Fra venstre: Randi Stave Dalsbø og Arne Dalsbø (Stadlandet), Tove Egra og Øystein Gilja (Lista), Anne Utstumo Elgshøen og Per Jon Elgshøen (Trysil) Bak: Agnete Hansen og Ole Henry Larsen (Svanvik). Foran: styreleder Marit Haugen, landbruks- og matminister Sandra Borch og konsernsjef Gunnar Hovland.

115 melkebønder fikk pris for særdeles god melkekvalitet

Melkebønder belønnes for å ha levert melk av ypperste kvalitet over lang tid. Onsdag var prismottakerne fra hele landet samlet i Lillestrøm for å motta sin velfortjente heder. Blant gratulantene var landbruks- og matminister Sandra Borch.

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir klassifisert som «Elitemelk». Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina, og de som greier det hver eneste dag i hele 25 sammenhengende år blir hedret med Mjølkespannet.

Statsråd Sandra Borch er imponert

- Det er vanskelig å finne ord som beskriver de prestasjonene vi nå premierer. Tenk å levere helt på topp hver eneste dag i femten år, for ikke å snakke om i tjuefem år. Jeg tror ikke det finnes en eneste idrettsutøver, eller en eneste politiker for den del, som kan hevde med troverdighet at de har gjort det samme. Gratulerer så mye med sølvtiner og mjølkespann, dette har dere ærlig fortjent! Jeg er svært imponert, sier statsråd Sandra Borch.

Et landbruk over hele landet med høy kvalitet

- Dere er forbilder og ambassadører for norsk landbruk, og er det noe landbruket trenger i dag, så er det ambassadører som inspirerer og skaper stolthet. For denne regjeringa er det et viktig mål å opprettholde og utvikle et landbruk over hele landet som leverer med høy kvalitet. Dere gir viktige bidrag i dette arbeidet, sier statsråden.

Både kvalitetsmat og levende lokalsamfunn

Det var styreleder Marit Haugen og konsernsjef Gunnar Hovland som stod for den formelle overrekkelsen av Sølvtiner og Mjølkespann.

– Jeg er stolt og imponert over mine yrkessøstre- og brødre som står på hver eneste dag i så mange år for å produsere melk av ypperste kvalitet til det norske folk. Dette er grunnlaget for sunne, gode og bærekraftige meieriprodukter fra TINE. Jeg er jo melkebonde selv og vet at det ligger utallige timer med hardt arbeid, lidenskap for faget og omsorg for dyra bak disse utmerkelsene. Og ikke minst er det grunn til å understreke at vi melkeprodusenter skaper store verdier utenfor gården. Våre livsverk skaper både kvalitetsmat og levende lokalsamfunn, sier styreleder i TINE, Marit Haugen.

Store ringvirkninger

Melkeprodusentene skaper store verdier også utenfor gården og bidrar dermed til levende lokalsamfunn i hele landet. Trøndelag er det fylket i Norge der TINEs verdiskapning er aller størst, med 3680 millioner kroner og 4630 årsverk totalt.

Fylke

Ringvirkninger,

Millioner kroner i året

Ringvirkninger, årsverk

Innlandet

2700

3370

Møre & Romsdal

1530

1910

Nordland

950

1280

Rogaland

2680

3250

Troms og Finnmark

810

960

Trøndelag

3680

4630

Vestfold og Telemark

620

670

Vestland

2070

2490

Viken

1780

2000

Agder

560

670

Fakta om Sølvtina og Mjølkespannet:

  • Både Sølvtina og Mjølkespannet er laget i ekte sølv hos gullsmed Th. Martinsen i Tønsberg.
  • Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk 15 år på rad uten en eneste feil og mottakerne av Mjølkespannet har levert elitemelk 25 år på rad uten en eneste feil. De står for meget god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyreomsorg.
  • Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få. Melka blir målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygiene i fjøsdrifta og melkestellet og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må være fri for medisinrester og dette blir kontrollert ved hver melkehenting. For å sikre god melk i butikken tester TINE kvaliteten på melka åtte ganger gjennom hele verdikjeden, fra fjøset og fram til butikken.
  • Målet med hedersprisene er å påskjønne dyktige melkeprodusenter og øke interessen for godt fjøsstell, god gårdsdrift og levering av melk med særlig god kvalitet.
  • Sølvtina har blitt utdelt hvert år siden 1994. Mjølkespannet ble utdelt for første gang i 2018.
  • 86 melkebønder mottar Sølvtina totalt og 29 melkebønder mottar Mjølkespannet.
  • Bonden mottar ekstra tillegg i prisen for melka dersom kravene til elitemelk er oppfylt.

Vedlegg: