Gudbrandsdalsostens dag feires ved flere meierier over hele landet.

Gratulerer med Gudbrandsdalsostens Dag – 17. mars!

For andre året på rad feires Gudbrandsdalsostens dag på Lom og Skjåk i Gudbrandsdalen 17. mars. Samme dag åpner landbruks- og matminister Sandra Borch TINEs nye oppgraderte meieri i Nord-Norge.

— Over 1,1 milliarder kroner årlig i de siste ti årene har TINE investert i små lokalsamfunn over hele landet. Og ofte i bygder hvor det ikke er mye annen industri. Investeringene medfører store ringvirkninger for lokalt næringsliv, sier TINEs konserndirektor Gunnar Hovland.

TINE bidrar på selve dagen for å vise at selskapet har valgt å satse tungt på industribygging i distrikts-Norge. TINE produserer Gudbrandsdalsost, og andre brunostvarianter, på meieriene i Lom & Skjåk, på Storsteinnes i Troms og på Byrkjelo.

Feirer at TINE stoppet nedleggelse

Det var Skjåk Kommune og Lom Kommune som i fellesskap tok initiativ til å ha en årlig markering 17. mars.  Dagen feires for å markere at TINE 17. mars 2011 bestemte seg for, å ikke bare for å opprettholde meieriet Skjåk & Lom i Skjåk kommune, men også å satse videre på merkevaren Gudbrandsdalsosten.

I 2011 viste en beregning at TINE kunne spare kostnader ved å legge ned produksjonen ved anlegget ï Skjåk kommune og flytte den til andre meierier. TINE valgte til slutt å opprettholde produksjonen på anlegget, og har aldri angret siden.

— Det sterke engasjementet, som startet lokalt, viste tydelig at brunosten er noe av det mest norske vi har her i landet. Den har en urokkelig plass i norske hjerter, sier Hovland. 

I Gudbrandsdalen feirer ordførerne i Skjåk og Lom kommuner dagen med å smøre matpakker med fersk Gudbrandsdalsost som deles ut til skoler og barnehager i kommunene. 

På Byrkjelo i Sogn, som også feirer dagen, bidrar TINE med fersk Gudbrandsdalsost på de populære havrekjeksa til det kjente lokale bakeriet «Bakar-Jon» - som serveres til ordfører og andre gjester.

Åpner oppgradert meieri i Troms

I Troms og Finnmark fylke har TINE meierier i Harstad, Balsfjord, Alta og Tana. På selve Gudbrandsdalsostens dag er landbruksminister Sandra Borch, og TINEs konsernsjef Gunnar Hovland, til stede for å åpne det nye oppgraderte anlegget på Storsteinnes.

— Nord-Norge er viktig for oss. Det er store avstander og utfordrende geografi. Vår strategi er at mest mulig av melka som produseres i Nord-Norge skal foredles i Nord-Norge. TINE ønsker å være til stede og satse på industrien i Nord-Norge, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Brunost – en nasjonal stolthet

Hovland mener brunost er et godt pålegg med god kvalitet og smak og som inneholder både viktige mineraler og vitaminer, men brunost handler om noe mer:

— Den har en urokkelig plass i norske hjerter gjennom generasjoner. Den tradisjonen er vi ekstra stolte av i TINE. 

Kontakt om Gudbrandsdalsostens dag på Skjåk og Lom: Marianne Stensgård næringssjef Skjåk kommune: 909 41 702

Vedlegg:

Siste saker