TINE og Innlandet inngår unik avtale om å styrke matberedskapen

Som et ledd i arbeidet med å styrke totalberedskapen i Norge, har TINE og Innlandet fylkeskommune signert en unik samarbeidsavtale med mål om å sikre en robust matforsyningsberedskap i en tid preget av geopolitisk uro.

Regjeringens totalberedskapsmelding, som kom i januar i år, beskriver hvordan Norge må styrke beredskapsnivået på en rekke områder, deriblant matberedskap. Regjeringen vil gjennomføre en risiko-, sårbarhets- og beredskapsanalyse av norsk matforsyning og legge til rette for økt samarbeid mellom nordiske land om matsikkerhet og matberedskap. Samtidig skal selvforsyningsgraden, arealet av matproduserende jord og beredskapslagring av korn økes.

Innlandet Fylkeskommune er en pilot i dette viktige arbeidet - og samlet tidligere i år aktører fra landbruket, forsvarssektoren, privat næringsliv og politiske beslutningstakere, for å dele kunnskap og erfaringer, samt diskutere hvordan Norge kan styrke matberedskapen.

-Fantastisk mulighet
Direktør for sikkerhet og beredskap i TINE Gruppa, Jens Støvne, sier at samvirket ønsker å bidra til økt matsikkerhet i Norge, og trekker frem viktigheten av sammenhengende verdikjeder. Bare i pilotfylket Innlandet har TINE 1200 melkeprodusenter og 6 industrianlegg (Tretten, Frya, Brumunddal, Dovre, Lom og Skjåk og Trysil).

-Denne avtalen representerer en fantastisk mulighet. Vi vil arbeide aktivt for å realisere løsninger som styrker forsyningskjeden i krisesituasjoner. Nasjonalt har vi cirka 7000 bønder som leverer melk av høy kvalitet - og en anleggskapasitet som kan benyttes leieproduksjon og distribusjon, hvor vi kan levere nødvendige produkter og løsninger. TINE kan bidra til at Norge og lokalsamfunn over hele landet styrker matberedskapen på en måte som sikrer optimal ressursutnyttelse, sier han.

-Viktig å få TINE med på laget
Fylkesordfører Thomas Breen (Ap), er begeistret for avtalen som er signert.

-Det ligger et nasjonalt perspektiv til grunn for piloten, og TINE har melkebønder over hele landet og en landsomfattende industristruktur som vi kan spille på i en krisesituasjon. At de også er en betydelig logistikkoperatør, er også av stor verdi, sier Breen, som gleder seg til å utvikle samarbeidet fremover.


Fylkesordfører Thomas Breen (t.v) og beredskapsdirektør i TINE, Jens Støvne.

Trekker frem 7 områder der TINE kan bistå
Jens Støvne trekker fram 7 områder der TINE fremover kan bistå med å styrke matberedskapen – men også på andre områder.

  • Logistikk og distribusjon: Optimalisere distribusjonsnettverket for rask levering av matvarer og nødhjelp, samt utvikle alternative ruter for uforutsette hendelser.
  • Lagring og beredskapslagre: Bruke lagringsfasiliteter til å oppbevare beredskapslagre av mat og nødvendigheter, samt opprette spesifikke lagre av melk- og meieriprodukter.
  • Innovasjon i produkter: Utvikle produkter med lengre holdbarhet og diversifisere tilbudet med nødprovisjoner og plantebaserte alternativer.
  • Kunnskap og kommunikasjon: Dele ekspertise om matsikkerhet og krisehåndtering med bønder og produsenter, samt utvikle klare kommunikasjonsstrategier for håndtering av kriser.
  • Samarbeid med myndigheter: Utvikle planer og tiltak for nasjonal beredskap og krisehåndtering i samarbeid med offentlige etater.
  • Mobilisering av ressurser: Mobilisere frivillige fra ansatt- og eiernettverket for å støtte krisesituasjoner.
  • Lokal produksjon: Støtte ordningen med melkekvote, samt øke produksjon og innkjøp fra lokale bønder for redusert avhengighet av import.

-I sum viser dette styrken og potensialet til samvirket TINE, avrunder Støvne.

Vedlegg: