TINE sparer miljøet for tonnevis av plast med ny emballasje

TINE går i bresjen for å endre matbransjens bruk av unødvendig plast. Meieriselskapet har lansert flere nye emballasjeløsninger som vil kunne redusere TINEs plastforbruk med over 700 tonn hvert eneste år. Nå håper TINE at papirsugerør og treskjeer er deres nye miljøsmarte løsninger.

De nye emballasjeendringene er viktige og nødvendige skritt videre i TINEs arbeid mot miljøvennlig og 100 % fornybar emballasje innen 2023. TINE er en av Norges største brukere av emballasje, som må være med å ta ansvar for å redusere unødvendig plastemballasje.

– Hele bransjen vår må bidra til økt gjenvinning ved å utvikle emballasje som er enkel å gjenvinne og øke bruken av resirkulert plast, og selvfølgelig fjerne den der vi kan, sier leder for bærekraft i TINE, Bjørn Malm.

Innovative løsninger erstatter engangsplast

Stadig flere aktører tester kartong fremfor plastemballasje, ifølge Grønt Punkt Norge. Nå har tiden kommet for å realisere flere nye og innovative løsninger på emballasje. Meieriselskapet jobber iherdig med å finne en god fiberbasert løsning som kan erstatte alle plastsugerør og plastskjeer på de over 100 millioner aktuelle produktene de produserer årlig. Som en av de første aktørene i Norge tester TINE nå ut papirsugerør i produksjon.

– Vi er i gang med både testproduksjon og forbrukertester, og håper at det norske folk kan drikke Sjokomelk, Sunniva juice, Iste og Sprett-drikk fra papirsugerør allerede tidlig neste år. Dette er nytt for oss, derfor er vi helt avhengig av å teste for å lære. Det høres kanskje enkelt ut, men disse endringene er en stor overgang, forteller Malm.

Målet er at plastsugerøret på TINEs populære drikkeprodukter skal byttes ut med papirsugerør, mens yoghurt- og grøtproduktene vil følge etter med en miljøvennlig treskje i løpet av neste år, dersom testene er vellykket.

– TINE tar en ledende rolle i emballasjeskifte for å redusere bruk av unødvendig plast. Dette er nybrottsarbeid, og vi håper TINE kan være med å inspirere og motivere både forbrukere og andre aktører i bransjen til å bli med på den spennende reisen, forteller bærekraftsjefen i TINE.

Mer miljøvennlig emballasje på flere produkter 

TINE har lansert nye miljøvennlige emballasjeløsninger på mange av sine produkter denne høsten. TINEs melkekartonger er allerede 100 % fornybare, både kartong og plastkork. For å redusere klimaavtrykket ytterligere har selskapet lansert sin økologiske melk i en enda mer miljøvennlig kartong. Den fornybare plastkorken erstattes også med den klassiske “brett og bøy” åpningen. I tillegg har TINE utviklet en ny og forbedret versjon av pappbegeret som ble lansert på et av TINEs rømmeprodukt i fjor.

– Vi må hele tiden sikte mot å bli enda bedre. Selv om mye av vår emballasje kan materialgjenvinnes i dag, er vi ikke i mål før det gjelder absolutt alt. Derfor endrer vi nå emballasjen på all skivet ost slik at den kan gjenvinnes og brukes om igjen. Ser vi på alle disse endringene samlet vil vi kunne redusere vårt plastforbruk med over 700 tonn hvert eneste år, fortsetter en engasjert Malm.

Et felles miljøansvar

Over 7 av 10 nordmenn er opptatt av miljøvennlig emballasje, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av TINE. Med TINEs satsing er det snakk om store volum som vil gi betydelig miljøeffekt.

– Vi vet at funksjonell emballasje er viktig, og håper å få med forbrukerne på at miljøvennlig emballasje er like viktig. Vi er overbevist om at fremtidens emballasje klarer å kombinere begge. Endringene gjør det rett og slett enklere for folk flest å ta gode miljøvalg i butikken, påpeker Malm.

For å lykkes med kampen om å redusere bruk av unødvendig plast er TINE helt avhengig av å spille på lag med hele verdikjeden.

– Vi må få med oss både det norske folk, bransjen og selvfølgelig myndighetene som må legge til rette for at emballasjeskifte faktisk skjer. Det må være lønnsomt å velge resirkulert plast og fiberbaserte løsninger framfor fossil plast, avslutter Malm.