeg lage denne uten fyll og?

    Kommenter  (2)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Du kan fint lage Focaccia uten fyll :) God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Ragnhild

    6 måneder siden
    Kan jeg bake denne i dag og oppbevare den i poser til torsdag (uten å fryse den)?

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Hei Ragnhild,

      Anbefaler deg å ha deigen i formen den skal stekes i, men plastre den godt :)

      Kommenter  (3)


  • Torill

    6 måneder siden
    Hei! Denne oppskriften er helt super! Fått masse skryt for den av venner og bekjente. Jeg lurer nå på hvordan man kan kaldheve denne til 17.mai-frokosten. Jeg tenker at man kan lager den kvelden før, slik at man kun har stekeprosessen på 17.mai? Hvordan ville dere gjort det? Ville dere brukt mindre gjær, droppet forheveprosessen og rett i formen? Håper dere har noen forslag på hvordan man kan løse dette. Ellers takk for en strålende oppskrift :-)

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      6 måneder siden
      Hei Torill,

      Bruk kald væske når du lager deigen og mindre gjær, cirka 2 - 2,5 ts med gjær om brødet skal stå over natten. Husk å pakk den inn godt og så i kjøleskapet:) Ta brødet ut 1 time før det skal stekes så det rekker å bli romtemperert :) Ha en fantastisk 17.Mai frokost!

      Kommenter  (3)


  • Marcus

    7 måneder siden
    Kan man bruke denne forcacciaen til bruschetta

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      7 måneder siden
      Hei Marcus,

      Du kan godt bruke det til bruschetta, men det blir ikke helt det samme som å bruke en landbrød type. God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Sissel

    2 år siden
    Ny glutenallergiker her. Tips på hvor mye melmengde jeg må ned på, med f.eks Toro glutenfri brød/focaccia lys blanding for å få til denne? Noen her som har prøvd med glutenfritt mel?

    Kommenter  (10)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Sissel! Du bruker samme mengde glutenfritt mel som du skulle brukt hvetemel :) God bakst!

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat