Gulrotbrød

Gulrotbrød

Kommentarer 34
  • Enkel
  • 80 min
Saftig og godt brød med gulrot og solsikkekjerner. Brødet holder seg saftig lenge og smaker godt i nistepakken. Nybakt med brunost og smør er det en delikatesse.

Ingredienser

Antall porsjoner

1 pakke gjær
5 dl Tinemelk® Lettmelk 1,2 % fett
2 ts salt
2 stk gulrøtter (finrevet)
12 dl grovbakstmel

Pensling og dryss:

1 stk sammenvispet egg
2 ss solsikkekjerner

Slik gjør du det

    1. Smuldre gjæren i bakebollen og varm melken til den er lunken (37°C). Hell melken over gjæren og rør til den er oppløst. Tilsett det øvrige, hold igjen litt av melet slik at deigen ikke blir for fast. Arbeid kraftig slik at den kjennes smidig og god.
    2. Hev deigen under plast på et lunt sted ca. 30 minutter. Ha deigen på melet bord og del den i to emner. Form dem til brød. Legg dem på bakepapir på stekeplate, dekk til og la dem heve ca. 20 minutter.
    3. Pensle med egg og strø på solsikkekjerner og eventuelt litt urtesalt. Stek brødene i 15 – 20 minutter på 225 °C. Avkjøl på rist. Brødene egner seg godt for frysing.
Tips!

Du kan også bytte ut solsikkekjernene med sesamfrø.

Julegaven til deg selv eller noen du er glad i

Kommentar

Kommentarer

  • Linda

    1 år siden
    Hvis jeg lager bare ett stort brød i stedet for to, hvordan blir steketiden da?

    Kommenter  (1)

    • Annicken , Kokk og kundekonsulent

      1 år siden
      Hei Linda, Akkurat denne oppskriften har jeg ikke prøvd å lage i 1 brød, men vil regne 10-5 min i første omgang og så snu brødet og dunk i bunn. Høres lyden hul ut er brødet ferdig :) Lykke til! God bakst.

      Kommenter  (1)


  • Lars Erik

    2 år siden
    Hei, kan man bake dette brødet i brødbakemaskin?

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lars Erik, Jeg har ingen personlig erfaring med gulrotbrød i brødbakermaskin, men det skal ikke være noen grunn til at det skal være annerledes enn andre brød :) God bakst!

      Kommenter  (2)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lars Erik, Jeg har ingen personlig erfaring med gulrotbrød i brødbakermaskin, men det skal ikke være noen grunn til at det skal være annerledes enn andre brød :) God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Anita Stokkeland

    2 år siden
    Hei. Kan man bytte ut lettmelk i oppskriften med kulturmelk (evt lett kulturmelk?) Bør man endre noe på fremgangsmåten i så fall?

    Kommenter  (1)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Anita, Klart du kan! oppskriften og framgangsmåten blir den samme :) Lykke til!

      Kommenter  (1)


  • Lena

    2 år siden
    Kan dette brødet stekes på steinplate? Og hva blir i såfall forskjellen i varme og steketid?

    Kommenter  (4)

    • Annicken Rønning Stenmark, Kokk og kundekonsulent

      2 år siden
      Hei Lena, Det har jeg ikke prøvd ut enda, men vil anbefale litt svakere varme og litt lengere steketid. Gi oss gjerne en tilbakemelding på resultatet :) God bakst!

      Kommenter  (1)


  • Julia

    3 år siden
    Hei. Siden det ikke sto hvilken rille brødet skulle stekes på i oppskriften, antok jeg at jeg kunne steke det på Midterste rille. Hva er alternativer for pensling, hvis man ikke bruker egg, og hva er i grunn det beste og bruke? Kan man pensle med melk, vann eller olje?

    Kommenter  (6)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Julia, Jeg steker alltid mine brød på rillen under midten. Det er fordi jeg ønsker god skorpe også under brødet. Når det kommer til pensling så er en fin huskeregel; egg gir farge, vann gir sprøhet og olje gir smak men myk skorpe. Lykke til :)

      Kommenter  (8)


  • Irene

    3 år siden
    Det ble ikke noe sprø skorpe på mine .. Hva har jeg gjort feil? Gjorde akkurat som oppskrifta. De ble veldig gode. Bare litt skuffa at jeg ikke fikk sprø skorpe

    Kommenter  (2)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Irene, Temperatur og steketid varierer litt fra ovn til ovn. Du kunne nok stekt brødet noen minutter ekstra, til det fikk en gyllen skorpe. Håper du får en sprø og knasende skorpe ved neste forsøk :)

      Kommenter  (4)


  • Synne

    3 år siden
    Hva er grovbakstmel??

    Kommenter  (6)

    • Øyvind , stolt kokk og baker,

      3 år siden
      Hei Synne, Det er en melblanding som heter grovbakst. Dersom du ikke finner den i dagligvarebutikken din, så kan du blande sammalt hvete grovt eller sammalt rug grovt med siktet hvetemel, cirka 60/40. Lykke til :)

      Kommenter  (1)


  • Anne

    3 år siden
    Kan jeg halv steke brødrene og hvor lenge?

    Kommenter  (4)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Anne, Jeg vil heller anbefale deg å steke brødet ferdig og fryse det med en gang brødet er avkjølt. God baking!

      Kommenter  (1)


  • Ingrid

    3 år siden
    Brødrene skal jo heve så hvorfor skal du da på ovnen så tidlig da? Takk for oppskrift.

    Kommenter  (1)

    • Alexander Nilsen, Matfaglig ansvarlig

      3 år siden
      Hei Ingrid, Takk for tilbakemeldingen! Jeg endrer fremgangsmåten i oppskriften med en gang. Ingen grunn til å la ovnen stå på så lenge :)

      Kommenter  (3)


  • Marthe

    3 år siden
    Tips: denne kan lages vegansk om man erstatter melken med soyamelk (og bruker olje til å pensle, bare) :) et sunnere alternativ og passer perfekt om man kjenner noen som ikke drikker/ikke tåler melk. God oppskrift!

    Kommenter  (1)

    • Hilsen kokkene fra Melkerampa

      3 år siden
      Hei Marthe, Takk for godt innspill. Det er også fullt mulig å bruke laktosefri melk eller bare vann også :)

      Kommenter  (1)


Det er mye kjærlighet i god mat