Diabetes og meieriprodukter
Antallet som får type 2 diabetes er firedoblet de siste 50 årene, og mange flere yngre enn før får diagnosen. Personer med type 2 diabetes må gjennom kosthold og aktivitet sørge for å holde blodsukkeret stabilt. Les mer om diabetes type 2 på Diabetesforbundets nettsider.
Begrense raske karbohydrater
Myndighetene anbefaler at kostholdet i stor grad er som rådene til hele befolkningen. Det betyr blant annet fisk, egg, grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og magre meieriprodukter. Matvarer som for eksempel loff, sukker, honning og ris inneholder mye av det som kalles ”raske karbohydrater” og gir en rask blodsukkerstigning.
Meieriprodukter
Melk og meieriprodukter inneholder mange viktige næringsstoffer. Kalsium, jod og flere av B-vitaminene er blant disse. Meieriprodukter bidrar med over 70 % av kalsiuminntaket i et vanlig norsk kosthold. Mange med diabetes tror at de ikke kan drikke melk, men det kan fint inngå i et balansert kosthold. Melk inneholder melkesukker, noe som vil påvirke blodsukkeret, så derfor er ett glass mager melk til måltidet nok. Hvis du fordeler melkedrikkingen på tre måltider, kan også personer med diabetes drikke inntil ½ liter per dag. Verken melk eller juice bør brukes som tørstedrikk mellom måltidene. Husk at det er like mye kalsium i to skiver gulost (skiver á 10 gram) som i ett glass melk, noe som også gjør ost til en viktig kalsiumkilde. Brunost og prim inneholder store mengder melkesukker, og bør unngås.
Yoghurt
Yoghurt er på samme måte som melk og ost en god kilde til kalsium og de andre næringsstoffene man finner i meieriprodukter, men velg en variant med minst mulig sukker. Yoghurt naturell er et godt valg av to grunner. Yoghurt naturell er ikke tilsatt noe sukker og inneholder heller ikke frukt eller bær. Likevel har alle meieriprodukter et naturlig innhold av sukker fra melk. Tilsett gjerne en fiberrik kornblanding eller havregryn. Yoghurt bør i likhet med melk først og fremst inngå i et måltid.
Grovere, grønnere og renere
Det kan være en grei huskeregel at maten du spiser til hverdags bør være grovere, grønnere og renere. Med grovere menes grove kornprodukter slik som fullkorn, havregryn, frø, fullkornspasta osv. Å spise grønnere betyr mer grønnsaker i alle varianter. Wokede, dampede eller rå grønnsaker i salater bør alltid inkluderes opptil flere ganger om dagen. Med renere menes å velge rent kjøtt og fiskefilet fremfor blandingsprodukter.
Energibalanse
Som for alle andre bør du ha et variert kosthold og holde deg i regelmessig aktivitet. Å være i energibalanse betyr at du bør forbruke like mange kalorier som du får i deg. Å være i aktivitetet vil uansett ha en positiv effekt på reguleringen av blodsukkeret.
Mye god informasjon og inspirasjon og oppskrifter finner du på diabetesforbundet.no sine sider om kosthold.