Hva er Tur Med Retur?

Tur Med Retur er en ryddedugnad der TINE, Hold Norge Rent og Cecilie Skog har gått sammen om å få hele Norge med på tur.

Sammen har vi et enkelt må: ta med deg litt mer tilbake enn du hadde med deg, hver gang du går på tur.

Vi nordmenn er glade i å gå på tur, enten det er i parken, langs elva, opp på fjelltoppen eller til butikken. Å rydde søppel har vi også blitt ganske gode på. Vi har både strandryddeuka og rusken som nasjonale ryddedugnader på våren. Men hva med høsten?

Avfall kommer på avveie året rundt. Nå kommer det enda en dugnad som oppfordrer til å rydde på høsten, eller egentlig året rundt!

73146e8d-b39e-4270-9bb3-6491b196e4fd

Hvorfor rydde på høsten også?

Avfall kommer på avveie i naturen året rundt. Selv om det er lett å legge ekstra godt merke til det når snøen forsvinner og vi er mer ute er det også viktig å rydde før snøen kommer på høsten.

Plast og søppel som blir liggende gjennom vinteren brytes nemlig ned til bitte små biter. Det gjør det vanskelig å rydde når våren kommer og noen av bitene er så små at vi ikke engang kan se dem.

Hold Norge Rent oppfordrer til høstrydding både ved kysten, langs vassdrag, innsjøer og andre steder i lokalmiljøet før vinteren. Som en del av Hold Høsten Ren-uka skal Tur med retur inspirere til at vi alle tar med oss litt mer tilbake, enn da vi dro.

Hvorfor har TINE initiert Tur Med Retur?

TINE har som mål å være best på bærekraft i norsk matbransje og ble også kåret til Norges mest bærekraftige merkevare i 2019. I TINE jobber vi med bærekraft på mange områder og miljøsmart emballasje er ett av disse områdene. Samtidig vet vi at noe av vår emballasje havner i naturen, det vil vi bidra til å gjøre noe med.

TINE har et tett samarbeid med Hold Norge Rent som står bak både «Strandryddeuka» og «Hold Høsten Ren», og har gått sammen med organisasjonen om søndagsturen Tur Med Retur. Konseptet er enkelt: Vi går en søndagstur og plukker søppel samtidig.