Helsebrød

Helsebrød

6
14
Middels120 min
Dette brødet baker du over to dager. Det gjør at det blir ekstra saftig. Helsebrød er stappfullt av fiber og metter godt og lenge.

Ingredienser

Antall stykker

Dag 1:

  • 1 dl
    tørkede aprikos
  • 2 dl
    knust rug
  • 2 dl
    knust helkorn hvete
  • 2 dl
    havregryn eller dinkelgryn
  • 1 dl
    linfrø
  • 7 dl
    vann

Dag 2:

  • 75 g
    gjær
  • 3 dl
    vann
  • 2 ss
    TINE Meierismør (smeltet)
  • 1 ss
    honning
  • 2 ts
    salt
  • 4 dl
    speltmel (fullspelt)
  • 5 dl
    siktet speltmel
  • 1 dl
    grovhakkede nøttekjerne
  • 2 ss
    havregryn eller speltgryn
  • 1 ss
    linfrø

Slik gjør du det

  1. 1

    Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.

  2. 2

    Kok opp vannet og hell det over blandingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken natten over, slik at deigen får svelle.

Dag 2:

  1. 3

    Du trenger en langpanne som måler 22 x 32 cm. Oppskriften gir tre brød. Sett stekeovnen på 200 °C.

  2. 4

    Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.

  3. 5

    Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.

  4. 6

    Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 minutter.

  5. 7

    Ta deigen opp på bakebordet og kan den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne.

  6. 8

    Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i 20 - 30 minutter.

  7. 9

    Stek brødene på nederste rille i ovnen i 40 - 45 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Brødene egner seg godt til frysing.

Del denne oppskriften: