![Himmel med sol bak sky](/helse/sunt-kosthold/hvorfor-berike-melk-med-vitamin-d/_/image/1d97c6b8-f855-4d0b-9dc1-85e8a8c2041a:e5da6f93a9e428d3eb4e71c6742e6d21e2551ce2/block-160-90/sol-sky%20toppbilde.png)
Derfor trenger du vitamin D
Har flere funksjoner i kroppen
Vitamin D sørger for at kalsium og fosfor tas opp og utnyttes i kroppen, og vitaminet bidrar derfor til bygge og vedlikeholde skjelettet. I tillegg er vitamin D viktig for at musklene og immunsystemet skal fungere normalt*. Det foregår mye forskning på vitamin D, og det er mulig vitaminet har flere funksjoner som vi ennå ikke kjenner til.
Hvor mye vitamin D trenger jeg?
Både barn og voksne bør få i seg 10 mikrogram D-vitamin hver dag. Eldre over 75 år bør få i seg 20 mikrogram hver dag (1), fordi huden danner mindre D-vitamin gjennom sola med alderen. Fet fisk, slik som ørret, laks og sild, er den største naturlige kilden til vitamin D i kostholdet. I tillegg er også rogn og eggeplomme naturlige kilder. Du får dekket dagsbehovet på 10 mikrogram med en porsjon fet fisk (115 g), eller med en spiseskje tran.
Mangel på vitamin D
I Norge står sola for lavt på himmelen i vinterhalvåret til at det dannes nok vitamin D gjennom huden. Kostholdet er i disse måneden den viktigste kilden til vitamin D. Man er spesielt utsatt for å få mangel om man ikke tar tilskudd gjennom vinterhalvåret, som for eksempel tran. Personer med mørk hud danner også mindre vitamin D enn personer med lys hud.
Flere typer melk er tilsatt vitamin D
Myndighetene anbefaler å tilsette vitamin D til drikkemelk. Enkelte av TINEs melkedrikker er beriket med vitamin D. Avhengig av hvilken type du velger vil 100 gram, eller 1 dl beriket melk, gi deg mellom 0,4 (8 %') og 0,8 (16 %') mikrogram vitamin D. Selv om de produktene som er tilsatt vitamin D ikke bidrar med så mye, så beskytter det mot alvorlig mangel, spesielt hvis man spiser lite fet fisk.
'av referanseverdien
*Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar vitamin D til normalt opptak av kalsium og fosfor. Vitamin D bidrar også til å opprettholde et normalt skjelett, normal muskelfunksjon, og til immunsystemets normale funksjon.
Kilder: