Handlevogn med matvarer.

Matsvinn

Kasting av fullverdig mat er et problem i vår del av verden. TINE er en av Norges største matleverandører. Vi tar ansvar for å redusere eget matsvinn. Samtidig ønsker vi å legge til rette for at du som forbruker kan lære mer om hvordan du kan kaste mindre mat.

Hvordan jobber TINE med å redusere matsvinn?

TINE tilrettelegger for reduksjon av matavfall

TINE er en landets største matleverandører. Som stor produsent av mat er det viktig at vi tar ansvar for å redusere og håndtere eget matsvinn, samt legger til rette for at kunder og forbrukere skal kunne redusere sine mengder matavfall.

Matsvinn – problem og ressurs

Kasting av fullverdig mat er et problem i vår del av verden. I Norge kaster vi hele 335 000 tonn mat i året fordelt på matindustrien, dagligvarehandelen, grossistleddet og forbrukeren. Det tilsvarer mat for hele 20 milliarder kroner.

Hvor mye kaster vi?

I Norge kaster vi over 350 000 tonn mat årlig. Det er store tall og sammen kan vi minske det! Matsvinn er en stor miljøutfordring, samtidig som det koster mye for den enkelte familie å kaste så mye mat.

Visste du at ca. hver åttende handlepose med mat går i søpla?

Planlegg før du handler mat

En av de viktigste tingene man kan gjøre for å bekjempe matsvinn hjemme er å planlegge før man handler mat. Da sikrer du at du ikke handler mat du ikke rekker å spise opp før maten blir dårlig.

Skriv handleliste og eller last ned en app til telefonen som gjør planleggingen enklere.

Bruk sansene før du kaster mat

Visste du at produkter som er merket "best før" kan spises etter utløpsdatoen dersom de lukter, ser og smaker normalt? Hvis melka har blitt sur kan den fortsatt brukes i for eksempel vaffelrøre eller i saus.

Om du bruker sansene før du kaster mat kan du spare miljøet for unødvendig matsvinn og du kan spare penger.

Kjøleskap med meieriprodukter og kjøletermometer.

Er du på jakt etter kjøletermometer?

Det er du ikke alene om, og vi er veldig glad for at så mange har engasjert seg i kampen mot matsvinn!

Dessverre har den rekordstore pågangen fra tusenvis av forbrukere, gjort av vi nå er tom for kjøleskapstermometer og det er ikke lenger mulig å bestille. 

Vi håper du allikevel får sjekket temperaturen i ditt kjøleskap. Meieriprodukter trives best mellom 0-4 grader, og med riktig temperatur i kjøleskapet holder meieriproduktene lengre.

Sammen kan vi redusere matsvinn!

To glade medarbeidere på TINE Lager.

Matsentralen

Matsentralen i Oslo har i 2017 bidratt til at 1272 tonn mat har kommet de vanskeligstilt til gode, noe som tilsvarer om lag 2,5 millioner middager. Sammenligner man med 2016, var veksten 15 prosent.


TINE har siden oppstarten i 2013 vært en viktig samarbeidspartner med Matsentralen, og bidrar med både finansiering og produkter. I 2017 leverte TINE 136 tonn (185 tonn i 2016) mat til sentralen.

6 kremostblingser med topping

Mattvett.no

Matvett.no er en side for alle som ønsker å lære hvordan vi kan bli flinkere til å kaste mindre mat og som ønsker å bidra med tanker, ideer og handlinger til hvordan vi kommer matsvinnet til livs.

matvetts sider får du all den informasjon du trenger for å bli flinkere til å kaste mindre mat. Her får du råd og tips om:

Holdbarhet for ulike råvarer
Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»
Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider
Riktig oppbevaring av ulike typer råvarer
Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

Ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik med en melkekartong i hånden.

Ikke kast melka, lukt deg frem

Har du melk, fløte eller rømme som er i ferd med å gå ut på dato? Lukt og smak deg fram før du kaster det for å finne ut om produktene er blitt dårlig.

Etter langhelger eller høytider med mye matglede kan det være mye restemat igjen, som melk og fløte som begynner å nærme seg utløpsdato. Husk at de fleste melk- og meieriprodukter er mer­ket med «best før», det betyr ikke nødvendigvis «dårlig etter».

Tips til hvordan du kan minske matsvinnet hjemme

Slik kan du og familien din kaste mindre mat

Hvert år kaster norske husholdninger over 217.480 tonn med mat. Men med små grep kan du og familien din få bukt med matsvinnet hjemme.

Ikke kast melken - smak og lukt deg fram

Har du melk, fløte eller rømme som er i ferd med å gå ut på dato? Lukt og smak deg fram før du kaster det for å finne ut om produktene er blitt dårlig.