Deltakere på TINEstafetten i full fart på friidrettsbanen

I år farges TINEstafetten grønn

7. mai arrangerer TINE og Norges Friidrettsforbund TINEstafetten for tusenvis av barn og unge – slik de har gjort i over 25 år. Eneste forskjellen er at i år gjør verdens største stafett grep for å bli et grønnere arrangement.

Norges Friidrettsforbund og TINE arrangerer hvert år TINEstafetten for skoleelever fra 6.–9. klasse. I løpet av de 25 år har over 1.7 millioner elever deltatt på stafetten, og det er få arenaer som samler like mange barn og unge på én dag. I år ønsker TINE å bruke denne dagen til å samtidig sette fokus på en av vår tids viktigste saker – klima og miljø. Akkurat nå er jobben med å sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner kanskje det som betyr aller mest. Derfor skal TINEstafetten i år farges grønn.

– Generasjonen som nå vokser opp har et brennende og synlig engasjement for miljøet. De skal bli voksne i et samfunn som i dag er helt annerledes enn det foreldrene deres engang vokste opp i, og vet at de må gjøre ting annerledes. Når 106 000 barn møtes til stafett i mai, skal vi sammen sette fokus på enkle ting vi alle kan gjøre for å gjøre dagen og TINEstafetten litt grønnere, sier Ann-Kristin Syversen i TINE.

Lanserer miljømål i samarbeid med Miljøagentene
Den 7.mai har TINEstafetten toppet stafettlaget med barnas miljøvernorganisasjon, Miljøagentene. Sammen har de laget dedikerte miljømål for årets TINEstafett. 10 år gamle Ulrik Hellum er en av Miljøagentenes talspersoner for TINEstafetten. Han synes årets stafett er en viktig start.

– Det er barna som skal arve jordkloden! Vi barn mener at det er viktig at de voksne hører på oss. Derfor er jeg veldig glad for at TINEstaffeten har satt noen viktige miljømål på dagsordenen med fokus på fremtiden. Jeg oppfordrer alle barn til å bli med på TINEstafetten, og følge de viktige miljømålene, sier Ulrik.

Dette er miljømålene for TINEstafetten:

  • Jeg reiser kollektivt, sykler eller går til TINEstafetten
  • På TINEstafetten kildesorterer jeg søppel
  • På TINEstafetten putter jeg tomme flasker på rett sted
  • Jeg kaster ikke mat unødvendig på TINEstafetten
  • Jeg plukker opp plast fra bakken og kaster det på rett sted
  • Når jeg kommer hjem fra TINEstafetten skrur jeg av lys som ikke trenger å være på

Prosjektleder for TINEstafetten i Norges Friidrettsforbund, Linn Baarlid, understreker at selv om TINEstafetten i år setter fokus på et viktig og seriøst tema, vil dagen også i tradisjonen tro handle om lek, moro, aktivitet, mestringsfølelse og lagarbeid.

– Bærekraft er på mange måter som en stafett – alle må gjøre en innsats, og gi nestemann best mulig utgangspunkt. Men selv om bærekraft er viktig, trenger det ikke være kjedelig, vanskelig eller skummelt, og det er den oppvoksende generasjonen et levende bevis på. TINEstafetten handler om samarbeid, mestringsfølelse og glede. Den handler om å jobbe sammen om å få til noe stort, og å ha det skikkelig gøy underveis. Men i år blir det med en grønn stafettpinne i hånden, sier Baarlid.

Bærekraftig fokus
Det er ikke bare TINEstafetten som har fått en grønnere farge. TINE har satt i gang mange konkrete bærekraftstiltak, og ble i april kåret av det norske folk til landets mest bærekraftige selskap i 2019. Det er den ferske konsernsjefen både stolt og ydmyk over.

– Vi har fått satt i gang mye, men har fortsatt mye ugjort. Vår visjon er at TINEs verdikjede skal fjerne mer klimagasser enn den slipper ut. Det langsiktige målet er at TINE skal bli klimapositive, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Dette er noen av bærekraftstiltakene til TINE:

  • I år vil TINE også ta et større ansvar for plast på avveie og sammen med Hold Norge Rent mobilisere nordmenn til dugnaden «TUR MED RETUR»
  • Tilrettelegging for reduksjon av matsvinn både i egen produksjon og for folk flest
  • Klimaprogrammet KUKRAFT gir verdens mest bærekraftige mattransport med klimavennlig biogass fra kumøkk
  • Ny emballasjestrategi med mål om emballasje kun på fornybare råvarer innen 2023

Om TINEstafetten  
TINEstafetten er Norges desidert største ungdomsmønstring for elever fra 6.– 9. klassetrinn. Det er ti deltakere på hvert lag (fire gutter og fire jenter + to reserver) som løper 200 meter hver. TINEstafetten arrangeres den 8. mai med noen få unntak, på 300 idrettsarenaer rundt om i landet.

Det var Norges Friidrettsforbund som i 1993 henvendte seg til TINE for å få sponset en friidrettstafett på skoler. TINE ble med på dette samarbeidet for å motivere til økt fysisk aktivitet og bevissthet rundt kosthold hos ungdom. Norges Friidrettsforbund er teknisk ansvarlig for gjennomføringen av samtlige arrangementer.  

Se oversikt over alle de 300 arrangementene her. 
Les mer om TINEstafetten her.