11 tips og råd for en god start på 2022

Endelig et nytt år, med blanke ark og nye muligheter! Selv om hverdagen for mange fremdeles består av hjemmekontor og koronarestriksjoner, er det likevel mye vi kan gjøre for å få en god start på året og lage rutiner for en sunn livsstil. Klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik deler sine beste råd.

Små endringer blir vaner

Mange vil ha raske resultater, og det kan være fristende å ta i litt for hardt med en gang. Å kjøre på med et strengt treningsregime, kutte alt av søtsaker og heller bare spise grønnsaker kan være fint, men også vanskelig å opprettholde i en lengre periode. 

Mange blir demotivert av for drastiske endringer, og faller fort tilbake i gammelt mønster. 

– Ta én endring av gangen, og tenk på at endringene skal passe inn i ditt liv. Da blir det enklere å få det til, og det blir fort en innarbeidet vane, sier Anne Marie. 

Kostholdsrådene fra helsemyndighetene er en god rettesnor, og bør være et godt mål for varige endringer.

 

Start dagen med en god frokost

Frokost er viktig for å kunne konsentrere deg om det du skal gjøre utover formiddagen. En god frokostrutine kan også bli en fin morgenstund med litt velfortjent tid for deg selv. Det er også fint å slippe å bruke energi på å finne noe å lage, spesielt om du mangler matlyst om morgenen. Da kan du for eksempel: 

  • Lage en forfriskende smoothie. Det finnes frosne blandinger som gjør det ekstra enkelt - prøv for eksempel en smoothie med blåbær og bringebær. Et annet tips er å ha i havregryn eller chiafrø, da varer metthetsfølelsen litt lengre. 
  • Lage deg en saftig kjøleskapsgrøt kvelden før, eller koke havregrøt. Her er det også bare fantasien som setter grenser for spennende toppinger, som bær, nøtter og honning. Hva med å prøve kjøleskapsgrøten Birchergrøt med havregryn og raspet eple?

Anne Marie minner om at myndighetene gjennom kostrådene anbefaler at vi får i oss tre porsjoner magre meieriprodukter hver dag. For at vi skal få nok jod gjennom kosten bør to av porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt. Så hvis du starter dagen enten med en yoghurt eller et glass melk til brødskiva er du godt på vei. Melk inneholder også protein, kalsium og B12, og passer til det meste – i smoothie, i grøt, til bakverk eller i kaffen. 

 

Lag en fristende hjemmelunsj eller matpakke

Nå som mange sitter hjemme og ikke har spennende kantiner å gå i, kan lunsjen fort bli litt uinspirert. Et god råd er å lage litt mer variert mat, så kan lunsjen bli et daglig høydepunkt. Du kan for eksempel: 

  • Dele opp frukt og grønnsaker i biter, så har du et veldig fint tilbehør til brødmaten. Har du med matpakke kan du bruke en matboks med flere rom, eller bruke små bokser. Prøv for eksempel agurk, paprika, gulrot, salat, epler eller bær
  • Ha et godt utvalg av pålegg i kjøleskapet, da er det lettere å variere og kombinere. Det fleste pålegg blir enda bedre med ei skive tomat, agurk eller paprika
  • Lag en god omelett og bruk rester fra middagen. Lag gjerne en ekstra middagsporsjon, så har du deilig lunsj til dagen etter. 
  • Bak grove horn, grove pizzasnurrer eller spennende typer rundstykker. Frys det ned og bruk det som variasjon til brødskiven
  • Hvis du er sulten mellom måltidene er det supert med litt tørket frukt eller nøtter, eller en liten yoghurt. 

 

Anne Maries 4 gode tips på veien til en sunnere livsstil:

  • Kos deg med godteri og snacks kun én dag i uka. Finn andre alternativer, for eksempel frukt og bær, dersom søtsuget melder seg på andre dager.
  • Fråts i frukt, bær og grønnsaker, og spis minst 500 gram om dagen. Ha det som tilbehør til hvert måltid og fyll middagstallerkenen halvfull med grønnsaker.
  • Velg alltid grove karbohydrater som grovt brød, fullkornspasta og fullkornsris. Det gir deg godt tilskudd av fiber.
  • Vær aktiv i minst 30 minutter hver dag. Det er godt for både kroppen og hodet.

 

TINE gjør Norge sunnere

Hele matvarebransjen jobber sammen for å gjøre hverdagsmaten litt sunnere ved å redusere sukker, salt og fett i små steg over lang tid. Visste du for eksempel at fruktyoghurten for 10 år siden var tilsatt mellom 8 og 10 prosent sukker? I dag er de fleste variantene tilsatt rundt 5 prosent sukker. I små steg fjerner vi også fett og salt i produktene uten at du merker det.