Eldre dame spiser

Underernæring er alvorlig

Underernæring er vanlig blant mange eldre. Riktig ernæringsbehandling vil gi økonomiske og helsemessige gevinster for samfunnet og ikke minst bedre livskvalitet for den enkelte.

”Nei takk, jeg er kvalm. Jeg orker ikke mer mat”. Ordene kommer fra en eldre dame. Hun har sittet ved middagsbordet på sykehjemmet i over en halv time, men knapt fått ned en matbit. Hun ser oppgitt ned på tallerkenen som flyter over av hjemmelagde kjøttkaker, kålstuing, nykokte poteter og brun saus. Et festmåltid for de fleste, men ikke når man er konstant kvalm, har metallsmak i munnen og kjenner at kreftene begynner å ta slutt. Hvordan hjelpe denne damen til å få kreftene og livsgleden tilbake?

Vår tids store helseutfordring

Underernæring blant eldre hjemmeboende og pasienter på helseinstitusjoner er en av vår tids store helseutfordringer. Forekomsten av underernæring varierer mellom 10 og 60 prosent. Det øker risikoen for komplikasjoner, gir redusert livskvalitet og økt dødelighet. Riktig ernæringsbehandling vil spare penger og gi store helsemessige gevinster. Lurer du på om noen du står nær er i risiko for underernæring?

Trenger mindre energi, men god ernæring

Eldre har det samme behovet for vitaminer og mineraler som andre voksne, men de har et lavere energibehov. De spiser også vanligvis mye mindre mat. Dette betyr at de bør spise enda mer næringstett mat enn tidligere, noe som er utfordrende for mange. Å lage næringstett mat betyr blant annet å øke energiinnholdet med kremfløte, olje, rømme og smør. Samtidig må maten dekke behovet for vitaminer og mineraler.

Slik gjør du maten næringstett

Trenger du ideer til hvordan du kan gjøre maten mer fristende og mer næringstett, kan du lese i brosjyren Smått, men godt.(pdf). TINE har også en serie næringstett mat og drikke som er utviklet spesielt for dem som spiser for lite.

Bestill produkter rett hjem

Nå kan du bestille alle E+ produktene i serien på nett og få dem levert hjem. Vil du lese mer om E+ produktene, kan du lese mer på Tinehandel.no. For tiden er det også noen apotek, slik som Apotek 1 og Boots homecare som selger produktene.

 

Vekttap hos eldre - signalene du bør se etter

Sitter klokka eller klærne litt løsere enn de pleier hos en person du står nær, for eksempel moren eller bestefaren din? Sier personen i tillegg at maten frister mindre enn før? Dette kan være signaler på at kroppen ikke får i seg det den trenger.

TINE satser på mat og drikke i apotek for syke og eldre

I disse dager monteres kjøledisker i apoteker i Østfold og produktserien E+® fra TINE tilbys for første gang utenfor sykehus og sykehjem. E+ er mat og drikke utviklet med tanke på de som trenger litt ekstra for å bevare styrken.

E+ for deg som spiser for lite

For noen kan det være en utfordring å klare å spise nok. Derfor har TINE, i samarbeid med Haukeland Universitetssjukehus og Bergen kommune, utviklet en serie produkter med høyt næringsinnhold.