Helsebrød
Dette brødet baker du over to dager. Det gjør at det blir ekstra saftig. Helsebrød er stappfullt av fiber og metter godt og lenge.
Middels•2 t•3 personer
Ingredienser
Dag 1:
- 1 dl tørkede aprikos
- 2 dl knust rug
- 2 dl knust helkorn hvete
- 2 dl havregryn, eller dinkelgryn
- 1 dl linfrø
- 7 dl vann
Dag 2:
- 75 g gjær
- 3 dl vann
- 2 ss TINE® Meierismør, (smeltet)
- 1 ss honning
- 2 ts salt
- 4 dl speltmel, (fullspelt)
- 5 dl siktet speltmel
- 1 dl grovhakkede nøttekjerne
- 2 ss havregryn, eller speltgryn
- 1 ss linfrø
Slik gjør du
1
Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.
2
Kok opp vannet og hell det over blandingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken natten over, slik at deigen får svelle.
Dag 2:
1
Du trenger en langpanne som måler 22 x 32 cm. Oppskriften gir tre brød. Sett stekeovnen på 200 °C.
2
Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.
3
Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.
4
Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 minutter.
5
Ta deigen opp på bakebordet og kan den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne.
6
Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i 20 - 30 minutter.
7
Stek brødene på nederste rille i ovnen i 40 - 45 minutter. Avkjøl på rist.
TipsBrødene egner seg godt til frysing.