For deg som spiser for lite

Sliter du eller kjenner du en som sliter med å få i seg nok og riktig mat? Med noen enkle grep kan du gjøre maten mer næringstett og fristende.

Det er ikke alltid bra å gå ned i vekt. Det er lurt å stoppe en uønsket vektnedgang i tide. Sykdom kan både øke næringsbehovet og redusere appetitten. Hvis kroppen får for lite energi og næringsstoffer settes den på «sparebluss». Da får du mindre overskudd, det tar det lengre tid å komme til hektene og du blir mer utsatt for å få infeksjoner og andre komplikasjoner. Hos mange kan dette også føre til varig tap av muskelmasse og styrke.

Mer energi

Noen tips er å velge mat med høyt kaloriinnhold og tilsette ekstra energirike ingredienser til mat og drikke. Med enkle grep kan det lille som spises bli mer energi- og proteinrikt, og dermed gjøre det lettere å få energi og bevare styrken.

 Mer om dette finner du i brosjyren:

  • hvordan oppdage vekttap
  • næring i ulike råvarer
  • tips for å øke energi- og proteininnhold
  • oppskrifter for frokost, lunsj, middag, minimåltider og drikke
  • hvor ofte skal man spise?

Les mer i brosjyren Smått, men godt som er laget i samarbeid mellom kliniske ernæringsfysiologer i TINE og på Haukeland universitetssykehus. Den gir enkle tips for å få nok næring når matinntaket er lite.

140831 TINE beriking av mat A5 20 sider 3-13

Vekttap hos eldre - signalene du bør se etter

Sitter klokka eller klærne litt løsere enn de pleier hos en person du står nær, for eksempel moren eller bestefaren din? Sier personen i tillegg at maten frister mindre enn før? Dette kan være signaler på at kroppen ikke får i seg det den trenger.

Underernæring er alvorlig

Underernæring er vanlig blant mange eldre. Riktig ernæringsbehandling vil gi økonomiske og helsemessige gevinster for samfunnet og ikke minst bedre livskvalitet for den enkelte.

TINE satser på mat og drikke i apotek for syke og eldre

I disse dager monteres kjøledisker i apoteker i Østfold og produktserien E+® fra TINE tilbys for første gang utenfor sykehus og sykehjem. E+ er mat og drikke utviklet med tanke på de som trenger litt ekstra for å bevare styrken.