TINE lanserer yoghurt på kartong med 85 prosent mindre plast i emballasjen.

Nordmenn vil ha bærekraftig emballasje: TINE lanserer yoghurt på kartong

Nordmenn er opptatt av resirkulering og miljøvennlig emballasje. TINE tar grep og gjør ytterligere innstramminger i bruken av plast: – Håper flere får øynene opp for at yoghurt på kartong er fremtiden.


– Nordmenn har store forventninger til at næringslivet og staten tar bærekraftansvar. Nå lanserer vi TINE yoghurt på stor kartong for å svare ut forbrukerbehovet og gjøre det lettere å ta et mer miljøvennlig valg i butikken, sier Bjørn Malm, leder for bærekraft i TINE. 

85 prosent mindre plast

TINE yoghurt på kartong har hele 85 prosent mindre plast i emballasjen sammenlignet med stort yoghurtbeger. Yoghurt på kartong er vanlig i Sverige og Danmark, mens her hjemme har vi vært vant med yoghurt på beger eller pose – enn så lenge.

– Vi satser stort og lanserer flere av våre mest populære smaker på kartong. Vi tester dette nå og håper flere får øynene opp for at det er yoghurt på kartong som er fremtiden - fordi dette betyr potensielt mye plast spart. Vi er en av Norges største brukere av emballasje, derfor ser vi hele tiden etter muligheter for å gjøre emballasjen vår mer miljøvennlig, fortsetter Malm.

TINE har gjennom mange år jobbet systematisk med å redusere klimagassutslipp og bruken av plast. Denne uka fikk TINE også Plastprisen for arbeidet med resirkulert plast i alle Créme Fraîche- og Rømmebeger.

– Det arbeidet skal vi fortsette med helt til all vår emballasje er laget av fornybart eller resirkulert materiale. Og brukt emballasje skal kunne materialgjenvinnes, sier Malm.  

Blant topp fem hos nordmenn

I 2022 reduserte TINE totalt 250 tonn med plast, blant annet gjennom å gå fra plastskål til pose på all revet ost. Med yoghurt på kartong reduseres plastbruken ytterligere.

– Å produsere større emballasjeenheter laget av kartong gir også mindre utslipp enn å lage ny plast eller å produsere mange små emballasjer, sier Malm. 

Forbruksvaner er i konstant endring. At flere nordmenn nå etterspør bærekraftig emballasje, henger sammen med den økte trusselen som følge av klimakrisen, tror Erik Elvingsson Hedén, gründer og daglig leder i SB Insight.

– Nordmenn har lenge hatt forventninger til at staten skal løse store bærekraftutfordringer for dem. Nå begynner man å innse alvoret i hva som skjer, som også påvirker egen forbrukeratferd. Tilgjengelighet på bærekraftig emballasje er for eksempel rangert som nummer fem på nordmenns prioriteringsliste innenfor bærekraft, ifølge våre SB Insight-tall for 2022, sier Hedén.

Viktig med riktig kildesortering  

For at bærekraftarbeidet skal være intakt, er det viktig at forbrukerne gjør sin del og kildesorterer riktig. Etter at man har spist opp yoghurten, må den alltid rengjøres før den går i papp- og papirinnsamlingen, ifølge Kari-Lill H. Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.  

– Melkebakterier kan ødelegge kvaliteten på emballasjen, derfor er dette svært viktig. Pass derfor på at kartongen er tørr og tom når den kildesorteres. Slik kan du som forbruker sikre at gammel emballasje gjenvinnes til nye kartongprodukter om og om igjen, sier Ljøstad.