Osten som skapte folkebevegelse: Nå lanserer TINE «Gudbrandsdalsost Anno 1863» – en hyllest til brunostarven

Det skapte stort engasjement hos det norske folk da det i fjor ble kjent at produksjonen av TINEs Gudbrandsdalsost ved Lom & Skjåk ble vurdert flyttet til andre TINE-anlegg. Nå lanseres en unik type gudbrandsdalsost fra anlegget. En grytekokt variant inspirert av den tradisjonelle oppskriften til selve «Gudbrandsdalsostens mor» Anne Hov.

Brunosten er kokt «på gamlemåten», i tradisjonsrike gryter ved TINE Meieriet i Lom & Skjåk.

Stort engasjement rundt Gudbrandsdalsosten

– Det er noko heilt eige med brunost eller rauost som vi seier lokalt, som er laga etter dei opprinnelege prinsippa. Dette er ein Gudbrandsdalsost som er innkokt ekstra lengje slik at ein får ei auga karamellisering. Den er au tilsett litt ekstra fløyte. Dette gjev osten ein djupare smak og mjuk fin konsistens, sier kokk og Gudbrandsdalsostentusiast Arne Brimi.

Han er en av mange lokale ildsjeler som engasjerte seg da det ble kjent at produksjonen av Gudbrandsdalsosten stod i fare for å bli flyttet ut av Gudbrandsdalen, til andre TINE-anlegg. Bakgrunnen er at stadig færre spiser brunost.

– For meg handlar det om å ta vare på våre norske matskattar. Gudbrandsdalsosten er ein svært viktig del av vår kulturarv, historie og identitet. Og den beste Gudbrandsdalsosten skal sjølsagt produserast på heimebane. Det blir ein unik Gudbrandsdalsost som blir produsert på TINE Lom & Skjåk. Den blir produsert etter inspirasjon frå Anne Hov sin måte å lage den på. Spennande. Eg har tru på at folk i Norge forstår seg på smak og identitet, sier Arne Brimi.

Historiske aner

Etter at det ble kjent at brunostproduksjonen ved anlegget skulle videreføres, men i en annen form – har ansatte selv bidratt med å utvikle osten etter eget hjerte.

– Vi er veldig glade for engasjementet vi har sett både rundt Gudbrandsdalsosten og anlegget vårt. Vi har alltid snakket om at hvis vi skal lage en skikkelig god Gudbrandsdalsost, så skal vi bruke litt mer fløte og brune enda lenger. Det har vi gjort nå, og vi er veldig stolte over det vi har laget, sier anleggssjef Frode Aurmo.

Inspirert av brunostens mor

Anne Hov var ei budeie fra Gudbrandsdalen som er kjent for å ha utviklet forløperen til brunosten slik vi kjenner den i dag. Hun var 17 år da hun i 1863 gjorde et «fløte-eksperiment», og tilsatt ekstra fløte i mysosten som ble produsert på setra. Osten ble etter hvert populær langt utover Gudbrandsdalen, og fikk stor økonomisk betydning særlig for Innlandet, ysting og seterbruk. Anne Hov ble i 1933 overrakt kongens fortjenstmedalje for sitt bidrag.

– Vi håper dette skal bidra til videre utvikling av anlegget her i Lom & Skjåk. Vi har kjørt tester og fått lovende tilbakemeldiner, også fra kundene. I løpet av uke ni blir den mulig å finne hos Meny, Coop Mega, Coop Obs, enkelte Coop Extra og Rema-butikker, i tillegg til lokale butikker. Jeg håper forbrukerne og alle som har engasjert seg vil sette like stor pris på osten som vi gjør, avslutter Aurmo.

Vedlegg: