For deg som spiser for lite

Sliter du eller kjenner du en som sliter med å få i seg nok og riktig mat? Med noen enkle grep kan du gjøre maten mer næringstett og fristende.

Det er ikke alltid bra å gå ned i vekt. Det er lurt å stoppe en uønsket vektnedgang i tide. Sykdom kan både øke næringsbehovet og redusere appetitten. Hvis kroppen får for lite energi og næringsstoffer settes den på «sparebluss». Da får du mindre overskudd, det tar det lengre tid å komme til hektene og du blir mer utsatt for å få infeksjoner og andre komplikasjoner. Hos mange kan dette også føre til varig tap av muskelmasse og styrke.

Mer energi

Noen tips er å velge mat med høyt kaloriinnhold og tilsette ekstra energirike ingredienser til mat og drikke. Med enkle grep kan det lille som spises bli mer energi- og proteinrikt, og dermed gjøre det lettere å få energi og bevare styrken.

 Mer om dette finner du i brosjyren:

  • hvordan oppdage vekttap
  • næring i ulike råvarer
  • tips for å øke energi- og proteininnhold
  • oppskrifter for frokost, lunsj, middag, minimåltider og drikke
  • hvor ofte skal man spise?

Les mer i brosjyren Smått, men godt som er laget i samarbeid mellom kliniske ernæringsfysiologer i TINE og på Haukeland universitetssykehus. Den gir enkle tips for å få nok næring når matinntaket er lite.

140831 TINE beriking av mat A5 20 sider 3-13