Helsebrød

(9)
  • Utførelse

    Middels

Dette brødet baker du over to dager. Det gjør at det blir ekstra saftig. Helsebrød er stappfullt av fiber og metter godt og lenge.

Antall porsjoner

3

Ingredienser

Dag 1:

1 dltørkede aprikos
2 dlknust rug
2 dlknust helkorn hvete
2 dlhavregryn eller dinkelgryn
1 dllinfrø
7 dlvann

Dag 2:

75 ggjær
3 dlvann
2 ssTINE Meierismør (smeltet)
1 sshonning
2 tssalt
4 dlspeltmel (fullspelt)
5 dlsiktet speltmel
1 dlgrovhakkede nøttekjerne
2 sshavregryn eller speltgryn
1 sslinfrø

Slik gjør du det

  • Dag 1:

    1. Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.
    2. Kok opp vannet og hell det over blandingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken natten over, slik at deigen får svelle.
  • Dag 2:

    1. Du trenger en langpanne som måler 22 x 32 cm. Oppskriften gir tre brød. Sett stekeovnen på 200 °C.
    2. Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.
    3. Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.
    4. Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 minutter.
    5. Ta deigen opp på bakebordet og kan den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne.
    6. Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i 20 - 30 minutter.
    7. Stek brødene på nederste rille i ovnen i 40 - 45 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:

Brødene egner seg godt til frysing.

Kommentarer

  Legg til kommentar