Selbu Blå original var blant ostene som fikk gullmedalje under Oste-VM 2023.

5 gullmedaljer til TINE under Oste-VM!

Det ble hele 15 medaljer på TINE under årets Oste-VM i Trondheim. Selbu Blå Original, TINE Geitost, TINE Gudbrandsdalsost, TINE Fløtemysost og Snøfrisk Kremost Kantarell fikk alle gullmedaljer. – Årets VM viser at norske oster kan hamle opp med det aller beste fra utlandet.

Over 4500 oster fra hele verden kjempet i helgen om medaljer under årets mest prestisjetunge konkurranse for ost, World Cheese Awards i Trondheim. Fageksperter fra hele verden har smakt seg gjennom ostene, og bedømt ut fra blant annet smak og kvalitet.

Gangstad Gårdsysteri sin Nidelven Blå fikk den aller gjeveste tittelen av dem alle: «Verdens beste ost».

– Det er helt fantastisk. For tredje gang er det altså en ost fra lille Norge som stikker av med seieren i Oste-VM, mot store og kjente ostenasjoner som Frankrike, Spania og Italia. Dette viser at Norge har blitt en ostenasjon i verdensklasse, som virkelig kan hamle opp med det aller beste fra utlandet, sier konsernsjef i TINE, Ann-Beth Freuchen.

En rekke norske oster fikk utmerkelser

TINE gjorde det også godt under årets VM. I tillegg til gullmedaljer, ble det sølvmedaljer til Østavind, TINE Norsk Cheddar og Gamalost frå Vik. Dovre Hvitmuggost av ku- og geitemelk, Dovre Norsk Brie, Kvitlin, TINE Norsk Edamer Vellagret, Ridder Classic, Jarlsberg skorpefri og Jarlsberg Vellagret fikk alle bronsemedaljer.

– Nok et bevis på at vi skilter med oster med unik smak og kvalitet. Dette viser at vi har håndverk, kvalitet og ysterikompetanse i verdenstoppen, så dette er en lagseier på tvers av anlegg og ansatte i TINE, sier Freuchen og legger til:

– Så er det heller ingen tvil om at norske oster troner på toppen fordi de er laget på kanskje verdens fineste melk fra norske gårder i hele vårt langstrakte land. Det er god dyrevelferd, god dyrehelse og lav antibiotikabruk og topp kvalitet på melka som gjør at vi kan produsere oster av slik kvalitet, sier Freuchen.

Stolte trøndere

Hos TINE Selbu sto jubelen i taket da gullmedaljen til Selbu Blå Original var et faktum, men også på vegne av Gangstad Gårdsysteri.

– Vi er kjempestolte. Det ligger årevis av hardt arbeid bak en ferdig spesialost, og dette er virkelig en anerkjennelse av innsatsen som legges ned. Flere i TINE feirer med et ordentlig ostefat i kveld, sier anleggssjef i Selbu, Heidi Kristin Mathisen.

Rundt halvparten av den norske befolkningen sier at de er opptatt av at maten de kjøper er produsert i Norge. Og enda flere foretrekker norsk spesialost. Samtidig er over 80 prosent av blåmuggosten og hvitmuggosten vi kjøper importert.

–Jeg håper dette kan bidra til at flere får øynene opp for de mange osteskattene vi har her i Norge, produsert av store og små ysterier over hele landet. Det er ingen grunn til å ikke velge norsk hvis man har lyst på en god ost, avslutter Mathisen.

Vedlegg: