
Helsebrød
Middels•120 min min
Ingredienser
Antall stykker
Dag 1:
-
1 dltørkede aprikos
-
2 dlknust rug
-
2 dlknust helkorn hvete
-
2 dlhavregryn eller dinkelgryn
-
1 dllinfrø
-
7 dlvann
Dag 2:
-
75 ggjær
-
3 dlvann
-
2 ssTINE® Meierismør (smeltet)
-
1 sshonning
-
2 tssalt
-
4 dlspeltmel (fullspelt)
-
5 dlsiktet speltmel
-
1 dlgrovhakkede nøttekjerne
-
2 sshavregryn eller speltgryn
-
1 sslinfrø
Slik gjør du det
-
1
Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.
-
2
Kok opp vannet og hell det over blandingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken natten over, slik at deigen får svelle.
Dag 2:
-
3
Du trenger en langpanne som måler 22 x 32 cm. Oppskriften gir tre brød. Sett stekeovnen på 200 °C.
-
4
Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.
-
5
Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.
-
6
Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 minutter.
-
7
Ta deigen opp på bakebordet og kan den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne.
-
8
Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i 20 - 30 minutter.
-
9
Stek brødene på nederste rille i ovnen i 40 - 45 minutter. Avkjøl på rist.