osteproduksjon

Vegetabilsk løpe i alle TINE ostene som produseres i dag

I alle oster fra TINE som produseres i dag brukes det mikrobiell løpe, noe som betyr at den passer inn i et kosthold basert på både et kosher-, halal- og vegetarisk grunnlag.

Løpe brukes i ysteprosessen for å skille ostestoffet (proteinet kasein) fra mysen. Av ostestoffet produseres det hvitost, og av mysen blir det produsert blant annet brunost.

Løpe er et naturlig stoff som kan være animalsk eller mikrobiell. Den animalske løpen blir utvunnet fra storfemager og inneholder enzymene chymosin og bovinpepsin. TINE har gått over til bruk av mikrobiell løpe til alle ostetyper der det benyttes løpe. 

Produktene er merket med ’mikrobiell løpe’ i ingredienslisten.

Den mikrobielle løpen produseres ved hjelp av en muggsopp som kalles Rhizomucur miehei. Noen få av våre ostetyper produseres uten bruk av løpe. Dette gjelder: TINE Kremost, Snøfrisk, TINE Gamalost og TINE Pultost.