Port Salut på skjærefjøl

Historien om Port Salut

Port Salut-historien begynner med et lite munkekloster i Frankrike på 1200-tallet. Osten munkene laget fikk navn etter klosteret Notre Dame de Port du Salut. Men det var først etter den franske revolusjonen at det ble fart i osteproduksjonen.

Folk i egnen rundt klostrene var nå blitt oppmerksomme på den enestående osten munkene laget, og bøndene rundt ba prioren om å ta hand om deres melk også.

Osten ble en suksess

I 1859 måtte munkene bygge eget ysteri, og like etterpå kom den første Port Salut-osten til Paris. Der ble munkenes lykke gjort, og fra 1878 og til i dag har klosteret produsert mer enn 200 000 oster i året. Disse ostene bærer alle navnet Port de Salut, og navnet ble beskyttet av fransk lov i 1924. Men navnet Port Salut, alså uten det lille mellomordet "de", ble ikke beskyttet, og hvem som helst kan lage ost som ligner Port de Salut og kalle dem Port Salut. Den første norske Port Salut-osten ble til på Ringerike meieri 1947

Orange nytelse

TINE Port Salut er en halvbløt ost, ikke ulik den franske. Den veier ca. 1 kg og har rektangulær fasong. Osten er helfet, og massen er myk med små uregelmessige hull. Osten er kittmodnet, hvilket er avgjørende for selve modningsprosessen. Noe av dette kittlaget - som for øvrig har en delikat orange farge - skal følge med når osten pakkes.

Karakteristisk lukt og smak

TINE Port Salut må på grunn av sterk lukt pakkes omhyggelig når den oppbevares i kjøleskapet. Tempereres den før servering, kommer den fine smaken frem. TINE Port Salut er en delikat ost på ostefat, i varme retter, men er spesielt egnet til den sveitsiske retten Raklett.

Kittmodnet ost