Chevre Original på fjøl

Norsk Chevre – geitost fra Haukeli

Norsk Chevre fra Haukeli er laget av geitemelk. Osten har nære aner fra Frankrike og er ypperlig servert naturell, i varme eller kalde retter, til forretter, småretter, middag eller dessert.

Norsk Chevre fra Haukeli finnes i tre varianter, Norsk Chevre Original Haukeli, Norsk Chevre Naturell Haukeli og Norsk Chevre Ramsløk Haukeli. Det blir ikke fjernet fløte fra geitemelken, og osten blir ystet slik den er når den kommer til meieriet. Melken blir pasteurisert, syrnet og tilsatt løpe, for så å bli presset til ferdig ost.

Norsk Chevre Naturell er en ost uten smakstilsetning. Den har frisk, syrlig og litt smøraktig smak. Norsk Chevre Original Haukeli produseres som naturellvarianten helt frem til pressingen er ferdig. Osten blir deretter påført kvitmugg og lagt på modningslager i 14 dager.

Ordet «chevre» er fransk for geit

Det franske ordet Chevre er en fellesbetegnelse for all ost laget av bare geitmelk, eller også i en blanding med ku- og sauemelk. Chevre-ost er en helt spesiell ostegruppe som omfatter en nesten uoversiktlig mengde av sorter og varianter.

Ved fremstilling brukes ikke alltid bare geitmelk, ofte blandes det i ku- eller sauemelk. I Frankrike, der ordet «chevre» (geit) også er ordet for geitost, blir en ost som bare er laget av geitmelk, kalt «chèvre». Dersom den består av bare halvparten geitemelk, heter den «mi-chèvre».

Når det gjelder oster hvor det henvises til at det er iblandet geitemelk, er det i Frankrike en lov som sier at tilsetningen må være minst 20 prosent (beregnet som melkens tørrstoff). I enkelte andre land finnes tilsvarende forskrifter.

Få spennende mattips i brosjyren Norsk Chevre frå Haukeli, som også kan bestilles fra TINE Forbrukersenter tfs@tine.no