Vil spare naturen for 100 tonn plast i året

I løpet av sommeren vil TINE erstatte dagens sugerør- og skjeløsninger på produktene med mer bærekraftige løsninger. Dette vil spare naturen for rundt 100 tonn plast i året.

I forbindelse med ny forskrift (SUP-direktivet) om engangsartikler av plast som trer i kraft 3. juli 2021, lanserer TINE nye og enda mer bærekraftige løsninger. 

– Dette føyer seg inn i rekken av plastreduserende tiltak og initiativer som TINE har jobbet med (rømmebeger i papp etc), og nå lanserer vi sugerør i papir som vi mener er blant de beste i markedet - og som vil gi en helt annen brukeropplevelse enn mange andre alternativer. Vi bytter også ut alle plastskjeer med skjeer i fornybart materiale. Samtidig vil noen løsninger være midlertidige, slik at leverandørene får ytterligere tid til å utvikle gode konsepter, sier leder av bærekraftsarbeidet i TINE, Bjørn Malm.   

Han viser til at TINE har en offensiv strategi når det gjelder å redusere bruken av plast, og nye regler setter fart i dette arbeidet. Samtidig er de største endringene som TINE har gjennomført de siste årene drevet fram av egne initiativ. Malm trekker blant annet frem at TINEs forbruk av bølgepapp er cirka 64 prosent andel resirkulert materiale. TINE bruker også årlig cirka 70 millioner plastlokk til yoghurt- og matlagingsbeger. Lokkene er laget av 80 prosent resirkulert plast

Hva slags miljøkrav stilles til de nye produktene etter at det nye direktivet trer i kraft? 

– Det stilles for så vidt ingen spesielle krav til erstatningsproduktene, bortsett fra at de ikke skal være av plast. Når vi skifter ut plastbestikk ønsker vi selvfølgelig at de nye produktene skal være mest mulig miljøvennlige. For eksempel omfattes ikke innpakningene av skjeer og sugerør av forbudet, men vi ønsker likevel å bytte ut plasten i disse med papir. Erstatningsproduktene bør være biologisk nedbrytbare (som f.eks. kartong eller tre) slik at de ikke bidrar til forurensing om de kommer på avveie. De nye artiklene kan kastes eller sorteres som restavfall. Sugerøret kan resirkuleres som papiravfall, opplyser Malm. 

 

Blir en overgangsperiode

Hvorfor vil dere fortsette å bruke engangsartikler av plast etter 3. juli? 

– Datoen 3. juli gjelder for produsent eller importør av engangsartikler av plast. Vi som kunde kan bruke det vi allerede har på lager av engangsartikler av plast. Det ville også være lite bærekraftig å kaste allerede produserte og transporterte skjeer og sugerør, svarer Malm

Hvorfor er ikke alle løsninger på plass umiddelbart etter at SUP-direktivet trer i kraft? 

– Det er fordi både leverandørene av emballasje og næringsmiddelindustrien har ventet på en del avklaringer når det gjelder regelverket. Det er store endringer som skal gjøres hos emballasje- og næringsmiddelprodusentene, det må blant annet etableres nye produksjonslinjer for både tilvirkning og pakking av skjeer. En del nødvendige avklaringer i forhold til hvordan man skulle tolke regelverket var ikke klare før 7. april i år. 

 

Dette er endringene – og slik vil forbrukerne merke overgangen

Sugerør
Sugerøret vil endre seg fra plast til papir. Dagens plastsugerør er pakket i plastfolie. Det nye sugerøret vil være pakket i papir. Papirsugerør vil oppleves noe mindre glatt på overflaten enn hva plastsugerør gjør. 

Skje i bambus

Skjeen på tokammerbegrene vil endre seg fra plastskje i plastfolie til bambusskje i papirinnpakning. Noen av produktene vil i en mellomperiode benytte bjørkeskje i plastfolie. 

Begerproduktene som i dag leveres med plastskje i lokket (YT proteinpudding og 180 gram TINE fruktyoghurt) vil en periode leveres med lokk uten skje. Deretter vil TINE gå over til lokk med kartongskje. Denne er sammenbrettet og må monteres av forbruker. Den er noe mindre stiv og robust enn plastskjeen. TINE jobber for å få på plass et lokk med bambusskje som på tokammerbegrene, men her har skje-leverandøren støtt på utfordringer med sin nye produksjonslinje. Derfor er det litt usikkert akkurat når en slik løsning vil kunne implementeres. 

Havregrøt med kornblanding-topping i lokket vil bytte fra å ha plastskje i lokket til å ha en kartongskje i lokket. Kartongskjeen er brettet på midten og må monteres før man kan spise med den. Den er mindre stiv og robust enn plastskjeen. 

 

Dette er produktene som berøres av endringene:

Tokammerbegre med påsatt skje: 

  • Go’morgen® – 12 smaksvarianter 
  • TINE Rislunsj – 7 smaksvarianter 
  • Go’morgen® grøt – 3 smaksvarianter 
  • TINE NYT – 4 smaksvarianter 

Begre med skje i lokk: 

  • TINE yoghurt 180 g – 5 smaksvarianter 
  • YT proteinpudding – 2 smaksvarianter 
  • TINE havregrøt med mandler 

250 ml kartonger med sugerør: 

  • TINE Sjokomelk 
  • Sunniva appelsinjuice 
  • Sunniva eplejuice 
  • Sunniva isTe fersken