
Aspartam er nøye vurdert
Det finnes mye informasjon om søtningsstoffer, og spesielt mye om aspartam på nettet. Det er forståelig at mange blir urolig av dette. Aspartam (E 951) er et tilsetningsstoff som er godkjent av Mattilsynet.
Aspartam
Aspartam fremstilles av to naturlig forekommende aminosyrer, asparaginsyre og fenylalanin. Tilsetningsstoffet søter cirka 200 ganger mer enn sukker, og brukes derfor i produkter for å gi en søt smak, men uten kalorier. Aspartam brukes blant annet i kosttilskudd, sukkerfri brus og saft, kjeks, tyggegummi, yoghurt og desserter.
Hvor mye aspartam er trygt?
Akseptabelt daglig inntak (ADI) for aspartam er satt til å være 0-40 mg/kg kroppsvekt/dag. For en person på 60 kg tilsvarer det maks 2400 mg , som for eksempel betyr 4-5 liter lettbrus daglig.
Samtidig må vi vurdere helheten av innholdet i mat- og drikkevarer som er tilsatt søtstoffer. For eksempel vil 4-5 liter brus inneholde mye av konserveringsmiddelet benzosyre, som har en mye lavere ADI verdi enn aspartam.
Helse
På folkehelseinstituttes nettsider kan du lese mer om regelverk, helseeeffekter og risiko ved bruk av tilsetningsstoffer generelt.
Tåler alle aspartam?
Stort sett tåler alle aspartam, bortsett fra personer som har Føllings sykdom (PKU). Personer med PKU mangler evnen til å bryte ned aminosyren fenylalanin. Det fødes årlig 4-5 barn med PKU i Norge. All mat og drikke som er tilsatt aspartam er tydelig merket (*inneholder en fenylalaninkilde).