Årets eplejuice frå Hardanger og andre nyheter fra TINE

Eplene i Hardanger begynner flere steder å bli klare for innhøsting, og det betyr at sesongens første pressinger snart er å finne på kartong. Årets eplejuice har en god og tydelig lukt av eple. Smaken er mild, søt og syrlig. På grunn av den varme sommeren er eplene i år veldig søte. De aller første produksjonene består av eplesortene Discovery og Prins. Smaken vil endre seg i løpet av høsten i takt med hvilke epler som blir modne i eplehagene i Hardanger.

-Årets sesong blir nok litt spesiell. Sommeren og høsten har vært uvanlig tørr og varm i Hardanger. Dette kan vi se igjen på kvaliteten på eplene, da disse er veldig søte. «Eplejuice frå Hardanger» er ikke tilsatt sukker, og gjenkjennes på den friske, lett syrlige og aromatiske smaken. Du vil derfor også kunne kjenne på smaken hva slags sommer det har vært, forteller Henriette Soldal, produktspesialist på juice i TINE.

Beskyttelsesmerket

«Eplejuice frå Hardanger» var et av de aller første produktene i landet som fikk beskyttet geografisk betegnelse. Det betyr at kvaliteten på eplene fra Hardanger er så unik, at det er beskyttet med lov at eplene skal være fra akkurat dette området. I tillegg har Sunniva Eplejuice frå Hardanger fått Spesialitet-merket for unik smak.

Gammel tradisjon

Kunnskapen om epledyrking kom til Hardanger med engelske munker allerede på 1100-tallet, og det unike vekstmiljøet for epledyrking ble oppdaget. Et kjølig klima og mye lys gir eplene den friske og syrlige smaken. Sommervarme og sol gir den gode søtsmaken. Juicen er laget i henhold til gamle tradisjoner og opparbeidede kunnskaper om dyrking og pressing av epler. Ja, faktisk har man brukt epler til å lage most og juice i Hardanger helt siden 1700-tallet. Med unntak av selve tappingen på kartong skjer all produksjon i Hardanger.

Eplesorter og årets pressing

I «Eplejuice frå Hardanger» er det kun utvalgte eplesorter som kan brukes. Disse eplene er Aroma, Discovery, Elstar, Gravenstein, Karin Schneider, Kronprins, Linda, Raud Aroma, Raud Gravenstein, Raud Prins, Summerred, Sunrise og Vista Bella som er dyrket og presset i Hardanger.

Sammensettingen kan variere fra én sort til flere sorter. Hvilke sorter som blandes i juicen, vil variere med hvor langt man er kommet i innhøstningen. De første eplene som blir hentet i år er Prins og Dicovery, deretter kommer Summerred. Sunniva vil avslutte årets sesong med Aroma-epler.

I «Eplejuice frå Hardanger» går juicen rett fra eplepressen til kartongene. Dette er det mest kortreiste produktet til Sunniva.

Vedlegg:

Siste saker