Helsebrød

Helsebrød

Kommentarer 4
  • Middels
  • 0 min
Dette brødet baker du over to dager. Det gjør at det blir ekstra saftig. Helsebrød er stappfullt av fiber og metter godt og lenge.

Ingredienser

Antall porsjoner

Dag 1:

1 dl tørkede aprikos
2 dl knust rug
2 dl knust helkorn hvete
2 dl havregryn eller dinkelgryn
1 dl linfrø
7 dl vann

Dag 2:

75 g gjær
3 dl vann
2 ss TINE Meierismør (smeltet)
1 ss honning
2 ts salt
4 dl speltmel (fullspelt)
5 dl siktet speltmel
1 dl grovhakkede nøttekjerne
2 ss havregryn eller speltgryn
1 ss linfrø

Slik gjør du det

    1. Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.
    2. Kok opp vannet og hell det over blandingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken natten over, slik at deigen får svelle.
  1. Dag 2:

    1. Du trenger en langpanne som måler 22 x 32 cm. Oppskriften gir tre brød. Sett stekeovnen på 200 °C.
    2. Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.
    3. Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.
    4. Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 minutter.
    5. Ta deigen opp på bakebordet og kan den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne.
    6. Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i 20 - 30 minutter.
    7. Stek brødene på nederste rille i ovnen i 40 - 45 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!

Brødene egner seg godt til frysing.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Beate

    4 år siden
    Hva 2 dl knust og 2 dl knust på dag 1 ? Ser ut som det er noe som mangler...

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Beate, Takk for at du gjorde oppmerksom på denne feilen, her har noen ingredienser falt ut. Jeg har rettet det opp :)

      Kommenter  (0)


  • Runa

    4 år siden
    Kan man lage brødene som rundstykker?

    Kommenter  (0)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig webredaktør

      4 år siden
      Hei Runa, Ja det kan man, men vær obs på steketiden. Fordi rundstykker er mindre, blir de fortere stekt. Jeg vil tro at 20-25 minutter i ovnen er passe. Lykke til :)

      Kommenter  (0)


Det er mye kjærlighet i god mat